Рішення
від 25.01.2024 по справі 369/2628/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/2628/23

Провадження № 2-о/369/37/24

РІШЕННЯ

Іменем України

25.01.2024 м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Волчка А. Я.,

присяжних Салівоненко С.І., Шупика В.М.,

при секретарі Лоу А.,

за участю:

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Києва цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Ірпінської міської ради, як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла заява ОСОБА_2 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Ірпінської міської ради, як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки.

Свої вимоги заявник мотивує тим, що він є рідним братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає разом з ним, за адресою: АДРЕСА_1 , здійснює за ним догляд та матеріально утримує.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом з дитинства, що підтверджується копією посвідчення серії НОМЕР_1 , якому в подальшому було присвоєно першу групу інвалідності по-життєво, що підтверджується висновком МСЕК та копією довідки серії НОМЕР_2 . При цьому, згідно з висновком МСЕК ОСОБА_3 потребує постійного стороннього догляду.

Так, відповідно до виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 07.02.2023 року, що видана КНП «Ірпінський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Ірпінської міської ради Київської області «Михайлівсько-Рубежівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини», ОСОБА_3 має ряд захворювань, внаслідок яких потребує постійного стороннього догляду та допомоги, щодо лікування, медичного обстеження, періодичного стаціонарного лікування, а також щодо життєвих та побутових потреб, а саме, у приготуванні та вживанні їжі, прийнятті ліків, вдяганні одягу, тощо, оскільки самостійного цього робити він не може.

Також заявник вказує, що на даний час окрім нього немає близьких родичів, які б могли здійснювати повноцінно догляд за його братом - ОСОБА_3 , оскільки, мати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є пенсіонером та має вікові захворювання, які не дають їй змоги повноцінно доглядати за сином ОСОБА_3 , а батько ОСОБА_5 розлучився з їх матір`ю, з ними разом не проживає та не здійснює догляду за сином - ОСОБА_3 ..

Тому, заявник просить суд визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , недієздатним та призначити його опікуном ОСОБА_2 .

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 29.03.2023 року відкрито провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Ірпінської міської ради, як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки та призначено її до розгляду в порядку окремого провадження.

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 - адвокат Нерода А. І. просила суд проводити судовий розгляд справи за відсутності заявника ОСОБА_2 , заяву підтримала та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився. Про дату час та місце судового розгляду справи заінтересована особа повідомлялася належним чином.

Суд, вислухавши думку учасників провадження, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заявлені вимоги заявника підлягають до задоволення з наступних підстав.

Частиною 1 статті 30 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Згідно ч. 1 ст.39 Цивільного процесуального кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

При розгляді справи судом встановлено, що заявник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідним братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується наявними у матеріалах справи копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ., серії НОМЕР_4 та копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , серії НОМЕР_5 , згідно з яким їх батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_4 .

Згідно з наявною, у матеріалах справи копією посвідчення серії НОМЕР_1 , ОСОБА_3 є інвалідом з дитинства та в подальшому, йому було присвоєно першу групу інвалідності по-життєво, що підтверджується висновком МСЕК і копією довідки серії НОМЕР_2 . Крім того, згідно з висновком МСЕК ОСОБА_3 потребує постійного стороннього догляду.

Заявник ОСОБА_2 виявив бажання бути опікуном та здійснювати догляд за своїм братом ОСОБА_3 , інших осіб, які б виявили бажання та могли звернутися до суду з заявою про встановлення опіки над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , окрім його рідного брата судом не встановлено.

Відповідно до висновкувиконавчого комітету Ірпінської міської ради Бучанського району Київської області від 25.05.2023 року № 58/4, що затверджене рішенням виконавчого комітету Ірпінської міської ради Бучанського району Київської області від 25.05.2023 року № 58/4, до органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Ірпінської міської ради Бучанського району Київської області звернувся з заявою гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , щодо призначення його опікуном над братом, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є інвалідом з дитинства першої групи, внаслідок психічного розладу та відповідно до довідки МСЕК потребує постійного стороннього догляду. ОСОБА_3 зареєстрований та проживає разом зі своїм братом ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_1 . Помешкання знаходиться в хорошому стані, створені належні умови для здійснення опіки. При цьому, ОСОБА_2 на обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, за місцем проживання характеризується позитивно. Протипоказань щодо виконання ним повноважень опікуна не встановлено. У зв`язку з чим, опікунська рада при виконавчому комітеті Ірпінської міської ради Київської області, вважає за доцільне призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі визнання його недієздатним в судовому порядку.

Згідно з висновку судово-психіатричної експертизи № 701 від 12.07.2023 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на стійкий хронічний психічний розлад у вигляді важкої розумової відсталості з вираженими емоційно-вольовими порушеннями внаслідок епілепсії травматичного та ідіопатичного ґенезу (МКХ-10: F72.1; G 40). За своїм психічним станом в силу наявного у нього хронічного стійкого психічного захворювання ОСОБА_3 не може усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними.

Враховуючи вище викладене, існують об`єктивні підстави для визнання ОСОБА_3 недієздатним та призначення його опікуном - ОСОБА_2 .

Так, судом встановлено, що заявник ОСОБА_2 , має відповідний стан здоров`я, спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживає, і на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, що підтверджується довідками КПП «Лікарня інтенсивного лікування Боярської міської ради» від 14.02.2023 року.

Відповідно до довідки-характеристики виконавчого комітету Ірпінської міської ради Бучанського району Київської області № 45 від 13.02.2023 року, ОСОБА_2 за місцем проживання характеризується позитивно, користується авторитетом серед односельчан, працьовитий, допомагає людям та має хороші відносини в сім`ї та з сусідами.

Згідно з витягом ВР-000670318, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , станом на 15.02.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Відповідно до копії паспорту серії НОМЕР_6 виданого ЦСВМ Києво-Святошинського РВ України в Київській області від 11.10.2002 року та довідки про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру № 1139543-2022 від 19.08.2022 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зареєстровані та проживають за адресою: АДРЕСА_1 . Дані відомості також підтверджуються довідкою № 33 від 31.01.2023 року виданою виконавчим комітетом Ірпінської міської ради Бучанського району Київської області, копією будинкової книги та актом депутата Ірпінської міської ради.

Будинок, в якому проживає родина, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває у приватній власності матері заявника - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

При цьому, згідно з актом депутата Ірпінської міської ради ОСОБА_6 від 14.02.2023 року, ОСОБА_3 є інвалідом І групи «А» та потребує постійного стороннього догляду і в цьому бере участь ОСОБА_2 .

Крім того, суд враховує, що ОСОБА_2 виявив бажання та має можливість доглядати за своїм братом та бути його опікуном.

Так, ч. 1 ст. 41 Цивільного кодексу України визначено, що над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Окреме провадження, відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 2ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

У свою чергу, за положеннями ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне задовольнити заяву у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 15, 16, 30, 39, 41, Цивільного кодексу України, постанови пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним та недієздатним" №3 від 28.03.1972 року та ст.81, 263-265, 299, 300 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Ірпінської міської ради, як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - недієздатним.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_7 , що проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ., РНОКПП НОМЕР_3 , що зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним становить два роки з дня набрання рішення законної сили.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Андрій ВОЛЧКО

Присяжні: Світлана САЛІВОНЕНКО

Валерій ШУПИК

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу117971335
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —369/2628/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні