Ухвала
від 29.03.2024 по справі 646/1369/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

29.03.2024 Суддя Саркісян О. А..

Справа № 646/1369/24

Провадження № 2/644/1806/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2024 року м. Харків

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Харкова Саркісян О.А.,

розглянувши матеріали цивільної справи № 646/1369/24 за позовом ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХАРКІВРЕГІОНГАЗ» про стягнення грошової компенсації за затримку виплати остаточного розрахунку, компенсації втрати частини доходів, вихідної допомоги та моральної шкоди, -

У С Т А Н О В И В:

В провадження Орджонікідзевського районного суду м. Харкова з Червонозаводського районного суду м. Харкова надійшла зазначена цивільна справа для розгляду за підсудністю.

Дотримання судами процесуальних норм інституту підсудності є вимогою статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яке гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Підсудність - це розподіл підвідомчих загальним судам цивільних справ між різними судами першої інстанції залежно від роду (характеру) справ, що підлягають розгляду, і від території, на яку поширюється юрисдикція того чи іншого суду. Для визначення підсудності спору суду необхідно з`ясувати коло цивільних справ, які компетентний вирішувати по суті даний суд.

Територіальна підсудність (юрисдикція) - це підсудність цивільної справи загальному суду в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція даного суду. За її допомогою вирішується питання, яким з однорідних судів підсудна для розгляду відповідна справа.

В порядку частини 2 статті 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Позивач звернулась до суду з позовом до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХАРКІВРЕГІОНГАЗ» про стягнення грошової компенсації за затримку виплати остаточного розрахунку, компенсації ттрати частини доходів, вихідної допомоги та моральної шкоди. Місцезнаходження відповідача ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХАРКІВРЕГІОНГАЗ» - м. Харків, вул. Безлюдівська, 1.

В ухвалі Червонозаводського районного суду м. Харкова від 12.02.2024 про передачу зазначеної цивільної справи до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, для розгляду за територіальною підсудністю зазначено, що «Відповідно до офіційного сайту Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету наявна інформація про перелік перейменувань елементів вуличнодорожньої мережі міста Харкова у 2011-2019 роках, в якому вулицю Безлюдівську перейменовано на вулицю Васищевську, яка територіально відноситься до Індустріального району м. Харкова. Вказані обставини були встановлені до відкриття провадження у справі. Таким чином, компетентним та належним судом для розгляду даної справи є Орджонікідзевський районний суд м. Харкова (61007, м. Харків, проспект Архітектора Альошина, 7).».

Згідно Єдиного міського реєстру актів Харківської міської ради, Рішення Харківської міської ради «Про затвердження Реєстру назв урбанонімів в м. Харкові» - вул. Безлюдіська, 1 м. Харкова відноситься до Основ`янського району м. Харкова, в свою чергу вул. Васищевська, 1 м. Харкова відноситься до Індустріального району м. Харкова.

Беручи до уваги місцезнаходження відповідача - ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХАРКІВРЕГІОНГАЗ», за адресою: м. Харків, вул. Безлюдівська, 1, яка територіально відноситься до Основ`янського району м. Харкова, на адресу місцезнаходження ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХАРКІВРЕГІОНГАЗ» поширюється юрисдикція Червонозаводського районного суду м. Харкова.

Згідно п. 1 ч. 1, ч. 3ст. 31 ЦПК України,суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Суд зобов`язаний передати справу на розгляд до суду, якому вона підсудна за законом, оскільки ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що ухвалою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 12.02.2024 зазначену цивільну справу помилково передано до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, приходжу до висновку про повернення матеріалів цивільної справи № 646/1369/24 за позовом ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХАРКІВРЕГІОНГАЗ» про стягнення грошової компенсації за затримку виплати остаточного розрахунку, компенсації втрати частини доходів, вихідної допомоги та моральної шкоди - до Червонозаводського районного суду міста Харкова для розгляду за належною територіальною юрисдикцією.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.30, 31 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Цивільну справу № 646/1369/24 за позовом ОСОБА_1 до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХАРКІВРЕГІОНГАЗ» про стягнення грошової компенсації за затримку виплати остаточного розрахунку, компенсації втрати частини доходів, вихідної допомоги та моральної шкоди - повернути до Червонозаводського районного суду м. Харкова для розгляду за належною територіальною юрисдикцією.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Саркісян

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117993521
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошової компенсації за затримку виплати остаточного розрахунку, компенсації втрати частини доходів, вихідної допомоги та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —646/1369/24

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Саркісян О. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні