Постанова
від 28.03.2024 по справі 954/554/23
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Постанова

іменем України

28 березня 2024 року м.Херсон

справа № 954/554/23

провадження № 22ц/819/151/24

Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючий: Бездрабко В.О.(суддя-доповідач),

судді : Базіль Л.В.,

Приходько Л.А.,

розглянувши в порядку письмового провадження без повідомлення (виклику) учасників справи апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Нововоронцовського районного суду Херсонської області від 09 жовтня 2023року, постановлену під головуванням судді Каневського В.О., у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нововоронцовська селищна рада Бериславського району Херсонської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення,

встановив:

У жовтні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просив встановити факт здійснення ним постійного догляду за його дідом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як за особою, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду.

Заява обґрунтована тим, що заявник має діда ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає в смт.Нововоронцовка Бериславського району Херсонської області та який за висновком лікарсько-консультативної комісії КНП «Нововоронцовський ЦПМСД» від 14 вересня 2023року за станом здоров`я потребує постійного догляду.

Заявник проживав та є зареєстрованим за адресою АДРЕСА_1 . Після деокупації м.Херсона та частини Херсонської області, у листопаді 2022року він переїхав до смт.Нововоронцовка Херсонської області, де став на облік, як внутрішньо переміщена особа та з 01 грудня 2022року зареєстрував своє місце проживання за місцем проживання ОСОБА_2 , за яким здійснює постійний догляд.

Встановлення в судовому порядку факту здійснення постійного догляду за ОСОБА_2 необхідно заявнику для отримання відповідних соціальних пільг та виплат; виникнення у нього прав та обов`язків, визначених Законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Військовий обов`язок та військову службу».

Ухвалою судді Нововоронцовського районного суду Херсонської області від 09 жовтня 2023року цивільна справа №954/554/23 за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення направлена за підсудністю до Херсонського міського суду Херсонської області.

Ухвала мотивована тим, що оскільки зареєстрованим місце проживання заявника є м.Херсон, а згідно статті 316 ч.1 ЦПК України справа зазначеної категорії має розглядатися за місцем проживання заявника, то матеріали справи в порядку статті 31 ч.1 п.1 ЦПК слід передати на розгляд іншого суду за територіальною юрисдикцією.

Не погодившись з ухвалою від 09 жовтня 2023року, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій ставить питання про скасування оскаржуваної ухвали суду, як такої, що постановлена з порушенням вимог цивільного процесуального законодавства та направлення матеріалів справи для продовження розгляду до Нововоронцовського районного суду Херсонської області.

Апеляційна скарга мотивована тим, що суд першої інстанції помилково не звернув уваги на додану до заяви довідку від 01 грудня 2022року про зареєстроване у встановленому законом порядку постійне місце проживання заявника, як внутрішньо переміщеної особи, в смт.Нововоронцовка Херсонської області разом з ОСОБА_2 . Зазначив, що не має можливості прибути до суду в м.Херсоні, оскільки здійснює постійний догляд за дідом. Також послався на те, що через постійні обстріли міста перебування у ньому створює небезпеку для життя та здоров`я заявника.

Відзив на апеляційну скаргу до апеляційного суду не надходив, що в силу ч.3 ст. 360 ЦПК України не є перешкодою для перегляду судового рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 369 ЦПК України, апеляційні скарги на ухвали суду, зазначені, серед іншого, в пункті 9 частини першої статті 353 цього Кодексу, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 13 ст.7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Справу розглянуто апеляційним судом відповідно доположень ст.369 ЦПК України в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, без повідомлення учасників справи.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, з`ясувавши обставини справи, перевіривши законність і обґрунтованість оскаржуваної ухвали суду, в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про те, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Частиною першоюстатті 4 ЦПК Українивстановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Спірні правовідносини щодо встановлення факту, що має юридичне значення регулюються Главою6РозділуIVЦПК України.

Згідно частини першої статті 316 ЦПК України заяви фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подаються до суду за місцем її проживання.

За положеннями ст.29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання.

З матеріалів справи встановлено, що зареєстрованим місцем проживання ОСОБА_1 є АДРЕСА_1 .

Разом з тим, 01 грудня 2022року ОСОБА_1 взятий на облік внутрішньо переміщених осіб із зазначенням його фактичного місця проживання/перебування: АДРЕСА_2 (а. с.17).

Відповідно до статті 1 Закону України«Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково.

За приписами статті 5 Закону УкраїниПро забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», реєстрація місця проживання внутрішньо переміщеної особи здійснюється компетентним органом із видачею довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.

Отже, на час звернення до суду першої інстанції із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, зареєстрованим місцем проживання ОСОБА_1 є АДРЕСА_2 , що територіально віднесено до Нововоронцовського районного суду Херсонської області, тому заявник відповідно до положеньстатті 316 ЦПК Україниправомірно обрав цей суд для пред`явлення заяви.

Оскільки суд першої інстанції при вирішенні питання про передачу справи з одного суду до іншого належним чином щодо місця реєстрації заявника не з`ясував та в результаті зробив помилковий висновок щодо територіальної підсудності справи, колегія суддів вважає, що постановлена судом ухвала підлягає скасуванню, а справа направленню до Нововоронцовського районного суду Херсонської області для продовження розгляду.

На підставі викладеного, керуючись статтями367,374,379, 382-384 ЦПК України, апеляційний суд

постановив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Нововоронцовського районного суду Херсонської області від 09 жовтня 2023 року скасувати, справу направити для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і оскарженню в касаційному порядку не підлягає, крім випадків, передбачених пунктом 2 частини третьоїстатті 389 ЦПК України.

Головуючий: В.О. Бездрабко

Судді : Л.В. Базіль

Л.А. Приходько

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117976256
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —954/554/23

Постанова від 28.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Бездрабко В. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Бездрабко В. О.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Бездрабко В. О.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Дорошинська В. Е.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Дорошинська В. Е.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні