Ухвала
від 28.03.2024 по справі 920/1393/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.03.2024м. СумиСправа № 920/1393/23Господарський суд Сумської області у складі головуючого судді Яковенка В.В., за участю секретаря судового засідання Павлючок І.М., розглянувши клопотання № 02-01/261 від 07.03.2024 розпорядника майна про припинення повноважень керівника боржника у справі № 920/1393/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Торгтоп (42343, Сумська область, Сумський район, с. Сад, вул. Окружна, 53/1, код ЄДРПОУ 39203992),

за участі учасників:

боржника: не з`явився;

розпорядник майна Жмакін С.А.

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Сумській області звернулось до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Торгтоп, посилаючись на положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою від 08.01.2024 суд постановив відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Торгтоп, ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів; ввести процедуру розпорядження майном; призначити розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю Торгтоп арбітражного керуючого Жмакіна С.А. та призначити попереднє засідання суду на 07.03.2024.

Ухвалою від 07.03.2024 суд продовжив строк проведення попереднього засідання суду у справі № 920/1393/23 про банкрутство ТОВ Торгтоп до 01.04.2024; оголосив перерву в попередньому засіданні на 28.03.2024.

08.03.2024 розпорядник майна подав до суду клопотання про припинення повноважень керівника боржника, в якому просить суд припинити повноваження директора боржника, покласти виконання обов`язків директора боржника на розпорядника майна арбітражного керуючого Жмакіна С.А. та зобов`язати ОСОБА_1 протягом трьох днів передати розпоряднику майна бухгалтерську та іншу документацію ТОВ Торгтоп, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

Ухвалою від 11.03.2024 розгляд клопотання № 02-01/261 від 07.03.2024 розпорядника майна про припинення повноважень керівника боржника призначено в судове засідання на 28.03.2024.

В обгрунтування клопотання розпорядник майна посилається на те, що керівником боржника не виконуються обов`язки щодо здійснення управління боржником, не отримується кореспонденція боржника, ігноруються вимоги розпорядника майна, а також вчиняється бездіяльність, що має наслідком відкриття незаконних виконавчих проваджень про необгрунтоване стягнення з боржника грошових коштів, що тягне за собою завдання шкоди ТОВ «Торгтоп».

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань керівником ТОВ «Торгтоп» є Летучий Руслан Іванович.

Відповідно до положень статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства (далі КУзПБ) розпорядник майна - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення процедури розпорядження майном.

Частиною 1 статті 44 КУзПБ визначено, що під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Відповідно до частини 2 статті 40 КУзПБ у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником або органом управління боржника виконанню повноважень розпорядника майна, невжиття заходів щодо забезпечення збереження майна боржника, а також про вчинення ними дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право припинити повноваження керівника або органу управління боржника та покласти виконання його обов`язків на розпорядника майна.

Тому з аналізу вказаних приписів законодавства вбачається, що у разі наявності будь-яких обставин, що свідчать про неправомірність дій керівника боржника, наслідком яких є порушення прав та законних інтересів боржника і кредиторів, господарський суд за відповідною заявою має перевірити дотримання керівником боржника норм чинного законодавства, в тому числі законодавства про банкрутство. При цьому, якщо боржник не надає розпоряднику майна необхідну для здійснення його повноважень інформацію та фінансово-бухгалтерську документацію або не сприяє у проведенні інвентаризації майна, господарський суд має застосувати частину 12 статті 44 КУзПБ, а також може застосувати частину 2 статті 40 цього Кодексу.

Згідно з частинами 12, 13 статті 44 КУзПБ повноваження керівника боржника та виконавчих органів його управління, покладені на них відповідно до законодавства чи установчих документів, можуть бути припинені в разі, якщо ними не вживаються заходи щодо забезпечення збереження майна боржника, створюються перешкоди діям розпорядника майна чи допускаються інші порушення законодавства.

У разі виявлення обставин, передбачених абзацом першим цієї частини, за клопотанням кредиторів або інших учасників справи ухвалою господарського суду повноваження керівника та виконавчих органів управління боржника припиняються, а виконання відповідних обов`язків тимчасово покладається на розпорядника майна до призначення в порядку, визначеному законодавством та установчими документами, нового керівника боржника та виконавчих органів управління боржника.

З дня постановлення господарським судом ухвали про припинення повноважень керівника боржника або органів управління боржника керівник, повноваження якого припинені ухвалою господарського суду, зобов`язаний протягом трьох днів передати розпоряднику майна, а розпорядник майна - прийняти бухгалтерську та іншу документацію боржника, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків керівник боржника несе зобов`язання з відшкодування збитків, завданих таким ухиленням.

Отже, дослідивши матеріали справи, суд вбачає за необхідне задовольнити клопотання арбітражного керуючого з метою вжиття останнім замість директора ТОВ «Торгтоп» заходів щодо збереження майна боржника та для виконання розпорядником майна встановлених КУзПБ обов`язків, які він може виконати лише за наявності у нього необхідної інформації та відсутності перешкод керівника боржника у її наданні, а також наданні документів бухгалтерської та фінансової звітності, первинних документів, балансів підприємства, фінансової звітності та інших документів, які свідчать про оборотні та необоротні активи підприємства, дебіторську заборгованість.

Керуючись статтями 40, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання розпорядника майна про припинення повноважень керівника боржника задовольнити.

2. Припинити повноваження директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгтоп» (42343, Сумська область, Сумський район, с. Сад, вул. Окружна, 53/1, ЄДРПОУ 39203992) ОСОБА_1 .

3. Покласти виконання обов`язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгтоп» (42343, Сумська область, Сумський район, с. Сад, вул. Окружна, 53/1, ЄДРПОУ 39203992) на розпорядника майна арбітражного керуючого Жмакіна Сергія Андрійовича (РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт № НОМЕР_2 , виданий 01.12.2023, орган 5926).

4. Зобов`язати ОСОБА_1 протягом трьох днів передати розпоряднику майна, арбітражному керуючому Жмакіну Сергію Андрійовичу бухгалтерську та іншу документацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгтоп» (42343, Сумська область, Сумський район, с. Сад, вул. Окружна, 53/1, ЄДРПОУ 39203992), його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

5. Ухвалу надіслати надіслати кредиторам, розпоряднику майна, боржнику, Летучому Р.І.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в апеляційному порядку у строк, встановлений статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: htps://court.gov.ua/sud5021/.

СуддяВ.В. Яковенко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117986656
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —920/1393/23

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поліщук В.Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поліщук В.Ю.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Постанова від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поліщук В.Ю.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні