Ухвала
від 29.03.2024 по справі 944/1419/24
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/1419/24

Провадження №2-о/944/129/24

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

29.03.2024 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Матвіїва І.М.

присяжних: Шопського Я.В., Юрійчук Г.Я.,

з участю секретаря судового засідання Мельник Є.Є.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Яворів, за правилами окремого позовного провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Яворівська міська рада Львівської області як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

15 березня 2024 року до суду надійшла заявапредставника заявника адвоката Галька Р.В. в інтересах ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення опікуна.

Ухвалою суду від 20.03.2024 відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду.

До заяви ОСОБА_1 подав до суду клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

В судове засідання заявник не з`явився, представник заявника адвокат Галько Р.В. подав заяву про проведення судового засідання за його відсутності, просить задовольнити клопотання та призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Представник заінтересованої особи представник виконавчого комітету Яворівської міської ради Львівської області, як орган опіки та піклування в судове засідання не з`явився, просив розгляд справи проводити без участі представника.

Зважаючи на те, що всі учасники справи в судове засідання не з`явилися, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України,фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

У своїй заяві ОСОБА_1 зазначає, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 приходиться йому дядьком його дружини, останній є інвалідом другої групи з дитинства, який потребує постійного стороннього нагляду і допомоги. Внаслідок хронічного психічного розладу та похилого віку дядько не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим може бути недієздатним, що підтверджується копією медичних документів.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні дані про тривале хронічне захворювання ОСОБА_2 , а також про необхідність продовження постійного стороннього догляду за ним, а вирішення питання про те, чи може він внаслідок цього усвідомлювати значення своїх дії та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Так, відповідно до ч.1ст.298 ЦПК України,суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.1ст.252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні дані про можливий психічний розлад здоров`я, а для вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст.84,130,239 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Клопотання заявника ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Яворівська міська рада Львівської області як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та призначення опікуна.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає на психічну хворобу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ? Якщо так, на яку саме?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Львівської філії судових експертиз Державної установи «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: вул.Кульпарківська, 95, м.Львів.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384-385 КК України, за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

В розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи №944/1419/24, провадження №2-о/944/129/24.

Роз`яснити заявнику положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Яворівська міська рада Львівської області як орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та призначення опікуна зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І.М. Матвіїв

Присяжні: Я.В.Шопський

Г.Я.Юрійчук

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117987949
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —944/1419/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні