Рішення
від 28.03.2024 по справі 298/413/24
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/413/24

Номер провадження 2/298/50/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області в складі

Головуючого судді Тарасевича П.П.,

при секретарі судового засідання Келешовчак І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Великий Березний цивільну справу за позовом поданий представником позивача - адвокатом Моняк Олесею Василівною, яка діє в інтересах ОСОБА_1 до Ставненської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: ОСОБА_2 про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

В позові йдеться про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_3 . Померлий ОСОБА_3 був головою дворогосподарства житлового будинку в АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку, надвірних будівель та споруд, який знаходиться в АДРЕСА_1 . Спадкоємцями 1-ї черги за законом є її мати та позивач.

Своєю заявою від 20.07.2024 року мати ОСОБА_2 не заперечила проти оформлення спадкового будинку після смерті її чоловіка на свою - доньку померлого ОСОБА_1 .

Однак оскільки, за час життя правовстановлюючих документів на вказаний житловий будинок спадкодавцем виготовлено не було, позивачі просять визнати за ними, як спадкоємцями за законом, право власності на зазначене нерухоме майно (в порядку спадкування).

Позивачка в судове засідання не з`явилася, однак її представник адвокат Моняк О.В. подала в порядку ч.3 ст.211 ЦПК України заяву, в якій просила розглянути справу без їх участі. Також зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просила такі задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, однак сільський голова ОСОБА_4 подав заяву, в якій просив розглянути справу без їхньої участі.

Третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: ОСОБА_2 , також в судове засідання не з`явилася подала заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позовної заяви не заперечує.

Вивчивши матеріали справи та зважаючи на те, що відповідач проти позову не заперечив, суд визнає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.4 ЦПК України, до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів має право звернутись кожна особа.

Відповідно до ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст.13 ч.1 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З виданого виконавчим комітетом Ставненської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 30 січня 2023 року вбачається, що батько позивачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 84 років, про що, 30 січня 2023 року складено відповідний актовий запис № 13. Місце смерті: Україна, Закарпатська область, Ужгородський район, село Жорнава, а отже з моменту смерті зазначеного спадкодавця відкрилася спадщина на усе належне померлому під час життя майно згідно ст.1220 ЦК України.

З виданого свідоцтва про одруження серія НОМЕР_2 від 24 липня 1960 року, вбачається, що ОСОБА_3 , 1938 року народження, та ОСОБА_5 , 1940 року народження, одружилися 24 липня 1960 року, про що зроблено відповідний запис № 23. Після укладення шлюбу дружині присвоєно прізвище - ОСОБА_6 .

З виданого свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 11травня 1969року на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вбачається що ОСОБА_3 зазначений в графі «батько», а ОСОБА_2 зазначена в графі «мати».

З виданого свідоцтва про укладення шлюбу серія НОМЕР_4 від 19 жовтня 1991 року, вбачається, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уклали шлюб 19 жовтня 1991 року, про що зроблено відповідний запис № 15. Після укладення шлюбу дружині присвоєно прізвище - ОСОБА_9 .

З довідки виданої Загорбським старостинським округом Ставненської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області від 17.07.2023 рою № 116 вбачається, що померлий ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований та проживав за адресою АДРЕСА_1 на день смерті, разом з ним на день його смерті

проживала дружина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

З витягу про реєстрацію в Спадкового реєстру № 73271752 від 20.07.2023 року, вбачається що спадкова справа за померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 зареєстрована в спадковому реєстрі за № 31/2023.

З заяви ОСОБА_1 від 20 липня 2023 року, яку було подано приватному нотаріусу Ужгородського районного нотаріального округу Гончар Т.М. про прийняття нею спадщини за померлим ОСОБА_3 , яка залишилась після його смерті.

З заяви ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , мешканки АДРЕСА_2 , яку подала нотаріусу 20.07.2023 року № 64 о (Спадкова справа: № 31/2023) вбачається, що така відмовилась від прийняття спадщини та не заперечує проти визнання права власності на житловий будинок в АДРЕСА_1 , після смерті її чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на їхню з померлим доньку - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , надає згоду, щоб свідоцтво про право на спадщину за законом було видано на ім`я доньки.

З технічного паспорту на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 виданого КП «БТІ» Великоберезнянської селищної ради від 06 лютого 2024 року № 5994, значиться замовник ОСОБА_1 .

З довідки виданої Ставенською сільською радою № 29 від 16 лютого 2024 року, вбачається, що ОСОБА_3 , 1938 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті являлась головою дворогосподарства в АДРЕСА_1

Разом з цим, як вбачається з повідомлення приватного нотаріуса Ужгородського районного нотаріального округу Закарпатської області Чурей А.В. від 28 березня 2024 року № 27/01-16, позивачу ОСОБА_1 було відмовлено у оформленні спадщини, оскільки правовстановлюючих документів на житлові будинки, не були зареєстровані у встановленому законодавством порядку та відповідно право власності на вказані житлові будинки ОСОБА_3 (померлого30.01.2023 р.) не виникло.

Як роз`яснено в п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 «Про судову практику в справах про спадкування» від 30 травня 2008 року, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ст.ст. 16,328 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути в тому числі і визнання права; право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо, крім іншого, це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним (власником) документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців); спадкування здійснюється за заповітом або за законом; до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зважаючи на викладені обставини, суд визнає, що за позивачкою слід визнати право власності на вказане спадкове нерухоме майно в порядку спадкування.

Керуючись ст.ст. 2-8,13,19,76-82,200,263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом, за померлим батьком ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , на житлові будинки з господарськими будівлями та спорудами, який розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів після його проголошення апеляційної скарги (сторонами, які не були при цьому присутні - в той же строк, з дня отримання ними копії цього рішення) і набере законної сили після закінчення вищезазначеного строку, якщо не буде оскаржене, а в разі оскарження - після апеляційного розгляду справи, якщо не буде скасоване.

Відомості про сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 , (паспорт громадянина України серії НОМЕР_5 , РНОКПП НОМЕР_6 );

Представник позивача - адвокат: Моняк Олеся Василівна, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ЗР № 21/2425 від 26.12.2019 року, адреса: АДРЕСА_4 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_8 , тел. НОМЕР_7 ;

Відповідач: Ставненська сільська рада Ужгородського району Закарпатської області, місцезнаходження: індекс 89014, с. Ставне, 253, Ужгородського району Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04350990);

Третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце реєстрації: АДРЕСА_5 , (паспорт громадянина України серії НОМЕР_8 , РНОКПП НОМЕР_9 );

Рішення суду виготовлено в нарадчій кімнаті в єдиному примірнику.

З текстом рішення суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Головуючий Тарасевич П.П.

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117967958
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —298/413/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні