Рішення
від 28.03.2024 по справі 644/10185/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя Клименко А. М.

Справа № 644/10185/23

Провадження № 2/644/553/24

28.03.2024

Рішення

Іменем України

28 березня 2024 року.

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - Клименка А.М.,

з участю:

секретаря судового засідання - Жигун Е.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Орган опіки та піклування Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області, про позбавлення батьківських прав, встановлення піклування та визначення місця проживання дитини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом і просить: позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 позбавлення батьківських прав відносно неповнолітньої сестри ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , піклувальником неповнолітньої, а також визначити місце проживання дитини разом з позивачкою за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи позовні вимоги, посилається на те, що є рідною сестрою ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Гроза Куп`янського району Харківської області загинула їх мати ОСОБА_4 . Неповнолітня ОСОБА_3 залишилась проживати разом з позивачкою. Відповідач є біологічним батьком дитини, однак у шлюбі з їх матір`ю не перебував, вони не проживали разом, не вели спільного господарства. Вказує, що відповідач не приймає участі у вихованні доньки, ухиляється від виконання батьківських обов`язків, у зв`язку з чим вона вимушена звернутись до суду. Зазначає, що 13.10.2023 Службою у справах дітей Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області проведено обстеження умов проживання неповнолітньої ОСОБА_3 та встановлено, що фактично остання проживає з рідною сестрою, яка фактично її виховує самостійно. Наказом Служби у справах дітей Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області від 12.03.2023 № 38 неповнолітню ОСОБА_3 на період з 12.10.2023 до призначення піклування тимчасово влаштовано до родини позивачки. Відповідно до інформації сімейного лікаря ОСОБА_5 від 07.12.2023 перебуває під її наглядом, уклала декларацію з лікарем 27.08.2020. До 05.10.2023 дівчинка зверталась за допомогою у супроводі матері, а після - у супроводі старшої сестри ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Згідно довідки Шевченківського ліцею Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області від 04.12.2023 № 108, батько ОСОБА_3 - ОСОБА_2 не брав участі в шкільному житті дитини, не відвідував батьківські збори, жодного разу не спілкувався з класним керівником, вчителями, не брав участі у загальношкільних заходах.

Ухвалою суду від 05.02.2024 позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху у зв`язку з несплатою судового збору, та встановлено строк для усунення вказаних недоліків - п`ять днів з дня отримання копії ухвали суду.

У встановлений судом строк недоліки позовної заяви усунуті.

Ухвалою суду від 28.02.2024 відкрито провадження у справі за вказаним позовом, призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Позивач в судове засідання не з`явилася, надала до суду клопотання про долучення доказів та розгляд справи за її відсутністю, позовні вимоги підтримала.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про день та час слухання справи повідомлений своєчасно і належним чином. В матеріалах справи є його нотаріально посвідчена заява, в якій він просить проводити розгляд справи без його участі та не заперечує проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 .

Представник Органу опіки та піклування Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 щодо доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вивчивши матеріали справи, оцінивши надані сторонами докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. До такого висновку суд дійшов виходячи з наступного…

ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_3 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження НОМЕР_1 від 20.02.2001 та НОМЕР_2 від 09.02.2011.

ОСОБА_4 загинула ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Гроза Куп`янського району Харківської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_3 від 20.10.2023 та Наказом Служби у справах дітей Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області № 38 від 12.10.2023 про тимчасове влаштування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З висновку органу опіки та піклування Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області від 27.03.2024 вбачається, що позивачка 12.10.2023 звернулась до служби у справах дітей про тимчасове влаштування до її родини меншої сестри ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з подальшим її влаштуванням на правах підопічної.

Неповнолітня ОСОБА_3 особисто в присутності працівників служби у справах дітей надала згоду на тимчасове її влаштування до родини старшої сестри. Службою у справах дітей Шевченківської селищної ради 12.10.2023 виданий Наказ № 38 про тимчасове влаштування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Наказом Служби у справах дітей Шевченківської селищної ради № 53 від 19.12.2023 ОСОБА_3 поставлена на облік служби, як дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах.

Під час спілкування з сестрою дівчинки ОСОБА_1 з`ясовано, що загибла ОСОБА_4 короткий проміжок часу проживала в громадянському шлюбі з ОСОБА_2 . Від такого зв`язку народилася дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . З травня 2009 року батьки дівчинки розійшлися і проживали окремо. Донька ОСОБА_3 постійно проживала з матір`ю, повністю перебувала на її утриманні. Про дійсне ставлення до доньки ОСОБА_6 з боку батька ОСОБА_2 свідчить той факт, що загибла мати дитини ОСОБА_4 визнавала факт батьківства в судовому порядку. Дійсно, відповідно до рішення Шевченківського районного суду Харківської області від 10.11.2011 року справа № 2-5/11 ОСОБА_2 визнаний батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ще одним фактом, який свідчить про справжнє ставлення батька ОСОБА_2 до доньки ОСОБА_3 є те, що чоловік ОСОБА_2 оскаржував рішення районного суду про збільшення розміру аліментів на утримання доньки в судовому порядку. Ухвалою судової колегії судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області від 13.03.2014 у справі № 637/791/13ц апеляційна скарга ОСОБА_2 відхилена.

У зв`язку із загибеллю матері дівчинки стягнення аліментів на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не відбувається,

До початку повномасштабного вторгнення на територію України ОСОБА_2 мешкав в селищі Шевченкове, зареєстрований АДРЕСА_2 . Під час окупації Шевченківської селищної ради ОСОБА_2 разом з родиною і дітьми виїхав за межі України. Відомо про ге, що чоловік разом з родиною проживає в Латвії. Після загибелі матері дівчинки ОСОБА_4 . ОСОБА_2 протягом півроку не звернувся до органу опіки і піклування селищної ради щодо визначення місця проживання доньки з ним, не звернувся до органів Пенсійного фонду України з оформлення пенсії по втраті годувальника. Навпаки, орган опіки і піклування селищної ради отримав документ, складений 31.10.2023 року нотаріусом республіки Латвія, відповідно до якого ОСОБА_2 добровільно відмовляється від батьківських прав на доньку ОСОБА_3 , в тому числі відмовляється брати участь у вихованні, спілкуванні, захисті інших прав, передбачених Сімейним кодексом України. Не заперечує проти встановлення пвклування над його донькою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , просить органи опіки і суд розглядати справи без його участі. Текст заяви ОСОБА_2 перекладено і засвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Л.С. Лівійською.

Відповідно до вимог ч. 8 ст. 7 Сімейного Кодексу України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї.

Згідно зі ст.180 Сімейного Кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частинами 2,3 ст. 150 Сімейного Кодексу України передбачено, що батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, повинні забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ч.4 ст.155 Сімейного кодексу України, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Процедура, підстави та правові наслідки позбавлення батьківських прав передбачені нормами Сімейного Кодексу України (статті 164-167).

Пунктом 2 ч.1 ст. 164 Сімейного Кодексу України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Позивачка ОСОБА_1 , звертаючись з позовом, в обґрунтування своїх вимог про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітньої ОСОБА_3 , посилається на те, що підставою для позбавлення батьківських прав є ухилення відповідача від виконання обов`язків по вихованню дитини.

В пунктах 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Існування обставин, які перешкоджають участі відповідача у матеріальному утриманні та вихованні дитини, судом не встановлено.

Статтями 12, 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Частиною 4 ст. 19 Сімейного Кодексу України визначено, що при розгляді судом спорів зокрема щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

У разі спору передусім повинні бути визначені інтереси дитини й тільки потім - права батьків. Такий висновок зробив Верховний Суд в постанові №756/2109/16-ц.

11.07.2017 Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «М.С. проти України», в якому йдеться про визначення «інтересів дитини», їх місця у взаємовідносинах між батьками. При цьому ЄСПЛ зауважив, що при визначенні найкращих інтересів дитини в кожній конкретній справі необхідно враховувати 2 аспекти: по-перше, інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я є особливо непридатною або неблагополучною; по-друге, в інтересах дитини є забезпечення її розвитку в безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагодійним.

Відповідно до преамбули Конвенції ООН «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою ВР України № 789- ХІІ від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння. Статті 9, 18 вказаної Конвенції також визначає, що держави -учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини. 3 метою гарантування і сприяння здійсненню прав, викладених у цій Конвенції, Держави-учасниці надають батькам і законним опікунам належну допомогу у виконанні ними своїх обов`язків по вихованню дітей та забезпечують розвиток мережі дитячих установ.

Приймаючи до уваги обставини справи, враховуючи свідоме нехтування батьком своїми батьківськими обов`язками по відношенню до неповнолітньої доньки неповнолітньої ОСОБА_3 , а також його заяву про добровільну відмову від батьківських прав, суд дійшов висновку, що відповідач систематично, протягом тривалого часу не виконує батьківських обов`язків, передбачених ст.ст. 150, 153, 180 Сімейного Кодексу України, а тому позбавлення його батьківських прав є єдиним можливим засобом забезпечення дитині належного життя та розвитку. При цьому суд враховує, що відповідач в судове засідання не з`являлась, що свідчить про відсутність у неї інтересу і бажання приймати участь у житті дитини.

Згідно із ст. 243 Сімейного Кодексу України опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених ЦК України.

Відповідно до ст. 59 Цивільного кодексу України піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Відповідно до ст. 62 Цивільного кодексу України опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 63 Цивільного кодексу України опікуном чи піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

Приймаючи до уваги висновок органу опіки та піклування Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області від 27.03.2024 а також ті обставини, що позивачка ОСОБА_1 має повну цивільну дієздатність, звернулася до суду з позовною заявою про призначення її піклувальником дитини, перебуває у родинних відносинах із нею - є її рідною сестрою, проживає спільно з дитиною, займається її вихованням, піклується про стан її здоров`я, суд дійшов висновку про наявність підстав для призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , піклувальником неповнолітньої сестри ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з Принципом 2 Декларації прав дитини від 20 листопада 1959 року дитині законом або іншими засобами повинен бути забезпечений спеціальний захист і надані можливості та сприятливі умови, які б дозволяли їй розвиватися фізично, розумово, морально, духовно та у соціальному розумінні здоровим та нормальним шляхом і в умовах свободи та гідності.

З метою забезпечення інтересів дитини, створення стабільних та гармонійних умов її розвитку, суд вважає за необхідне ухвалити рішення про визначення місця проживання дитини з її сестрою.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а саме судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 7, 12, 89, 141, 247, 265, 268, 280-284, 430 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_3 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_5 АДРЕСА_2 ), третя особа - Орган опіки та піклування Шевченківської селищної ради Куп`янського району Харківської області (код ЄДРПОУ: 04400156, вул. Центральна, буд. 9, сел. Шевченкове, Куп`янський р-н, Харківська обл.) про позбавлення батьківських прав, встановлення піклування та визначення місця проживання дитини - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 позбавлення батьківських прав відносно неповнолітньої сестри ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , піклувальником неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначити місце проживання неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з її сестрою - ОСОБА_1 , за її місцем реєстрації по АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 3220 грн. 80 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня складання його повного тексту шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через районний суд.

Суддя:

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117982473
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, встановлення піклування та визначення місця проживання дитини

Судовий реєстр по справі —644/10185/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Клименко А. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Клименко А. М.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Клименко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні