Рішення
від 29.03.2024 по справі 297/1545/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №297/1545/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючого судді ФЕЙІРА О. О., присяжних Іванюка М.М. та Фанта М.М., при секретарі судового засідання Іванчовій І.С., з участюпрокурора ОСОБА_1 ,представника заявника ОСОБА_2 ,адвоката ДанькоО.О.,особи,відносно якоїрозглядається заява ОСОБА_3 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуцивільну справуза заявою заступника директора КНП "Обласного закладу з надання психіатричної допомоги м. Берегова" ЗОР ОСОБА_4 про госпіталізацію ОСОБА_3 до психіатричного закладу в примусовому порядку,-

встановив:

Заступник директора КНП "Обласного закладу з надання психіатричної допомоги м. Берегова" ЗОР ОСОБА_4 звернулася в Берегівський районний суд Закарпатської області із заявою про госпіталізацію ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до психіатричного закладу в примусовому порядку, мотивуючи таку тим, що остання страждає маячним розладом, внаслідок чого вчиняє та виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 заяву підтримала, з підстав зазначених в такій та пояснила, що ОСОБА_3 хворієтривалий час,перебуває наобліку у психіатра танеодноразово лікуваласяв психіатричнійлікарні. Остання страждаємаячним розладом,внаслідок чоговчиняє тавиявляє реальнінаміри вчинитидії,що являютьсобою безпосереднюнебезпеку длянеї таоточуючих. ОСОБА_3 поводить себенеадекватно, є агресивною. Остання лікуватися добровільно не бажає, ліки приймати відмовляється. Ствердила, що у разі ненадання ОСОБА_3 психіатричної допомоги можливе ще більше погіршення її стану, що може завдати шкоду як їй, так і оточуючим. Просила примусово госпіталізувати хвору до психіатричного закладу в примусовому порядку, оскільки така лікуватися добровільно відмовляється.

Доставлена в судове засідання ОСОБА_3 пояснила, що не вважає себе хворою, а тому лікуватися не бажає.

Адвокат ДанькоО.О. не заперечила проти задоволення заяви про надання ОСОБА_3 психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Прокурор Йовбак І.І. вважав заяву про надання ОСОБА_3 психіатричної допомоги в примусовому порядку підставною та обґрунтованою. Проти задоволення такої не заперечив.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду справи, дослідивши матеріали справи, зокрема, заяву про госпіталізацію ОСОБА_3 від 28 березня 2024 року (а.с. 1-2), висновок до медичної картки №801 від 28 березня 2024 року (а.с. 3), рапорт від 27.03.2024, супровідний листок №4 від 27.03.2024 (а.с. 5), суд вважає за необхідне заяву задоволити, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 страждає маячним розладом, внаслідок чого вчиняє та виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих, що стверджується висновком до медичної картки №801 від 28 березня 2024 року (а.с. 5).

Однак, як встановлено в судовому засіданні ОСОБА_3 відмовляється лікуватися в добровільному порядку.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що ОСОБА_3 не надала усвідомленої письмової згоди на лікування в стаціонарних умовах закладу з надання психіатричної допомоги, та відмовилася лікуватися в добровільному порядку, а її лікування можливе тільки в стаціонарних умовах такого закладу, і якщо їй не буде надана психіатрична допомога, то можливе погіршення її психічного стану, що може завдати суттєвої шкоди її здоров`ю, тому суд вважає за необхідне госпіталізувати ОСОБА_3 до психіатричного закладу в примусовому порядку.

Керуючись ст. ст.14,22 ЗУ «Про психіатричну допомогу», ст. ст. 263-265, 294, 342, 354, 355, ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд,-

рішив:

Заяву задоволити.

Госпіталізувати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,мешканку АДРЕСА_1 до психіатричногозакладу упримусовому порядку.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Закарпатськогоапеляційного суду.

Суддя Олександр ФЕЙІР

Присяжні Микола ІВАНЮК

Михайло ФАНТА

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117987121
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію ОСОБА_3 до психіатричного закладу в примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —297/1545/24

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ФЕЙІР О. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ФЕЙІР О. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ФЕЙІР О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні