Ухвала
від 28.03.2024 по справі 2"о"
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28.03.2024 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2 «о»-37/2008

Провадження № 2-о/533/9/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

28 березня 2024 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі головуючої судді Козир В.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Козельщинської селищної ради - про заміну опікуна недієздатної особи,

ВСТАНОВИВ:

25 березня 2024 року представниця заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - ОСОБА_3 звернулася до Козельщинського районного суду Полтавської області зі заявою про заміну опікуна недієздатної особи.

У заяві представниця заявників просить суд звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна недієздатної особи - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном недієздатної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з копіями паспортів заявників, доданих до заяви, місце проживання ОСОБА_1 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , місце проживання ОСОБА_2 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку окремого провадження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно зі ч. 1, ч. 3 - 4 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Заява подана з додержанням вимог ст. 175, 177, 315, 316, 318 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної та територіальної підсудності Козельщинського районного суду Полтавської області.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження та залишення без розгляду відсутні.

За ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Отже слід відкрити провадження у справі та призначити судове засідання, про що повідомити усіх учасників справи.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Заявники просять суд звільнити від повноважень одного опікуна та призначити іншого особі, яка визнана була недієздатною у 2008 році. З тих пір рішення суду про визнання особи недієздатною не переглядалося. Отже, суд уважає, що питання про заміну опікуна недієздатній особі повинно розглядатися за участю адвоката, який буде представляти інтереси особи, відносно якої буде розглядатися питання про заміну опікуна. Така особа ( ОСОБА_4 ) відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» є суб`єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу.

У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства проголошено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови реалізації процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та їх гарантій.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка згідно з ч. 1 ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

З метою захисту прав та інтересів особи, щодо якої розглядається справа, та забезпечення дотримання судом процесуальних строків розгляду даної цивільної справи, суд приходить до висновку про необхідність надання доручення Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області призначити адвоката з оплатою за рахунок держави для здійснення представництва інтересів особи, відносно якої розглядається заява про звільнення опікуна від здійснення повноважень, - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки вона має право на безоплатну вторинну правничу допомогу в суді відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу.

На підставі викладеного, керуючись статтями 19, 42, 175, 177, 293, 294, 299, 300 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки і піклування в особі виконавчого комітету Козельщинської селищної ради - про заміну опікуна недієздатної особи. Відкрити провадження у цивільній справі.

Розгляд справи проводити у порядку окремого провадження.

Справу призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 02 травня 2024 року о 10 годині 00 хвилин у приміщенні Козельщинського районного суду Полтавської області за адресою: Полтавська область, Кременчуцький район, селище Козельщина, вулиця Остроградського, буд. 75/15.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити участь ОСОБА_4 у судовому засіданні або надати відомості щодо неможливості такої участі особи за станом її здоров`я.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області призначити адвоката з оплатою за рахунок держави для здійснення представництва інтересів особи, відносно якої розглядається заява про звільнення від повноважень опікуна, - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та забезпечити явку адвоката у судове засідання призначене на 02 травня 2023 року о 10 годині 00 хвилин у приміщенні Козельщинського районного суду Полтавської області, за адресою: Полтавська область, Кременчуцький район, селище Козельщина, вулиця Остроградського, буд. 75/15.

Направити заінтересованій особі та Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Роз`яснити заінтересованій особі право на подання до суду пояснень по суті вимог заявника у строк до 18 квітня 2024 року.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/sud1611/.

Роз`яснити сторонам справи, що у суду є технічна можливість проводити судові засідання у режимі відеоконференції. Про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції учасник справи має подати заяву у порядку, визначеному ст. 212 ЦПК України.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відомості про учасників справи:

Заявник 1: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрована та фактична адреса місця проживання: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ; електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_4 ; тел.: НОМЕР_2 ).

Заявник 2: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (адреса зареєстрованого місця проживання; АДРЕСА_4 ; фактичне місце проживання: АДРЕСА_5 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 ; електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_5 ; тел.: НОМЕР_4 ).

Представниця заявників: адвокат Юрченко Аліна Володимирівна (адреса: АДРЕСА_6 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_5 ; електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_6 ; тел.: НОМЕР_6 ).

Заінтересована особа: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Козельщинської селищної ради (місцезнаходження: вулиця Остроградського, буд. 75/15, селище Козельщина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39100; ідентифікаційний код 04383682).

Суддя В.П. Козир

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117971836
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну опікуна недієздатної особи

Судовий реєстр по справі —2"о"

Ухвала від 03.05.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Ухвала від 17.04.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Ухвала від 28.11.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Ухвала від 06.12.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Рішення від 28.11.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Ухвала від 20.02.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Рішення від 05.12.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Постанова від 21.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Рішення від 03.06.2011

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Пироженко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні