Ухвала
від 28.03.2024 по справі 760/4024/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

С О Л О М ' Я Н С Ь К И Й Р А Й О Н Н И Й С У Д М І С Т А К И Є В А

вул. Максима Кривоноса, 25, м. Київ, 03037; тел. (044) 249-79-26, факс:249-79-28;

вул. Грушецька, 1, м. Київ, 03113; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08

e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua, web: https://sl.ki.court.gov.ua

Код ЄДРПОУ: 02896762


Провадження 2/760/3553/24

В справі 760/4024/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І. Вступна частина

28 березня 2024 року в місті Києві Солом`янський районний суд м. Києва у складі головуючого судді Коробенка С.В. розглянув питання про закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНСЕНЕРГО-Україна», Солом`янської районної у м. Києві державної адміністрації в особі Державного реєстратора відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом`янської районної у м. Києві державної адміністрації, треті особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання припиненими трудових відносин та зобов`язання вчинити певні дії.

ІІ. Описова частина

Позивач звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНСЕНЕРГО-Україна», Солом`янської районної у м. Києві державної адміністрації в особі Державного реєстратора відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом`янської районної у м. Києві державної адміністрації про визнання припиненими трудові відносини між ТОВ «ТРАНСЕНЕРГО-Україна» та генеральним директором ОСОБА_1 на підставі ст. 38 КЗпП України за власним бажанням з 20 січня 2022 року з внесенням відповідних даних у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Обґрунтовуючи свої вимоги Позивач зазначив, що 12 грудня 2011 року ОСОБА_1 було обрано на посаду Генерального директора ТОВ «ТРАНСЕНЕРГО-Україна» на підставі протоколу №1 загальних зборів учасників ТОВ.

На підставі вказаного протоколу було видано наказ за №01-ВК від 19 грудня 2011 року про призначення Генеральним директором ТОВ директора. Отже, між Товариством та Позивачем було укладено безстроковий трудовий договір.

10 грудня 2021 року Позивачем було подано заяву про звільнення з посади генерального директора Товариства за власним бажанням з 20 січня 2022 року відповідно ст. 38 КЗпП України. Вказану заяву було направлено Товариству та третім особам, що не заявляють самостійних вимог - учасникам Товариства ОСОБА_2 та ОСОБА_3 цінними листами з описом вкладення.

З метою прийняття рішення про звільнення Позивача з посади генерального директора Товариства та призначення нового, Позивач скликав позачергові збори учасників Товариства на вимогу виконавчого органу Товариства на 20 січня 2022, про що 10 грудня 2021 надіслав учасникам Товариства відповідні повідомлення.

20 січня 2022 року учасники Товариства ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які сукупно володіють 85% статутного капіталу Товариства, на скликані Позивачем загальні збори не з`явилися, у зв`язку з чим збори не були уповноваженими прийняти рішення щодо звільнення Позивача.

Оскільки позачерговими загальними зборами учасників Товариства не була розглянута заява Позивача про звільнення за власним бажанням, питання про припинення трудових відносин на підставі ст. 38 КЗпП України не вирішено, у зв`язку з чим просив позов задовольнити.

Ухвалою судді Солом`янського районного суду міста Києва від 23 лютого 2022 року відкрито провадження у справі.

28 березня 2024 року судом вирішується питання про закриття провадження у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

ІІІ. Мотивувальна частина

Відповідно до частини 1 статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Справи, що відносяться до юрисдикції господарських судів, визначено статтею 20 ГПК України.

Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів (пункт 3 частини першої статті 20 ГПК України).

За змістом цього припису перелік спорів, що виникають із корпоративних відносин і належать до юрисдикції господарських судів, не є вичерпним, і охоплює зокрема спори, пов`язані з управлінням юридичною особою. Спір щодо припинення трудового договору одноосібного виконавчого органу (директора) товариства з обмеженою відповідальністю є спором, який виник із корпоративних відносин, оскільки стосується реалізації загальними зборами цього товариства їхньої компетенції щодо формування виконавчого органу та припинення його повноважень.

Тому, згідно з правовою позицію викладеною Великою палатою Верховного Суду в постанові від 14 червня 2023 року в справі №448/362/22 (№14-113цс22) такий спір пов`язаний із управлінням юридичною особою та належить до юрисдикції господарського суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З огляду на зазначені вище положення законодавства провадження у справі підлягає закриттю.

ІV. Резолютивна частина

Керуючись ст. ст. 19, 255 Цивільного процесуального кодексу України, 20 Господарського процесуального кодексу України, суд ухвалив:

1.Провадження у справі закрити у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

2.Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 15 днів з дня складання її повного тексту.

Суддя:

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117973454
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —760/4024/22

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні