Ухвала
від 29.03.2024 по справі 354/476/24
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/476/24

Провадження № 2/354/266/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі і призначення її до підготовчого судового розгляду

29 березня 2024 року м.Яремче

Суддя Яремчанського міського суду Івано-Франківської областіОстап`юк М.В., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом першого заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Карпатського національного природного парку до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Яремчанського міського суду Івано-Франківської області перебуває вказана цивільна справа.

У ході вирішення питання про призначення справи до підготовчого судового засідання Судом встановлено наступне.

29 лютого 2024 Прокурор звернувся в інтересах держави до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою.

Суд зроби запит відносно місцяпроживання відповідачів до Відділу обліку та морніторингу УДМС України в Івано-Франківській області.

За отриманою інформацією стало відомо, що ОСОБА_1 знята з реєстрації місця проживання з 28 жовтня 2022 року, так як вона померла.

Отже, до подання позову до суду Відповідачка 1 ОСОБА_1 померла.

Відповідно до ст. 25 ЦК України здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження.

Згідно зі ст. 29 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи. При цьому цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у день її смерті (ч. 4 ст. 25 Цивільного кодексу (ЦК України).

Результати аналізу зазначених правових норм дають підстави для висновку про те, що чинним законодавством України не передбачено можливості пред`явлення позову до особи, яка на час звернення до суду померла та правоздатність якої відповідно до вимог ч.4 ст. 25 ЦК України припинилася.

За таких обставин, позов не може бути пред`явлено до померлої особи.

Щодо застосування у даному випадку інституту правонаступництва, то за змістом ст.55 ЦПК України процесуальне правонаступництво у цивільній справі допускається у разі, якщо позов пред`явлено до сторони - фізичної особи, за її життя, і уже після пред`явлення позову фізична особа померла і правовідносини допускають правонаступництво.

В силу ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Тобто, процесуальне правонаступництво між відповідачем та його спадкоємцями у порядку ст. 55 ЦПК України допускається, якщо на момент відкриття провадження у справі цивільна правоздатність відповідача не припинилася.

Отже, спадкоємці померлої відповідачки ОСОБА_1 на момент відкриття провадження у справі не є процесуальними правонаступниками у цій справі, а наявність правонаступництва у матеріальних правовідносинах має вирішуватися за позовом, заявленим безпосередньо до спадкоємців відповідачки 1.

Оскільки відповідачка 1 ОСОБА_1 у справі померла до пред`явлення до неї позову, тому підстави для застосування ст. 55 ЦПК України та встановлення правонаступників відсутні у зв`язку з тим, що підставами процесуального правонаступництва можуть бути лише обставини, які виникли під час судового провадження у справі, а не до його початку, тобто до відкриття провадження у справі.

Суд вважає, що ЦПК України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо осіб, які померли до відкриття провадження у справі. Так норми ст. 55 ЦПК України визначають порядок процесуального правонаступництва лише у тих справах, де сторона учасник процесу, вибула з певних причин, у тому числі й у зв`язку зі смертю після відкриття провадження у справі.

Нормами ч. 6 ст. 13 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що висновки щодо застосування норм права, викладені у Постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

У Постановах від 23 січня 2018 у справі № 489/4072/16-ц та від 16 травня 2018 року по справі №183/4229/14 року Верховний суд зазначив, що Цивільний процесуальний кодекс України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо осіб, які померли до відкриття провадження у справі.

Таким чином процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи в порядку ст. 55 ЦПК України можливо лише шляхом залучення правонаступника померлої сторони за умови, що смерть фізичної особи настала після звернення позивача до суду та відкриття провадження у справі.

За вказаних обставин, суд приходить до висновку, що провадження у справі в частині позовних вимог до Відповідачки 1 ОСОБА_1 підлягає до закриття на підставі ст. 255 ЦПК України.

Обираючи підстави для закриття провадження по справі суд вважає за необхідне застосувати норми пункту 1 частини першої статті 255 ЦПК України, оскільки позовні вимоги до Відповідача 2 не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства у зв`язку із смертю Відповідача 2 до подання позову до Суду

В частині позовних вимог до Відповідача 2 ОСОБА_2 , Суд приходить до висновку про призначення справи до підготовчого судового засідання.

Згідно вимог ч.6 ст.187 ЦПК України, суд направив запит до відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС в Івано-Франківській області, щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання відповідача.

За отриманою інформацією стало відомо, що відсутні відомості про зареєстроване місце проживання відповідача у справі ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.10 ст.187 ЦПК України, якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

За таких обставин відповідач ОСОБА_2 , крім адрес, наявних у матеріалах справи також повідомлятиметься про судові засідання у справі через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 187, 260, 261 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі в частині позовних вимог першого заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Карпатського національного природного парку до ОСОБА_1 про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою - закрити відповідно до пункту 1 частини першої статті 255 ЦК України.

Відкрити провадження у цивільній справі №354/476/24, провадження №2/354/266/24 за позовом першого заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Карпатського національного природного парку до ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою.

Підготовче судове засідання у справі призначити в приміщенні Яремчанського міського суду Івано-Франківської області (м. Яремче, вул. Довбуша, 32, зал судового засідання № 1) о 09 годині 30 хвилин 27 травня 2024 року.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Відповідача ОСОБА_2 повідомляти про час і місце розгляду справи та викликати в судове засідання через відповідне оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України а також за адресою місця проживання, вказаною у позовній заяві.

Відповідач має право протягом 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідач зобов`язаний в цей же строк надіслати позивачам копії відзиву та доданих до нього документів.

Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

В судове засідання викликати учасників судового процесу.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://yr.if.court.gov.ua.

Копію ухвали направити сторонам для відома.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду безпосередньо або через Яремчанський міський суд Івано-Франківської області. Якщо ухвала суду не була вручена у день складення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: М. В. Остап`юк

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117982193
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —354/476/24

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні