Ухвала
від 28.03.2024 по справі 292/93/24
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 292/93/24

Номер провадження 2/292/72/24

У Х В А Л А

28 березня 2024 року с-ще Пулини

Червоноармійський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Лотуги В.Ф.

при секретарі судового засідання Володіній В.В.

з участю представника відповідача Лук"янчука Ю.В.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія ЮСС" про усунення перешкод в користуванні та розпорядженні земельною ділянкою, скасування державної реєстрації права оренди та припинення речових прав на земельну ділянку,-

В С Т А Н О В И В :

Червоноармійським районним судом Житомирської області розглядається цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Компанія ЮСС" про усунення перешкоди у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою з кадастровим номером 1825486200:10:000:0047, скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки проведеної на підставі договору від 21.09.2021 та припинення речового право (право оренди земельної ділянки) відповідача на земельну ділянку.

У підготовче засідання позивач та його представник не з"явилися, остання надала суду письмову заяву, в якій просить підготовче засідання проводити без їх участі та повторно надіслати до органу державної виконавчої служби для виконання ухвали суду від 26.02.2024 про застосування заходів процесуального примусу до відповідача ТОВ "Компанія ЮСС".

Представник відповідача у підготовчому засіданні щодо клопотання представника позивача поклався на розсуд суду, а щодо зупинення провадження у справі не заперечував.

Вислухавши думку представника відповідача, розглянувши клопотання представника позивача та дослідивши матеріали справи, суд вважає його задовольнити.

Ухвалою суду від 26 лютого 2024 року до товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія ЮСС" застосовано заходи процесуального примусу та вирішено тимчасово вилучити у ТОВ "Компанія ЮСС" (12030, Житомирська область, селище Курне, вул.Транзитна, 10, код ЄДРПОУ: 35718461) оригінал договору оренди землі від 21.09.2021 щодо земельної ділянки з кадастровим номером 1825486200:10:000:0047, укладеного із ОСОБА_1 , для дослідження судом.

Виконання ухвали доручено Хорошівському відділу державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).

27.03.2024 до суду надійшло повідомлення від Хорошівського відділу державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) від 18.03.2024 про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання на підставі п.7 ст.4 Закону України "Про виконавче провадження", оскільки виконання рішення не передбачає застосування заходів примусового виконання рішень.

Згідно п.7 ч.4 ст.4 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред`явлення, якщо виконання рішення не передбачає застосування заходів примусового виконання рішень.

Статтею 144 ЦПК України передбачено захід процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом.

Згідно ст.146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом. В ухвалі про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом зазначаються: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) особи, в якої знаходиться доказ, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, за наявності; 2) назва або опис письмового, речового чи електронного доказу; 3) підстави проведення його тимчасового вилучення; 4) кому доручається вилучення. Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом, підлягає негайному виконанню та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Відповідно до ст. 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Згідно п.2 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження" примусовому виконанню підлягають зокрема ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення, кримінальних провадженнях у випадках, передбачених законом.

Судом встановлено, що ухвала суду від 26.02.2024 про тимчасове вилучення у ТОВ "Компанія ЮСС" оригіналу договору оренди землі від 21.09.2021 укладеного з ОСОБА_1 є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

Крім того, незважаючи на застосований 26.02.2024 щодо відповідача ТОВ "Компанія ЮСС" захід процесуального примусу у виді штрафу, витребуваний 25.01.2024 ухвалою суду оригінал договору оренди землі так і не наданий.

У той же час, відповідачу було роз`яснено, що застосування вищевказаного заходу процесуального примусу не звільняє його від обов`язку надати раніше витребувані судом докази.

Враховуючи те, що ухвала суду від 26.02.2024 безпідставно повернута Хорошівським ВДВС у Житомирському районі без виконання, клопотання представника позивача про повторне направлення ухвали для виконання, підлягає задоволенню.

Згідно п.9 ч.1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку прийняття ухвали про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Відповідно до п.13 ч.1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 9 частини першої статті 252 цього Кодексу, - до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

При зазначених обставинах, ухвалу Червоноармійського районного суду Житомирської області від 26 лютого 2024 року, слід повторно направити Хорошівському відділу державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), для виконання, як безпідставно повернену.

Провадження у справі зупинити до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Керуючись ст.ст. 259-261, 353 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника позивача - адвоката Ващук Ю.С. задовольнити.

Повторно направити до Хорошівського відділу державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), для виконання ухвалу Червоноармійського районного суду Житомирської області від 26 лютого 2024 року про тимчасове вилучення у товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія ЮСС" (12030, Житомирська область, селище Курне, вул.Транзитна, 10, код ЄДРПОУ: 35718461) оригінал договору оренди землі від 21.09.2021 щодо земельної ділянки з кадастровим номером 1825486200:10:000:0047, укладеного із ОСОБА_1 , для дослідження судом.

Попередити Хорошівський ВДВС у Житомирському районі Житомирської області про відповідальність за невиконання ухвали суду.

Провадження у справі зупинити до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ч.2 ст.261 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена лише зупинення провадження у справі (п.14 ч.1 ст.353 ЦПК України) в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п"ятнадцяти днів з дня її складення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя В. Ф. Лотуга

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117971067
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні та розпорядженні земельною ділянкою, скасування державної реєстрації права оренди та припинення речових прав на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —292/93/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні