Ухвала
від 26.03.2024 по справі 456/1601/24
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/1601/24

Провадження № 2/456/696/2024

У Х В А Л А

про направлення справи за підсудністю

26 березня 2024 року Суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Бучківська В. Л. , розглянувши позовну заяву Приватного акціонерного товариства «Страхова група «ТАС» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку суброгації,

в с т а н о в и в :

Представник позивача ОСОБА_2 звернулася до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь ПрАТ «СК ТАС», код ЄДРПОУ 30115243 матеріальну шкоду в порядку суброгації в розмірі 91760,00 грн. та 3028,00 грн. судового збору.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що дану позовну заяву необхідно передати на розгляд до Чортківського районного суду Тернопільської області за підсудністю, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Разом з тим, законодавець визначив підсудність справ за вибором позивача, зокрема, ч.6 ст. 28 ЦПК України, передбачає, що позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Звертаючись до Стрийського міськрайонного суду Львівської області позивачем зазначена адреса проживання відповідача: АДРЕСА_1 .

При цьому,з відповідіз Єдиногодержавного демографічногореєстру №500767від 20.03.2024 вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Будь яких даних, які б вказували на можливість застосування альтернативної підсудності, позивачем не наведено.

Відповідно ч. 9ст.187ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3ст. 31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Таким чином, вказана цивільна справа підлягає розгляду за зареєстрованим місцем проживання чи перебування відповідача, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що не належить до територіальної підсудності Стрийського міськрайонного суду Львівської області, а належить до підсудності Чортківського районного суду Тернопільської області.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.50 р.,Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст. 378 ч. 1 ЦПК України).

Оскільки місце реєстрації відповідача не віднесено до територіальної юрисдикції Стрийського міськрайонного суду Львівської області, справу слід передати за підсудністю до Чортківського районного суду Тернопільської області.

Відповідно до ч. 1ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.31-32,187,260,354 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова група «ТАС» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку суброгації передати за підсудністю на розгляд Чортківського районного суду Тернопільської області /48500, Тернопільська область, м. Чортків, вул. Степана Бандери, 13/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя В.Л.Бучківська

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117969086
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди в порядку суброгації

Судовий реєстр по справі —456/1601/24

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні