Ухвала
від 27.03.2024 по справі 930/884/24
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Немирівський районний суд Вінницької області

Справа № 930/884/24

Провадження № 1-кс/930/206/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" березня 2024 р. м. Немирів

Слідчий суддя Немирівського районного суду Вінницької області - ОСОБА_1

при секретарі судового засідання - ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирові клопотання слідчої СВ ВП № 5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області лейтенанта поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Немирівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , на підставі матеріалів досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024020070000076 від 26.03.2024 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України ,-

ВСТАНОВИВ:

До Немирівського районного суду звернулася з клопотанням слідча СВ ВП № 5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області лейтенант поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Немирівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , на підставі матеріалів досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024020070000076 від 26.03.2024 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, мотивуючи його тим, до ВП № 5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області 26.03.2024 року близько 08:39 год. надійшло повідомлення від оператора ШМД про те, що на автодорозі «М-30» поблизу с. Дубовець Немирівської ТГ Вінницького району Вінницької області сталось ДТП за участі автомобіля марки «Ford MONDEO» з д.н.з. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , та автомобіля марки «AUDI 80» з д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя с. Побережне Вінницького району Вінницької області, у результаті якого останній отримав тілесні ушкодження.

Відомості по даному факту СВ ВП № 5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області внесено до ЄРДР за №12024020070000076 від 26.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Відповідно до ст. 98 Кримінального процесуального кодексу України матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставини, що встановлюється під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом, є речовими доказами по справі.

Згідно вимог ч. 1 ст. 100 Кримінального процесуального кодексу України, речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження, або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених ст. 170-174 КПК України, тобто, крім випадків, коли на речовий доказ буде накладено арешт.

Відповідно доп.п.1,4,ч.2ст.167 Кримінального процесуального кодексу України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів грошей, тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, або набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до обставин вчинення кримінального правопорушення, автомобіль марки «Ford» моделі «Моndeo» державний номерний знак НОМЕР_3 випуску який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 , на праві власності належить ОСОБА_7 , який поміщено на спеціальний майданчик ГУНП у Вінницькі області міста Немирів, розташованого за адресою: вул. Горького, 8, м. Немирів Вінницького району Вінницької області, свідоцтво про реєстрацію серії даного транспортного засобу серії НОМЕР_4 , яке було приєднано до матеріалів кримінального провадження та автомобіль марки «AUDI» моделі «80» державний номерний знак НОМЕР_2 , 1987 року випуску який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_5 , на праві власності належить ОСОБА_8 , який поміщено на спеціальний майданчик ГУНП у Вінницькі області міста Немирів, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , свідоцтво про реєстрацію серії даного транспортного засобу серії НОМЕР_5 , яке було приєднано до матеріалів кримінального провадження що вилучені в ході огляду місця події від 26.03.2024 відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 Кримінального процесуального кодексу України, арешт майна допускається з метою забезпечення:

1)збереження речових доказів:

2)спеціальної конфіскації;

3)конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4)відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Арешт може бути накладений і на майно, на яке раніше накладено арешт відповідно до інших актів законодавства. У такому разі виконанню підлягає ухвала слідчого судді, суду про накладення арешту на майно відповідно до правил цього Кодексу.

Таким чином, для забезпечення доказової бази в кримінальному провадженні, доведенні обставин, які відповідно до ст. 91 Кримінального процесуального кодексу України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а також запобіганню спробам відчуження, зміни або переховуванню вище перелічених речей, наявні підстави для накладення на них арешту.

В судовому засіданні прокурор Немирівської окружної прокуратури ОСОБА_3 клопотання слідчої СВ ВП № 5 Вінницького РУП ОСОБА_4 підтримав повністю, просить його задовольнити на підставах викладених у клопотанні.

Заслухавши пояснення прокурора, вивчивши матеріали, якими слідчий обґрунтовуєзаявлене клопотання, суд дійшов наступного:

Статтею 173 КПК Українипередбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 КПК України); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до ч.1ст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

За змістом частини 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Таким чином, Кримінальним процесуальним кодексом чітко визначені підстави накладення арешту майна.

Зазначена слідчим мета застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження вказана як можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Слід відмітити, що відповідно до ч.3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті (тобто збереження речових доказів), арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1ст. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності, та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Розглянувши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до переконання про наявність правових підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна, оскільки існує необхідність в забезпеченні збереження речових доказів, та що подане клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

В свою чергу не накладення арешту на майно може призвести до його зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження майна, що в свою чергу призведе до втрати доказів в рамках кримінального провадження та суттєво ускладнить процес встановлення істини по кримінальному провадженні.

Відповідно до матеріалів клопотання, постановою слідчого від 26 березня 2024 року вищевказаний автомобіль марки «Ford» моделі «MONDEO» державний номерний знак НОМЕР_1 та автомобіль марки «AUDI» моделі «80» державний номерний знак НОМЕР_2 визнано речовими доказами по даному кримінальному провадженню № 12024020070000076.

Таким чином, враховуючи наявність правових підстав для накладення арешту на тимчасово вилучене майно, оскільки існує необхідність в забезпеченні його збереження, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання слідчої підлягає задоволенню, й, відповідно захід забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна підлягає застосуванню.

Керуючись ст.ст.36,131,132,167,170-173,175,309 КПК України,слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчоїСВ ВП№ 5Вінницького РУПГУНП уВінницькій областілейтенанта поліції ОСОБА_4 ,погоджено зпрокурором Немирівськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 на підставіматеріалів досудовогорозслідування внесеногодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№ 12024020070000076від 26.03.2024за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.286КК Українипро арешттимчасово вилученогомайна задовольнити. Накластиарешт на автомобіль марки «Ford» моделі «MONDEO» державний номерний знак НОМЕР_1 , 2007 року випуску який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 , на праві власності належить ОСОБА_7 , який поміщено на спеціальний майданчик ГУНП у Вінницькій області міста Немирів, розташованого за адресою вул. Горького, 8, м. Немирів Вінницького району Вінницької області, свідоцтво про реєстрацію даного транспортного засобу серії НОМЕР_4 , яке було приєднано до матеріалів кримінального провадження, та автомобіль марки «AUDI» моделі «80» державний номерний знак НОМЕР_2 , 1987 року випуску який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_5 , на праві власності належить ОСОБА_8 , який поміщено на спеціальний майданчик ГУНП у Вінницькій області міста Немирів, розташованого за адресою: вул. Горького, 8, м. Немирів Вінницького району Вінницької області, свідоцтво про реєстрацію даного транспортного засобу серії НОМЕР_5 , яке було приєднано до матеріалів кримінального провадження з метою забезпечення збереження вказаних речових доказів шляхом накладення заборони на їх використання та розпорядження.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга до Вінницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117983844
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —930/884/24

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні