Рішення
від 22.03.2024 по справі 748/513/24
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/748/301/24 Єдиний унікальний № 748/513/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" березня 2024 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого-судді Кухти В.О.,

секретар Крошка І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новобілоуської сільської ради Рудьківський старостинський округ, третя особа, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу Чернігівської області Амбарнова Людмила Михайлівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

31.01.2024 р. до Чернігівського районного суду Чернігівської області надійшла позовна заява від позивача до відповідача, в якій позивач просить визнати додатковий строк для подачі ОСОБА_1 до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , терміном три місяці з часу набрання рішенням суду законної сили.

Позивач мотивує свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , яка за життя склала заповіт на ім`я ОСОБА_1 . Спадкове майно після смерті заповідувача ОСОБА_2 складається з земельної ділянки та будинку, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 на території Новобілоуської сільської ради Рудьківського Старостинського округу. Позивач звернувся до приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу Чернігівської області Амбарнової Л.М. з ціллю прийняття спадщини, але остання повідомила, що ОСОБА_1 пропустив термін для подачі заяви про прийняття спадщини і цей термін можливо продовжити лише в судовому порядку. У встановлений законом шестимісячний строк позивач не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, оскільки ОСОБА_3 не знав про існування заповіту, в цей час діяв карантин та був введений воєнний стан, а також те, що позивач доглядав та і на даний час доглядає за матір`ю своєї померлої дружини, ОСОБА_4 , 1933 р.н., яка згідно довідки № 512 від 26.12.2023 р. лікарсько-консультативної комісії Чернігівської міської лікарні № 4 Чернігівської міської ради визнана такою, що нездатна до самообслуговування та потребує постійного догляду. Аналізуючи вищевикладене, позивач звертається з даним позовом до суду задля визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , терміном три місяці з часу набрання рішенням суду законної сили.

Ухвалою судді від 02.02.2024 р. позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін та призначенням підготовчого засідання.

01.03.2024 р. до суду надійшов відзив на позовну заяву від відповідача в якому той не згоден з позовними вимогами позивачки, оскільки ті не стосуються Новобілоуської сільської ради. Відповідач також звернув увагу на те, що в тексті позовної заяви не зазначено про дії чи бездіяльність саме Новобілоуської сільської ради, що перешкоджали б позивачці у реалізації її прав. Також відповідач просить розглядати справу за відсутності їх представника за наявними у справі матеріалами.

01.03.2024 р. підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

У встановлений судом строк позивач ОСОБА_1 відповідь на відзив не надав.

Позивач в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

ВідповідачНовобілоуська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області в судове засідання не забезпечила явку свого представника, надали суду відзив в якому просять розглядати справу за відсутності їх представника та за наявними у справі матеріалами.

Третя особа Приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу Чернігівської області Амбарнова Л.М. в судове засідання не з`явилась.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши обставини справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 зареєстроване Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Чернігові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис № 1310 (а.с.11). Після її смерті відкрилася спадщина. До спадкового майна померлої, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії ЯЛ № 500497 належить земельна площею 0,1965 га на якій розташований будинок, що знаходиться на території Новобілоуської сільської ради Рудьківського старостинського округу, за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.20-23).

Відповідно до заповіту складеним за життя ОСОБА_2 , зареєстрований в реєстрі за № 354, встановлено, що усе майно заповідача, де б воно не було із чого б воно не складалося, і взагалі те, що на день смерті ОСОБА_2 буде належать та на що вона за законом матиме право, заповідає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.10).

29.01.2024 р. приватним нотаріусом Чернігівського міського нотаріального округу Чернігівської області Амбарновою Л.М. було відмовлено позивачу у прийнятті спадщини за заповітом, оскільки той пропустив термін для подачі заяви про прийняття спадщини і цей термін можливо продовжити лише в судовому порядку, що підтверджується інформаційною довідкою від 29.01.2024 р. наданою третьою особою по справі (а.с.12).

Згідно із відповіді від 08.03.2024 р. наданою приватним нотаріусом Чернігівського міського нотаріального округу Амбарновою Л.М. повідомлено, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 нею не заводилася (а.с.45).

Відповідно до ст. 1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Якщо спадкоємець не подав заяву про прийняття спадщини з поважних причин, суд відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України може визначити додатковий строк для її подання.

Відповідно до ч. 1ст. 1272 ЦК Українизазначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Згідно дост. 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийнята спадщину або не прийняти її.

В судовому засіданні знайшло підтвердження, що позивач пропустив встановленийст. 1270 ЦК України шестимісячнийстрок для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки ОСОБА_1 не знав про існування заповіту, в цей час діяв карантин та був введений воєнний стан, а також те, що спадкоємець доглядав і на даний час доглядає за матір`ю своєї померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 дружини (а.с.13,14,15), ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ( НОМЕР_2 ), яка згідно з довідки № 512 від 26.12.2023 р. лікарсько-консультативної комісії Чернігівської міської лікарні № 4 Чернігівської міської ради визнана такою, що нездатна до самообслуговування та потребує постійного догляду (а.с.19).

Враховуючи викладене, а також те, що спір про спадщину відсутній, суд дійшов висновку, що позивачу має бути встановлений додатковий трьохмісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Посилання представника відповідача на те, що позовні вимоги не стосуються Новобілоуської сільської ради, не пов`язані з її діями чи бездіяльністю, суд вважає безпідставним, оскільки у разі неприйняття спадщини після померлої ОСОБА_2 , спадщина може бути визнана відумерлою та перейти у власність територіальної громади.

Понесені судові витрати слід залишити за позивачем, оскільки саме він пропустив строк подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.10,12,13,48,76,247,258,263-265,293-294,315-316,319,354-355 ЦПК України, ст. ст.1261,1268,1270,1272 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: НОМЕР_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) до Новобілоуської сільської ради Рудьківського старостинського округу (код ЄДРПОУ: 04411898, місцезнаходження: Чернігівська область, Чернігівський район, с. Новий Білоус, вул. Свиридовського, буд. 54), третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу Чернігівської області Амбарнова Людмила Михайлівна (місцезнаходження: м. Чернігів, просп. Перемоги, буд. 119/15) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити додатковий строк для подання ОСОБА_1 до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_2 , терміном три місяці з часу набрання рішення суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.О. Кухта

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117989150
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —748/513/24

Рішення від 22.03.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Кухта В. О.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Кухта В. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Кухта В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні