Рішення
від 28.03.2024 по справі 643/2992/24
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/2992/24

Провадження № 2-о/643/195/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.03.2024 м. Харків

Московський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого суддіАфанасьєва В.О.,

присяжних Хотян О.Г., Рубанец Т.В.,

за участю секретаря судового засіданняТкаченко В.В.,

прокурора ОСОБА_1 ,

лікаря-психіатра КНП ХОР ОКПЛ №3 Шкоди К.В.,

особи, відносно якої розглядається заява ОСОБА_2 ,

представника особи, відносно якої розглядається заяваадвоката Папая С.О.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові в порядку окремого провадження в режимі відеоконференції заяву представника Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3»медичного директора Пєнцової О.М. про застосування примусової госпіталізації до ОСОБА_2 у заклад з надання психіатричної допомоги без його згоди, суд

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Московського районного суду м. Харкова з заявою, в обґрунтування якої зазначив, що ОСОБА_2 госпіталізований до Обласної клінічної психіатричної лікарні № 3 26.03.2024 о 18-12 годині. 27.03.2024 оглянутий комісією лікарів-психіатрів. Відповідно до висновку зазначеної комісії у хворого встановлений діагноз тяжкий психічний розлад у формі параноїдної шизофренії, в результаті чого він становить безпосередню небезпеку для оточуючих та себе (поведінка невпорядкована, контакт з пацієнтом малопродуктивний, на запитання відповідає не по суті, спонтанна мовна продукція розірвана, імпульсивний, часте хаотичне психомоторне збудження), потребує примусової госпіталізації до психіатричного стаціонару.

Представник заявникамедичний директор ОКПЛ № 3подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності у зв`язку з адміністративною зайнятістю.

В судовому засіданні лікар-психіатр ОСОБА_3 підтримав заяву в повному обсязі та просив задовольнити. Прокурор заяву лікарні підтримав та вважав за доцільне задовольнити.

ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснив, що з ним все гаразд, лікування він не потребує, здатен контролювати свою поведінку.

Представник ОСОБА_2 - адвокат Папай С.О. проти задоволення заяви заперечував та вважає, що ОСОБА_2 не потребує примусової госпіталізації.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

ОСОБА_2 госпіталізований до Обласної клінічної психіатричної лікарні № 3 26.03.2024 о 18-12 годині.

27.03.2024 ОСОБА_2 оглянутий комісією лікарів. Відповідно до висновку зазначеної комісії у хворого встановлений діагноз: тяжкий психічний розлад у формі параноїдної шизофренії, в результаті чого він становить безпосередню небезпеку для оточуючих та себе (поведінка невпорядкована, контакт з пацієнтом малопродуктивний, на запитання відповідає не по суті, спонтанна мовна продукція розірвана, імпульсивний, часте хаотичне психомоторне збудження), через що потребує примусової госпіталізації згідност. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Відповідно до ч. 3ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу»особа може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку на підставах, передбаченихстаттею 14 цього Закону.

Згідност. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Встановлені факти свідчать про наявність у ОСОБА_2 психічного захворювання, а також про те, що хворий становить небезпеку для себе й оточуючих, а тому потребує примусової госпіталізації.

У зв`язку з викладеним, суд вважає за можливе застосувати до ОСОБА_2 примусову стаціонарну психіатричну допомогу.

Керуючись ст.ст.4,13,19,81,82,229,258,259,263-265,293,294,341,342,430 ЦПК України, ст. ст.13,14,17,22,27 Закону України «Про психіатричну допомогу»,

УХВАЛИВ:

Заяву представника Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» (місцезнаходження: м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46, код 02003675) медичного директора О. Пєнцової про застосування примусової госпіталізації до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрований: АДРЕСА_1 ) з поміщенням у заклад з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом без його згоди задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусову госпіталізацію в умовах психіатричного стаціонару Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3».

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В.О. Афанасьєв

Присяжні О.Г. Хотян

Т.В. Рубанец

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117974971
СудочинствоЦивільне
Сутьзастосування примусової госпіталізації до ОСОБА_2 у заклад з надання психіатричної допомоги без його згоди

Судовий реєстр по справі —643/2992/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Афанасьєв В. О.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Афанасьєв В. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Афанасьєв В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні