Рішення
від 19.03.2024 по справі 331/6944/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.03.2024

Справа № 331/6944/23

Провадження № 2/331/478/2024

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі судді Фісун Н.В.,за участю секретаря Свириденко Н.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Авангард -2019» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків за управління і утримання багатоквартирного будинку, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги управління багатоквартирним будинком, обґрунтовуючи тим, що Відповідач проживає та є власником квартири АДРЕСА_1 в багатоквартирному будинку, в якому створено ОСББ «Авангард-2019». Згідно Статуту ОСББ «Авангард-19» здійснює управління і утримання.

Згідно розрахунку заборгованості станом за період з 01.08.2021 року - 30.09.2023 року сума заборгованості по внескам за управління і утримання будинку складає: 9353, 00 грн.

Згідно протоколу № 02/20 загальних зборів ОСББ від 05.07.2020 року розмір внеску за управління і утримання будинку складає 6,90 грн. за 1 кв. м.

Всього сума заборгованості складає: 9353.00 (сума боргу) + 3251,81 (інфляційне збільшення) + 608,07 (штрафні санкції) = 13212,88 грн.

На сьогоднішній день ніякої відповіді щодо згоди на погашення заборгованості від відповідача не надходило.

Крім того, відповідно до п. 1 ст. 137 ЦПК України до судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на правову допомогу. До таких відносяться витрати, пов`язані з оплатою допомоги адвоката.Витрати на правову допомогу складають в розмірі 1000,00 грн.

Просить стягнути з ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Авангард-2019» (Р/р НОМЕР_1 , АБ «Укргазбанк», код ЄДРПОУ 40605162), яке знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 161 Б, - заборгованість по внескам за управління і утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.08.2021 року по 30.09.2023 рік, а також з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості, яка складає: 13212,88 грн. (заборгованість по внескам за управління і утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.08.2021 року по 30.09.2023 рік - 9353,00 грн., 3% річних - 608,07 грн., сума інфляційних втрат - 3251,81 грн.) та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн., витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 1000,00 грн.

Ухвалою Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 27.10.2023 року відкрито спрощене провадження у справі з викликом сторін та призначено судове засідання.

Від відповідача до суду відзив не надходив.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, на задоволенні позовних вимог наполягає з підстав зазначених в позові та просить їх задовольнити. Проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, по невідомій суду причині, про час і місце судового засідання повідомлений належним чином шляхом направлення судової повістки з повідомленням.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у справі даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Фіксування судового процесу технічними засобами звукозапису не здійснювалось на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази надані сторонами, суд встановив такі факти та відповідні правовідносини, прийшовши до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується відомостями відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Запорізької області.

Згідно відомостей з реєстру ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 .

Згідно Статуту ОСББ «Авангард-19» здійснює управління і утримання зазначеного будинку.

Згідно розрахунку заборгованості станом за період з 01.08.2021 року - 30.09.2023 року сума заборгованості по внескам за управління і утримання будинку складає: 9353, 00 грн.

Згідно протоколу № 02/20 загальних зборів ОСББ від 05.07.2020 року розмір внеску за управління і утримання будинку складає 6,90 грн. за 1 кв. м.

Всього сума заборгованості складає: 9353.00 (сума боргу) + 3251,81 (інфляційне збільшення) + 608,07 (штрафні санкції) = 13212,88 грн.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею 4 Закону передбачено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно ст. 10 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Виходячи з положень ч. 1 ст. 17, ст. 20, ч. ч. 6, 7, 8 ст. 22, ч. 4 ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого і прибудинкової території здійснює об`єднання співвласників, зобов`язані нести витрати по утриманню спільного неподільного майна.

Згідно ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та Статутом об`єднання внески і платежі.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку", витрати на управління багатоквартирним будинком в тому числі включають: витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічної переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку та інше.

Частиною 2 ст. 12 Закону України "Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку" визначено, що витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток, якщо рішенням зборів співвласник або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання має право відповідно законодавства та Статуту об`єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік, розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного ремонтного фондів; визначати підрядника, укладати договори про управління експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків та платежів.

Відповідно до статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Пунктами 1, 5, 10 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено, що співвласники зобов`язані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону № 2866 для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані сплачувати внески на управління будинку.

Згідно до частини третьої ст. 23 Закону про ОСББ: внески на управління та ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває в спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Крім того, частина друга ст. 21 Закону про ОСББ говорить про те, що порядок сплати, перелік і розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, установлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства і статуту об`єднання.

Відповідно внески і платежі співвласники платять на підставі рішення загальних зборів об`єднання та/або статуту.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним зобов`язання.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивачем надано достатні та належні докази на підтвердження існування заборгованості у розмірі 13212,88 грн. (заборгованість по внескам за управління і утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.08.2021 року по 30.09.2023 рік - 9353,00 грн., 3% річних - 608,07 грн., сума інфляційних втрат - 3251,81 грн.) та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Разом з цим, суд бере до уваги те, що відповідач не оспорював ні позовних вимог, ні підстав, з яких позов заявлений, тому позовні вимоги необхідно задовольнити.

Згідно з ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

За змістом ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат враховується гонорар адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно ч.3 ст.141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Відповідно ч.8 ст.141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Позивачем надано суду докази на підтвердження понесених витрат: договір про надання правової допомоги, акт про приймання -передачу виконаних робіт за надання юридичних послуг згідно договору від 27.05.2023 року у розмірі 1000, 00 грн. ,квитанція до прибуткового касового ордера від 28.09.2023 року у розмірі 1000, 00 грн.

При цьому, суд виходить з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, про що зазначено у правовому висновку Великої Палати Верховного Суду у Постанові від 19.02.2020 року у справі №755/9215/15 - «При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), присуджуючи судові витрати на підставі ст.41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Так у справі «Схід/Захід Альянс Лімітед» проти України» (заява № 19336/04) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим. У рішенні ЄСПЛ від 28.11.2002 року «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір».

Також, згідно правового висновку у Постанові Верховного Суду від 02.07.2020 року у справі № 362/3912/18 (провадження № 61-15005св19) «Суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою. Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенства права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи, зокрема, на складність справи, витрачений адвокатом час».

Тому, суд вважає, що витрати на професійну правничу допомогу саме на суму 1000 грн. є співмірними зі складністю цієї справи, наданим адвокатом обсягом послуг у суді, відповідають критерію реальності таких витрат, розумності їхнього розміру.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Частиною 6 цієї статті передбачено, що якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються всі судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки позивач сплатив при зверненні до суду судовий збір за подання позовної заяви немайнового характеру у розмірі 2684, 00 грн., який підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.4,12,13,141,261,264,265, ст.ст. 526,625, ЦК України, Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Закону України "Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку", -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Авангард -2019» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків за управління і утримання багатоквартирного будинку - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Авангард-2019» (Р/р НОМЕР_1 , АБ «Укргазбанк», код ЄДРПОУ 40605162), яке знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 161 Б, - заборгованість по внескам за управління і утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.08.2021 року по 30.09.2023 рік, а також з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості, яка складає: 13212,88 грн. (заборгованість по внескам за управління і утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.08.2021 року по 30.09.2023 рік - 9353,00 грн., 3% річних - 608,07 грн., сума інфляційних втрат - 3251,81 грн.) та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн., витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 1000,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Повний текст рішення складено 29 березня 2024 року.

Суддя Н.В.Фісун

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117987360
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості зі сплати внесків за управління і утримання багатоквартирного будинку

Судовий реєстр по справі —331/6944/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні