Рішення
від 21.03.2024 по справі 741/29/24
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження номер 2/741/194/24

Єдиний унікальний номер 741/29/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - Гридасової А.М.,

за участю секретаря судового засідання - Гордіної Н.О.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Мринської об`єднаної територіальної громади в особі Мринської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2024 року позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з вказаним позовом.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є рідними братами.

ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи. Рішенням Носівського районного суду Чернігівської області від 18.09.2023 у справі № 741/86/23 ОСОБА_2 визнано недієздатним і призначено йому опікуна ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачів ОСОБА_3 .

Після його смерті відкрилася спадщина на житловий будинок АДРЕСА_1 , з господарськими будівлями та спорудами.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняли позивачі. До майна померлого ОСОБА_3 державним нотаріусом Носівської державної нотаріальної контори було заведено спадкову справу.

За життя ОСОБА_3 заповітів не складав. Інших спадкоємців немає. Мати ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Нотаріус відмовив ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на зазначений житловий будинок у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу.

Позивачі просили суд визнати за ними право власності по 1/2 частці за кожним житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 05 січня 2024 року відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 01 лютого 2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивачі не з`явилися. Позивач ОСОБА_1 подав до суду заяву, в якій вказав, що позов підтримує, просив його задовольнити та розглядати справу без його участі та без участі його недієздатного брата ОСОБА_2 .

Представник відповідача Мринської ОТГ в особі Мринської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без участі представника Мринської сільської ради, вказав, що сільська рада позов визнає в повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Як роз`яснив Пленум Верхового Суду України у п. 24 постанови від 12 червня 2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Згідно з ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Законодавець у ч. 1 ст. 16 ЦК України встановив, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а в ч. 2 цієї статті визначив способи здійснення захисту цивільних справ та інтересів судом, зокрема, шляхом визнання права.

Оскільки відповідач визнав позов у повному обсязі, про що направив до суду заяву, і таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Мринської об`єднаної територіальної громади в особі Мринської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , право власності на 1/2 частку житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 97,6 кв.м, житловою площею 25,1 кв.м, з господарськими будівлями і спорудами в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , право власності на 1/2 частку житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 97,6 кв.м, житловою площею 25,1 кв.м, з господарськими будівлями і спорудами в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Мринська територіальна громада в особі Мринської сільської ради Чернігівської області, код ЄДРПОУ 040412337, місцезнаходження: Чернігівська область, Ніжинський район, с. Мрин, вул. Броварця, буд. 1.

Повний текст рішення складено 21 березня 2024 року.

Суддя А.М. Гридасова

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу117989098
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —741/29/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні