Ухвала
від 19.03.2024 по справі 695/43/24
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/43/24

номер провадження 1-кс/695/267/24

Номер рядка у звіті

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2024 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене начальником Драбівського відділу Золотоніської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12024250370000014 від 01.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286-1 КК України про тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим начальником Драбівського відділу Золотоніської окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12024250370000014 від 01.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286-1 КК України про тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні службових осіб в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Драбівської селищної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), а саме до оригіналу історії хвороби на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з можливістю її вилучення.

Клопотання обґрунтоване тим, що слідчим відділом Золотоніського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області за процесуального керівництва Золотоніської окружної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12024250370000014, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 01.01.2024 року близько 04.00 год. водій автомобіля марки ВАЗ 217030, реєстраційний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_6 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння та рухаючись по проїзній частині АДРЕСА_2 , здійснив наїзд на пішохода ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який рухався попереду в попутному напрямку руху з автомобілем. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди пішохід ОСОБА_5 отримав тілесні ушкодження у вигляді ЗЧМТ, СГМ, підозра на перелом скроневої кістки та був госпіталізований до КНП ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Історія хвороби ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , знаходиться в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Драбівської селищної ради, ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що за адресою: АДРЕСА_1 , має істотне значення для встановлення істини по справі та є необхідність в її вилученні.

У судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, але в клопотанні просив розглянути подане клопотання без його участі та без участі прокурора.

Володілець інформації в судове засідання не викликався в порядку ч.2 ст. 163 КПК України.

Ознайомившись з матеріалами клопотання, слідчий суддя зазначає наступне.

Золотоніський РВП ГУНП в Черкаській області проводить досудове розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024250370000014 від 01.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286-1 КК України по факту того, що 01.01.2024 року близько 04.00 год. водій автомобіля марки ВАЗ 217030, реєстраційний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_6 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння та рухаючись по проїзній частині АДРЕСА_2 , здійснив наїзд на пішохода ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який рухався попереду в попутному напрямку руху з автомобілем. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди пішохід ОСОБА_5 отримав тілесні ушкодження у вигляді ЗЧМТ, СГМ, підозра на перелом скроневої кістки та був госпіталізований до КНП ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Із копії виписки №102 з медичної картки хворого вбачається, що з 10.01.2024 р. ОСОБА_5 перебував на стаціонарному лікуванні в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Драбівської селищної ради.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Згідно зі ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Крім того, відповідно до ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування, слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні (ч.5 ст.132 КПК України).

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються (ч.6 ст.132 КПК України).

Відповідно до п.6 ч.2 ст. 160 КПК України, у клопотанні зазначаються можливість використання, як доказів, відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 7 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:

1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю;

3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій;

4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

5) відомості, які можуть становити банківську таємницю;

6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру;

7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;

9) державна таємниця;

10) таємниця фінансового моніторингу;

11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Інформація,доступ доякої проситьнадати слідчий, міститьохоронювану закономтаємницю (відомості,які можутьстановити лікарськутаємницю)та може бути використана в якості доказів для швидкого, повного та неупередженого його розслідування та іншим способом отримати її неможливо.

Таким чином, для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, для призначення судово-медичної експертизи необхідно отримати доступ до вказаних в клопотанні документів, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Драбівської селищної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ).

Відтак слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до повного задоволення.

Керуючись ст.ст. 159, 163-164, 166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити повністю.

Надати старшому слідчому Золотоніського районного відділу поліції ГУ НП в Черкаські області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчому Золотоніського районного відділу поліції ГУ НП в Черкаські області майору поліції ОСОБА_7 тимчасовий доступ до документів, а саме: до оригіналу історії хвороби на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Драбівської селищної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що за адресою: АДРЕСА_1 ) з можливістю її вилучення.

Ухвала дійсна протягом одного місяця з дня її постановлення.

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117972388
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —695/43/24

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні