Рішення
від 28.03.2024 по справі 650/1207/24
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 650/1207/24

провадження № 2-о/650/42/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року Великоолександрівський районний суд Херсонської області

в складі: головуючого судді Сікора О.О.,

за участю секретаря Завістовської Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Велика Олександрівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Великоолександрівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

15 березня 2024 року заявник звернувся до суду з вказаною заявою в якій просить встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: село Новогригорівка Великоолександрівського району Херсонської області, паспорт НОМЕР_1 , виданий Високопільським РВ УМВС України в Херсонській області від 20 серпня 1997 р., РНОКПП НОМЕР_2 , місце смерті: Україна, Херсонська область, Бериславський район, смт. Високопілля), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування вимог заяви вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в смт Високопілля Бериславського району Херсонської області. Отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт смерті відбувся на окупованій території, лікарні не працювали. Встановлення факту смерті заявнику необхідне для реєстрації смерті та прийняття спадщини. На судовому засіданні заявник просила встановити факт смерті ОСОБА_2 , яка є її матір`ю яку вона поховала в смт Високопілля яке на той час було окуповане тому свідоцтво про смерть видати було не можливо. Представник заінтересованої особи на судовому засіданні не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. На судовому засіданні свідок ОСОБА_3 суду пояснила, що вона добре знала померлу ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Високопілля, яке було на той час окуповане, вона разом з заявницею була присутня при похованні матері заявниці, підтвердила, що на той час отримати документи про смерть було неможливо через непрацюючі державні установи та постійні обстріли. На судовому засіданні свідок ОСОБА_4 надала аналогічні пояснення. Вислухавши заявника, свідків дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне. Відповідно до ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Відповідно до п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті. Даючи оцінку допустимості таких доказів, як покази свідків, суд враховує, що останні не викликають сумніву, узгоджуються між собою та обставинами вказаними в заяві, враховує обставини які унеможливлювали зафіксувати факт смерті іншим способом, оскільки лікарні не працювали. Основна частина населення виїхала. Представників влади не було, довідку про смерть видати не було кому.

Суд встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в смт Високопілля Бериславського району Херсонської області, її поховання було здійснено без належної процедури оформлення документів оскільки селище було окуповане, знаходилося під постійними обстрілами, а державні органи на той час не працювали.

Так, під час розгляду згаданої категорії справ необхідно враховувати висновки ЄСПЛ у справах проти Туреччини (зокрема, "Loizidou v. Turkey", "Cyprus v. Turkey"), a також Молдови та Росії (зокрема, "Mozer v. the Republic of Moldova and Russia", "Iiuycu and Оіїшт v. Ivlvldoua and Russia."), де ґрунтуючись на Консультативному висновку Міжнародного суду (ООН) у справі Намібії (Namibia case), ЄСПЛ наголосив, що першочерговим завданням щодо прав, передбачених Конвенцією, завжди має бути їх ефективна захищеність на території всіх Договірних Сторін, навіть якщо частина цієї території знаходиться під ефективним контролем іншої Договірної Сторони.

За вказаних обставин суд вважає, що вимоги заявника підлягають задоволенню, оскільки в судовому засіданні на підставі, відомостей, що містяться у досліджених матеріалах справи в їх сукупності, було встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запис щодо чого не може бути здійснений відділом державної реєстрації актів цивільного стану, оскільки відсутні відповідні документи.

При цьому суд звертає увагу заявника та заінтересованої особи на позицію Верховного суду України, викладену в п. 18 Постанови Пленуму ВСУ № 5 від 31 березня 1995 року, згідно з якою, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган державної реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

Враховуючи викладене та приймаючи до уваги відсутність з боку представника заінтересованої особи заперечень щодо змісту вимог заявника, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог останнього, а отже заява підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 12, 13, 209, 259, 263 - 265, 293, 315 ЦПК України, Великоолександрівський районний суд Херсонської області

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 заінтересована особа - Великоолександрівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: село Новогригорівка Великоолександрівського району Херсонської області, паспорт НОМЕР_1 , виданий Високопільським РВ УМВС України в Херсонській області від 20 серпня 1997 р., РНОКПП НОМЕР_2 , місце смерті: Україна, Херсонська область, Бериславський район, смт. Високопілля), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду через Великоолександрівський районний суд Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 28 березня 2024 року.

Суддя: О.О. Сікора

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу117975839
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —650/1207/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Сікора О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні