Рішення
від 25.03.2024 по справі 283/2708/23
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/2708/23

провадження №2/283/107/2024

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

25 березня 2024 року Малинський районний суд Житомирської області в складі: під головуванням судді Ярмоленка В.В., з секретарем судових засідань Селіною А.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Малині цивільну справу

за позовною заявою виконавчого комітету Малинської міської ради Житомирської області в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2

до ОСОБА_3

про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позицій сторін

09.11.2023 міський голова звернувся до суду з позовною заявою, в обґрунтування якої зазначив, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Батько дітей записаний відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України. 3 11.06.2019 сім`я ОСОБА_4 перебувала на обліку сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах у службі у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради та у Малинському міському центрі соціальних служб.

ОСОБА_5 з народження мала діагноз «макроглосія», народилася з лімфангіомою: доброякісною пухлиною лімфатичних вузлів. Внаслідок ненадання матір`ю дитині належного медичного догляду, в неї деформувалася щелепа. Лише завдяки благодійному фонду «Твоя опора» дитині зроблено операцію із видалення лімфангіоми збереження язичка. Із листів благодійного фонду вбачається, що мати систематично ухилялася від виконання своїх батьківських обов`язків, не забезпечувала належних житлово-побутових умов, не забезпечувала необхідного медичного догляду, зловживала алкогольними напоями. Через безвідповідальну та агресивну поведінку матері, діти були передані бабусі, яка проживає у Романівському районі Житомирської області.

19.03.2020 органом опіки і піклування Романівської райдержадміністрації подано до Романівського районного суду Житомирської області позов про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 . Однак, 5 жовтня 2020 року, до початку розгляду справи по суті, представником позивача було подано до суду заяву про залишення позову без розгляду.

Відповідно до наказів служби у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради від 07.07.2022 № 85, від 27.10.2023 № 243, малолітні діти ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , жителі АДРЕСА_1 , знову поставлені на облік дітей, що знаходяться в складних життєвих обставинах по причині ухилення матері від виконання своїх батьківських обов`язків.

07.07.2022 до служби у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради надійшов лист від відділення поліції №1 Коростенського РУП про те, що працівниками поліції було виявлено антисанітарний стан помешкання, бруд та безлад, порожні пляшки з піл алкоголю у будинку де на той час проживала малолітня ОСОБА_5 разом з матір`ю та її співмешканцем. Матір дитини перебувала з ознаками алкогольного сп`яніння. Того ж дня службою у справах дітей, дитину тимчасово влаштовано до сім`ї тітки ОСОБА_7 в село Зибин Коростенського району Житомирської області. У результаті наполегливої праці фахівців Малинського міського центру соціальних служб на деякий час мати стала прислухатися до порад, утримуватися від алкоголю, конфлікт із співмешканцем тимчасово було врегульовано, у приміщенні зроблено косметичний ремонт, мати влаштувалася на роботу. Тому було прийнято рішення щодо повернення дитини матері.

27.10.2023 до служби у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради надійшов лист від КНЗ «Вишевицька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» з повідомленням про те, що мати учениці ОСОБА_2 протягом двох тижнів не виходить на контакт із донькою та керівництвом навчального закладу, не забирає дитину на осінні канікули додому. В ході профілактичної роботи проведеної з ОСОБА_8 , вона звернулася до позивача із заявою про тимчасове влаштування дитини ОСОБА_2 до патронатної сім`ї.

Цього ж дня працівниками служби у справах дітей малолітню дитину ОСОБА_9 було влаштовано до патронатної сім`ї ОСОБА_10 .

01.11.2023 під час рейду було виявлено, що мати дітей ОСОБА_3 перебуває за місцем свого проживання з ознаками сильного алкогольного сп`яніння. Дитину ОСОБА_11 було виявлено в АДРЕСА_2 , яка знаходилася із сторонніми особами, які також перебували з ознаками алкогольного сп`яніння, поводили себе агресивно. На підставі зафіксованих обставин, виконавчим комітетом Малинської міської ради було прийнято рішення №429 від 01.11.2023 про негайне відібрання малолітніх дітей ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в матері ОСОБА_3 та поміщення до патронатної сім`ї.

Зазначене дає підстави зробити висновок, що ОСОБА_12 , як мати байдуже ставиться до виконання своїх батьківських обов`язків, зловживає алкоголем, веде асоціальний спосіб життя, у неї відсутні навички відповідального ' материнства, низький виховний потенціал, відсутність постійного місця роботи і як наслідок скрутне матеріальне становище та не можливість фінансово утримувати і малолітніх дітей, що свідчить про невиконання матір`ю покладених на неї обов`язків.

Вимогами позову міський голова просить суд позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітніх дітей ОСОБА_2 , та ОСОБА_1 ; передати малолітніх дітей під опіку органу опіки та піклування виконавчого комітету Малинської міської ради; стягнути з відповідачки аліменти на утримання малолітніх дітей у твердій грошовій сумі 2000,00 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття, починаючи з дати подачі позову, на користь осіб чи установ де будуть проживати діти.

Явка сторін по справі:

Представник позивача ОСОБА_13 , яка діє на підставі довіреності № 1069/03-32 від 12.12.2023, в судовому засіданні вимоги позову підтримала, з урахуванням уточнення позовних вимог згідно клопотання від 04.12.2023, просила суд позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітніх дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ; відібрати малолітніх дітей у відповідача; передати малолітніх дітей під опіку органу опіки та піклування виконавчого комітету Малинської міської ради; стягнути з відповідачки аліменти на утримання малолітніх дітей у твердій грошовій сумі 2000,00 грн. на кожну дитину щомісячно до досягнення ними повноліття, починаючи з дати подачі позову, на користь осіб чи установ де будуть проживати діти.

Відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні категорично заперечила відносно позовних вимог. Пояснила, що вона алкоголь не вживає, хоче повернути дітей до себе. Обіцяє, що зробить все можливе, щоб умови проживання відповідали їх інтересам.

Представник відповідача адвокат Івашкевич О.Г., яка діє на підставі доручення для надання безоплатної вторинної правничої допомоги № 64 від 07.02.2014, в суді зазначила, що позбавлення батьківських прав - це крайній захід, що застосовується судом. Матеріали справи не містять доказів, що відповідач має алкогольну залежність, а також доказів її недбалості як матері. Позовні вимоги ґрунтуються виключно на актах служби у справах дітей, що складені зі слів патронатних батьків та працівників служби. Натомість, Дарина працьовита, турботлива, діти ніколи не були голодні, що підтверджено свідками по справі. Так, дійсно у виховані були недоліки, але відповідач має право та бажання виправитися, а тому потрібно зберегти сімейні стосунки. В даному випадку, такий крайній захід не може бути застосований. Представник відповідача просить суд відмовити в задоволенні позову.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, повно, обґрунтовано, всебічно та безпосередньо з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, заслухавши пояснення сторін, об`єктивно оцінивши наявні докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, вважає необхідним відмовити у задоволенні позовних вимог, виходячи з наступного.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Встановлено, що відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвами про народженнями серії НОМЕР_1 , НОМЕР_2 (а.с.7-8).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану № 00026000960 від 18.03.2020, відомості про батька дитини ОСОБА_2 записано за вказівкою матері відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України (а.с.11).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану № 00023134849 від 14.06.2019, відомості про батька дитини ОСОБА_1 записано за вказівкою матері відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України (а.с.12).

Згідно листа №146 від 02.05.2019 за підписом директора Малинського міського центру соціальних служб, питання щодо взяття сім`ї матері ОСОБА_3 на облік сімей, які опинились в складних життєвих обставинах та під соціальний супровід, було винесено на чергове засідання Комісії з питань захисту прав дитини (а.с.17).

Відповідно до листа №180 від 03.06.2019, директор Малинського міського центру соціальних служб Курганська Т.Є. звернулася до Служби у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради з клопотанням про взяття дитини ОСОБА_1 на облік дітей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків (а.с.18).

Листом №194 від 13.06.2019 директор Малинського міського центру соціальних служб повідомила начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради про винесення на чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини питання щодо взяття сім`ї матері ОСОБА_3 на облік сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (а.с.19).

Відповідно до листа №365 від 02.12.2019, директор Малинського міського центру соціальних служб Курганська Т.Є. звернулася до Романівського районного центру соціальних служб для сімей, дітей та молоді з клопотанням про охоплення сім`ї соціальною роботою, здійснення оцінки потреб даної сім`ї за місцем проживання родини, при можливості припинення матері ОСОБА_3 соціальних виплати на дітей, які наразі проживають з бабусею та надання соціальних послуг щодо сприяння у встановленні дітям правового статусу. В обґрунтування даного звернення зазначено, що 30.11.2019 дітей із дитячого відділення лікарні м. Малин було передано особисто бабусі ОСОБА_14 . Мати ОСОБА_3 , їхати додому з дітьми відмовилася (а.с.20-22).

Згідно листа № 1687/216/03-2022 від 07.07.2022 за підписом заступника начальника ВП №1 Коростенського РУП ГУ НП в Житомирській області, при обстеженні умов проживання ОСОБА_1 виявлено, що в будинку антисанітарний стан, брудно, безлад, речі розкидані, підлога і посуд брудний, на столі порожні пляшки з під алкоголю, дитяча постіль брудна, дитина в брудному одязі. Матір дитини перебуває з ознаками алкогольного сп`яніння (а.с.13).

Відповідно до листа №198 від 18.10.2022, заступник директор Малинського міського центру соціальних служб звернулася до відділення поліції №1 Коростенського РУП з клопотанням про притягнення ОСОБА_3 за ухилення від виконання своїх батьківських обов`язків за фактом перебування 18.10.2022 в стані алкогольного сп`яніння та незабезпечення потреб дитини (а.с.24).

Згідно відповіді від 26.10.2022 за підписом т.в.о. начальника ВП №1 Коростенського РУП ГУ НП в Житомирській області Григоришина І., з ОСОБА_3 , жителькою АДРЕСА_3 , проведено профілактичну бесіду щодо належного виконання своїх батьківських обов`язків відносно малолітньої доньки ОСОБА_1 та притягнено до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП (а.с.23).

Відповідно до листа № 5417/216/03-2022 від 12.12.2022, заступник начальника ВП №1 Коростенського РУП ГУ НП в Житомирській області звернувся до Малинського міського центру соціальних служб з клопотанням про проведення профілактичної роботи з ОСОБА_8 та ОСОБА_15 обґрунтування звернення зазначено, що 11.12.2022 близько 01 год. до ВП №1 надійшло повідомлення від ОСОБА_3 про те що її співмешканець ОСОБА_16 вчиняє відносно неї домашнє насильство (а.с.25).

Згідно листа №480 від 27.10.2023, в.о. директора КНЗ «Вишевицька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» звернулася до начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради з клопотанням про влаштування ОСОБА_2 на канікули, у зв`язку з тим, що мати дитини не вийшла на зв`язок протягом двох тижнів (а.с.34).

Згідно акту оцінки потреб сім`ї/особи від 01.11.2023 , ОСОБА_3 проживає в АДРЕСА_1 з співмешканцем ОСОБА_17 , та малолітніми доньками.

У ОСОБА_2 наявні складні життєві обставини; вага, зріст відповідають віку; харчування нерегулярне; одяг відповідає сезону; вміє одягатися та самостійно їсти; навчається у Вишевицькій спеціальній школі-інтернаті; з її слів не бажає повертатися до додому до матері, так як вона вживає алкоголь; перебуває у сім`ї патронатних вихователів.

У ОСОБА_1 наявні складні життєві обставини; занедбаний вигляд, одяг брудний, не дотримується особистої гігієни; з її слів не відвідує дитячий садок; вилучена з будинку осіб, в яких вона перебувала без догляду матері; вміє одягатися та самостійно їсти; з її слів обслуговує себе сама.

ОСОБА_3 на момент візиту перебувала з ознаками алкогольного сп`яніння, використовувала у спілкуванні нецензурну лайку, проявляла агресію; не працює та не бажає працювати, доходи відсутні; має негативний вплив осіб найближчого оточення, які схильні до вживання алкоголю; санітарно-гігієнічний стан будинку, який сім`я винаймає, не відповідає нормам утримання та виховання дітей (а.с.27-30).

Відповідно до висновку оцінки потреб сім`ї ОСОБА_3 від 01.11.2023, встановлено, що сім`я має складні життєві обставини, спричиненні зловживанням матір`ю алкогольних напоїв, веденням асоціального способу життя, безвідповідальним ставленням до своїх батьківських обов`язків, відсутністю навичок відповідального материнства, відсутністю постійного місця роботи. Мати не йде на співпрацю із соціальними службами. Випадок класифіковано як екстрений (а.с.31-32).

Відповідно до листа №259/09-01 від 03.11.2023, директор Малинського міського центру соціальних служб Курганська Т.Є. звернулася до Служби у справах дітей виконавчого комітету Малинської міської ради з клопотанням про розгляд питання щодо позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітніх дітей, в обґрунтування якого зазначила, що сім`я ОСОБА_4 з 11.06.2019 перебуває на обліку сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Вдруге сім`ю було поставлено на облік та взято під соціальний супровід 13.07.2022 через невиконання матір`ю своїх батьківських обов`язків стосовно дітей. У результаті наполегливої соціальної роботи, ОСОБА_3 на деякий час стала прислухатися до порад фахівця із соціальної роботи, утримувалась від зловживання алкоголем та конфліктів зі співмешканцем. Наприкінці жовтня 2023 року, від Вишевицького навчального закладу надійшла інформація, що ОСОБА_9 батьки не забирають додому. У ході виїзду соціальних служб за місцем проживання матері по АДРЕСА_1 виявлено, що вона перебувала з ознаками сильного алкогольного сп`яніння, пояснити, де перебувають на її діти не могла. Старшу доньку забрано із Вишевицької спеціалізованої школи, меншу доньку було знайдено та вилучено у сторонніх осіб, з подальшим поміщенням до сім`ї патронатного вихователя (а.с.14-16).

За клопотанням позивача в судовому засіданні було допитано свідків.

Так, свідок ОСОБА_18 , пояснила, що вона є бабусею ОСОБА_19 , а відповідачка проживає з її сином ОСОБА_20 . ОСОБА_3 охайна, працьовита, готує їсти, займається випічкою. З початку війни допомагала в приготування їжі для територіальної оборони. В сім`ї дітей ніхто не ображав, їжа завжди є. ОСОБА_16 працює на пилорамі, а ОСОБА_3 - покоївкою в м. Київ та продає пиріжки в електричці. Так вийшло, що ОСОБА_21 не забрали з інтернату на канікули, бо дитина всіх заплутала, сказавши по телефону, що її забере інша бабуся з Романівського району. В подальшому її телефон був відключений. Свідок просила суд не позбавляти відповідачку батьківських прав.

Свідок ОСОБА_22 пояснив, що відповідачка проживає з його пасинком ОСОБА_20 . Як мати, вона добра, за дітьми дивиться. Коли ОСОБА_19 була дуже хвора, то вони разом шукали спонсорів для проведення операції в клініці «Добробут». Якщо щось в неї не виходить, то вони поряд живуть, завжди можуть допомогти, мають своє житло з усіма умовами та зручностями. Також, просив суд не позбавляти ОСОБА_23 батьківських прав, оскільки дітям потрібна рідна мати.

За клопотанням представника відповідача в судовому засіданні в присутності патронатного вихователя було допитано ОСОБА_9 . Дитина сказала, що любить маму і хоче повернутися в м. Малин та жити з нею. Мама її не ображала, протягом цього часу передавала їй подарунки в інтернат.

Мотиви та застосовані норми права.

Згідно зі ст. 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; як розподілити між сторонами судові витрати; чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Відповідно до статей 12, 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі статтею 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Під час розгляду справи судом було забезпечено сторонам рівні можливості щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості (стаття 129 Конституції України).

Відповідно до ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Надаючи правову оцінку фактичним обставинам справи, суд виходить з таких норм законодавства.

Частиною 1 ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною 27 лютого 1991 року, дата набуття чинності для України 27 вересня 1991 року) в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питанням соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою (ч. 3 ст. 51 Конституції України).

Статтею 150 СК України закріплені обов`язки батьків по вихованню та розвитку дітей, у числі яких передбачені турбота про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, підготовка її до самостійного життя. Ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків є підставою для покладання на них відповідальності, установленої законом.

Відповідно до ч.1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Згідно з п.15 Постанови Пленуму Верховного Суду № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» (зі змінами, внесеними згідно з постановою Верховного Суду № 20 від 19 грудня 2008 року) позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Частиною 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладаються однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ч. 4 ст. 19 СК України участь органу опіки та піклування при розгляді справ щодо позбавлення батьківських справ є обов`язковою.

При вирішенні питання щодо позбавлення батьківських прав необхідно впевнитися не лише в невиконанні батьком обов`язків по вихованню, а також встановити, що він ухиляється від їх виконання свідомо, тобто, що він систематично, незважаючи на всі заходи попередження та впливу, продовжує не виконувати свої батьківські обов`язки.

Позбавлення батьківських прав відноситься до крайньої міри відповідальності, а це означає, що застосовується ця міра судом тоді, коли всі інші засоби впливу виявилися безрезультатними.

В судовому засіданні не було встановлено, що відповідач є особою, яка злісно ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, навпаки усвідомлює допущені нею помилки та послідовно відстоює свої батьківські права.

Ухиленням від виконання обов`язків по вихованню дитини, як підстава позбавлення батьківських прав, передбачена положеннями п.2. ч.1 ст.164 СК України, може бути лише винна поведінка особи, свідоме нехтування нею своїми батьківськими обов`язками. Відповідні докази умисного ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідача відносно дітей в матеріалах справи відсутні.

Позивачем не доведено, що поведінка відповідача відносно дітей є свідомим нехтуванням ним своїми батьківськими обов`язками.

Відповідно до ст.3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року (далі - Декларація), у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю (батьком).

Суд бере до уваги, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом вирішення сімейних питань, застосовується лише у виняткових випадках, і головне - за наявності достатніх та переконливих доказів, що характеризують особливості батька й матері як особи, що становить реальну загрозу для дитини, її здоров`я та психічного розвитку. Самі по собі встановлені факти того, що батьки не у достатній мірі спілкуються з дитиною, забезпечують її матеріально, беруть участь у вихованні, не може бути підставою для позбавлення батьківських прав. Інтереси дитини полягають в тому, щоб забезпечити її право на потребу у любові, піклуванні та матеріальній забезпеченості. Дитина має право на особливе піклування та повинна мати свободу вибору щодо своїх батьків тощо. Аналізуючи встановлені факти у контексті позбавлення батьківських прав, суд зважує на те, що позбавлення батьківських прав на дитину та усвідомлення цього самою дитиною вже несе в собі негативний вплив на її свідомість, цей захід слід застосовувати як крайню міру впливу та захисту прав дитини.

Позбавлення батьківських прав у даному випадку за обставин, що склались, застосовувати не можна.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог суд враховує і те, що як зазначено ЄСПЛ у рішенні від 18 грудня 2008 року у справі «Савіни проти України» (пункт 49), розірвання сімейних зв`язків означає позбавлення дитини її коріння, а це можна виправдати лише за виняткових обставин. Таких обставин у справі не встановлено. Відповідно, відсутні підстави для задоволення вимог позивача щодо відібрання та передачі дітей під опіку органу опіки та піклування, стягнення з відповідачки аліментів.

Керуючись ст. 164 п.2 ч.1 СК України, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні позовних вимог виконавчого комітету Малинської міської ради Житомирської області в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - відмовити повністю за безпідставністю.

Попередити ОСОБА_3 про необхідність зміни ставлення до виховання та утримання ОСОБА_2 та ОСОБА_19 , поклавши на орган опіки та піклування виконавчого комітету Малинської міської ради контроль за виконанням нею батьківських обов`язків.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Повний текст рішення складено 29 березня 2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117990857
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —283/2708/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні