Ухвала
від 29.03.2024 по справі 632/506/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/506/24 провадження № 1-кс/632/34/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2024 року слідчий суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника особи, яка звернулася зі скаргою, за довіреністю - ОСОБА_3 , розглянувши скаргу директора ВМП «Горизонт» ОСОБА_4 на бездіяльність уповноваженої службової особи відділення поліції № 1 Лозівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення, -

У С Т А Н О В И В:

26 березня 2024 року до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшла скарга директора ВМП «Горизонт» ОСОБА_4 на бездіяльність уповноваженої службової особи ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви - повідомлення про кримінальне правопорушення від 18.03.2024.

Із змісту скарги директора ВМП «Горизонт» ОСОБА_4 вбачається, що 18.03.2024 він звернувся з письмовою заявою до ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській областіпро вчинення злочину, яку було прийнято та зареєстровано.

У заяві зазначено, що міський голова ОСОБА_5 добре обізнаний, що землі промисловості, вони ж землі несільськогосподарського призначення, у власність громадян лише продаються, проте, виявлено факти, коли землі промисловості злочинно перетворюються на сільськогосподарські та безкоштовно роздаються у власність зацікавленим особам і сиротам з мільйонними статками.

Окрім цього, громадяни не можуть отримати від міськради законні 2 га для ведення особистого селянського господарства, тоді як члени родини ОСОБА_6 незаконно отримують землі аж по два рази.

Також, переслідуючи власні корисні інтереси, зловживаючи службовим становищем, Первомайський міський голова ОСОБА_5 у змові з депутатом Харківської обласної ради ОСОБА_7 , його братом - депутатом Первомайської міської ради, головою профільної земельної комісії Первомайської міської ради ОСОБА_8 та членом їх родини підприємцем ОСОБА_9 , в період з 2016 по 2020 р.р., організованою групою здійснили розтрату комунального майна Первомайської міської ради в особливо великих розмірах за шахрайською схемою, а саме:

- депутат Харківської обласної ради ОСОБА_10 для свого пасинка підприємця ОСОБА_9 в місцевому готелі по вул. Квітневій влаштував офіс;

- підприємець ОСОБА_11 підшукував і запрошував до офісу малозабезпечиних громадян та за незначні гроші брав у них документи і заяви на отримання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства;

- депутат Первомайської міськради, голова земельної комісії ОСОБА_12 , регулярно приїздив до офісу білим Лексусом і зібрані документи доправляв до Первомайського міськвиконкому, де видача ділянок узгоджувалася з ОСОБА_13 і затверджувалася профільною земельною комісією міськради;

- голова міськради ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем, спонукав своїх підлеглих на підробку документів, в яких землі промисловості незаконно перетворювалися на сільськогосподарські. Далі ОСОБА_5 виносив на затвердження сесією міськради питання про передачу цих ділянок у приватну власність підставним особам, які одразу нотаріально переоформлювали землю на родину Цимбалових.

В результаті цієї шахрайської схеми - за підробними документами та незаконними рішеннями сесій Первомайської міської ради, через підставних осіб ОСОБА_14 стала власницею 11 ділянок земель промисловості (колишнього ДП «Хімпром») комунального майна Первомайської міської ради загальною площею 21,6663 га, наданих безкоштовно, як землі сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства, які одразу ж передані в оренду ТОВ «Орекс-Юкрейн» - власник член родини Цимбалових ОСОБА_15 .

Наразі на хімземлях незаконно й безперешкодно вирощуються грецькі горіхи та ягода лохина, які продаються по всій Україні, як свіжі, так і у складі кондитерських виробів ТОВ КВФ «Рома».

З вказаних дій вбачається навмисна систематична розтрата комунального майна Первомайської міської ради шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вчинене в особливо великих розмірах організованою групою, а дії підпадають під ч. 5 ст. 191 КК України.

Вважає, що відповідна заява (повідомлення) містить інформацію про обставини вчинення кримінальних правопорушень(злочинів) та посилання на докази, а також прохання внести відповідні (викладені у заяві) відомості до ЄРДР та розпочати кримінальне провадження.

Проте, станом на 26 березня 2024 року уповноважена службова особа ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області, в порушення ст. 214 КПК України, відповідні відомості за заявою від 18.03.2024 до ЄРДР не внесла.

У зв`язку із цим представник особи, що звернулася до суду із скаргою, - ОСОБА_3 в судовому засіданні просив задовольнити дану скаргу з наведених й ній підстав та зобов`язати відповідну уповноважену службову особу ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області внести до ЄРДР дані про вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.5 ст.191 КК України.

Уповноважена особа ВП №1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області до суду не прибула, надавши суду копію листа від 19.03.2024, яким ОСОБА_4 усвідомлено, що його заяву - повідомлення від 18.03.2024 внесено до ЖЄО за № 1259 від 19.03.2024.

Слідчий суддя, заслухавши представника заявника, дослідивши скаргу та письмові докази, надані в обґрунтування скарги, та лист начальника ВП №1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області, дійшов наступного.

Так, 18.03.2024 директором ВМП «Горизонт» ОСОБА_4 до ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області, у порядку ст. 214 КПК України, було подано заяву (повідомлення) № 9 про вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.5 ст.191 КК України, яка зареєстрована в ЖЕО за № 1259 від 19.03.2024, що випливає з листа начальника ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_16 .

За змістом ст. 26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень КПК України, при цьому сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, що визначені КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Положеннями ст. 60 КПК України передбачено, що заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

Заявник має право: отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію; отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань; подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи; отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Статтею 2 КПК України визначені завдання кримінального судочинства, одним з яких є захист особи, суспільства від кримінальних правопорушень.

Реалізація вказаних завдань здійснюється шляхом забезпечення кожній особі права на звернення до уповноважених органів із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Зазначене право породжує відповідний обов`язок компетентних державних органів відреагувати на такі звернення у передбаченому законом порядку.

Згідно із ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР, та їх перелік, визначені ч. 5 ст. 214 КПК України.

Разом із цим законодавство не містить винятків щодо наявності у слідчого, дізнавача чи прокурора права відмовити у внесенні до ЄРДР заяви про вчинення кримінального правопорушення. Відповідно до ст. ст. 40, 401 КПК України слідчий, дізнавач здійснює повноваження у відповідності до КПК України, а ст. 19 Конституції України, яка є нормою прямої дії, зобов`язує органи державної влади та їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У пункті 2 листа Судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування» від 9 листопада 2012 року №1640/0/4-12 зазначено, що у статті 303 КПК визначено порядок оскарження бездіяльності, яка може полягати в наступному: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Слід мати на увазі, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до частини 1 глави 2 розділу ІІ Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, в редакції, затвердженої Наказом Генерального прокурора 17.08.2023 № 231, унесення відомостей до Реєстру здійснюється Реєстратором з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме про: заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення - у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України.

За приписами ч. 4 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до висновків Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, викладених в «Узагальненні про практику розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 12.01.2017 № 9-49/0/4-17, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, чи про вже здійснення досудового розслідування за даним фактом, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження чи об`єднанням матеріалів досудового розслідування, відповідно до ст.ст. 217, 284 КПК України.

За таких обставин уповноважена службова особа ВП №1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області була зобов`язана, відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, внести відомості за заявою (повідомленням) директора ВМП «Горизонт» ОСОБА_4 про кримінальне правопорушення від 18.03.2024 року до ЄРДР, але на час розгляду скарги такі відомості внесені не були.

Щодо зазначеної в заяві правової кваліфікації дій за ст. 191 ч.5 КК України, то слід зазначити, що КПК України не наділяє слідчого суддю процесуальними повноваженнями зобов`язувати прокурора, слідчого, дізнавача визначати правову кваліфікацію дій, які можуть містити ознаки кримінального правопорушення. Вказаний обов`язок покладено на прокурора, слідчого та дізнавача під час внесення відповідних відомостей до ЄРДР та, в подальшому, під час проведення досудового розслідування, з можливістю зміни правової кваліфікації.

Отже, згідно зі ст. 214 КПК України, повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених у заяві чи повідомлених потерпілим, чи виявлених з іншого джерела, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наділені слідчий, дізнавач, прокурор.

Враховуючи встановлене та наведене вище, слідчий суддя вважає, що наявні підстави для задоволення вимог скарги щодо зобов`язання уповноваженої службової особи ВП № 1 Лозівського РВП ГУНП в Харківській області внести до ЄРДР відомості за заявою (повідомленням) директора ВМП «Горизонт» ОСОБА_4 від 18.03.2024, яка зареєстрована у згаданому відділенні поліції 18.03.2024 та надання заявнику через 24 години з моменту внесення відомостей витягу з ЄРДР.

Керуючись ст. ст. 303, 306, 307, 309 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу директора виробничого малого підприємства «Горизонт» ОСОБА_4 на бездіяльність уповноваженої службової особи відділення поліції № 1 Лозівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення, - задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважену службову особу відділення поліції № 1 Лозівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою (повідомленням) №9 директора виробничого малого підприємства «Горизонт» ОСОБА_4 вих. № 11 від 18.03.2024, яка зареєстрована у відділенні поліції № 1 Лозівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області 18.03.2024.

Зобов`язати уповноважену службову особу відділення поліції № 1 Лозівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області через 24 години з моменту внесення відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В іншій частині - відмовити.

Повідомити суд про виконання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117993549
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —632/506/24

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Босняк М. М.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Босняк М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні