Рішення
від 28.03.2024 по справі 168/209/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/209/24

Провадження № 2/168/124/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року Старовижівський районний суд Волинської області в складі

головуючого - судді Хаврони О.Й.,

з участю: секретаря Островерхої Т.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт.Стара Вижівка в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сереховичівської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Сереховичівської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно. ОСОБА_2 за життя склала заповіт, яким належну їй земельну ділянку (пай) заповіла позивачу ОСОБА_1 . Про наявність заповіту він дізнався на початку 2024 року, коли серед різних документів в будинку батьків знайшов оригінал правовстановлюючого документа на земельну ділянку і звернувся до Сереховичівської сільської ради, де отримав довідку, про те, що дійсно від імені ОСОБА_2 посвідчувався заповіт, яким померла заповідала належну їй земельну ділянку позивачу. Вказуючи, що зазначена причина є поважною причиною пропуску встановленого законом строку для прийняття спадщини, просить визначити йому додатковий строк один місяць для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

В судове засідання позивач та її представник не з`явились. Представник позивача ОСОБА_3 подала заяву про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Сереховичівської сільської ради у підготовче засідання не з`явився, подав заяву, в якій вказує, що сільська рада просить провести судове засідання 28.03.2024 р. за його відсутності, позовні вимоги визнає, не заперечує проти їх задоволення.

Враховуючи, що особи, які беруть участь у справі, в підготовче засідання не з`явились, суд розглядає справу в порядку, встановленому ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов слід задовольнити з таких підстав.

Ч.3 ст.200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. За змістом ч.1 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Ст.1270 ЦК України встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Ч.3 ст.1272 ЦК України встановлено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Грабове Старовижівського району Волинської області і після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно (а.с. 7).

Відповідно до довідки № 62 від 30.01.2024 р., виданої виконавчим комітетом Сереховичівської сільської ради вбачається, що згідно погосподарської книги по с.Грабове рахується жилий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_1 за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 . Спадкодавець до дня смерті проживала у спадковому будинку одна. Заповіт від імені ОСОБА_2 в сільській раді посвідчувався 05.02.2008 року за №2. Спадкове майно складається з житлового будинку з господарськими та побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 та земельної ділянка для ведення особистого селянського господарства 3,61 га. (а.с. 9).

За життя ОСОБА_2 05.02.2008 р. склала заповіт, яким Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ВЛ № 030081 заповіла своєму правнуку ОСОБА_1 (а.с. 29).

Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася, ніхто із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звертався, заповіт є дійсним і не змінювався, що підтверджується інформаційними довідками зі Спадкових реєстрів (а.с. 26-27).

Аналіз наведених обставин справи дає підстави для висновку, що позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

На час смерті спадкодавця позивач з нею не проживав, а тому для прийняття спадщини після її смерті відповідно до вимог ст. 1269, 1270 ЦК України останній у шестимісячний строк зобов`язаний був подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому, необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Звертаючись до суду із цим позовом, позивач покликався на те, що причиною пропуску строку для прийняття спадщини є необізнаність про наявність заповіту, складеного на його ім`я, у зв`язку з чим він з об`єктивних причин не подавав у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Аналіз наведених причин пропуску строку для прийняття спадщини та обставин справи в їх сукупності дає підстави для визнання таких причин в контексті положень ч.3 ст.1272 ЦК України поважними, оскільки вони об`єктивно унеможливили подання позивачем нотаріусу заяви про прийняття спадщини за місцем її відкриття та реалізацію ним передбаченого і гарантованого законом права на спадкування в межах встановленого шестимісячного строку для прийняття спадщини.

За таких обставин справи, виходячи із характеру спірних правовідносин, враховуючи, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси сторін та інших осіб, суд дійшов висновку про наявність передбачених законом правових підстав для задоволення позову і визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 - один місяць з дня набрання рішенням законної сили, який є достатнім для подання позивачем нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 1268, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 200, 206, 247, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , 1 (один) місяць з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Представник позивача: ОСОБА_3 , адреса робочого місця адвоката:АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Сереховичівська сільська рада, адреса місця знаходження: вул. Центральна, 26, с. Сереховичі, Ковельський район, Волинська область, код за ЄДРПОУ 04332851.

Повний текст рішення складено 28.03.2024 р.

Суддя О. Й. Хаврона

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117970607
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —168/209/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні