Ухвала
від 27.03.2024 по справі 697/2434/23
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/2434/23

Провадження № 2/697/161/2024

У Х В А Л А

27 березня 2024 року

Канівський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Колісник Л.О.

за участю секретаря судового засідання Назаренко А.М.

позивача ОСОБА_1

представника співвідповідача адвоката Васяновича В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Канів Черкаської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Канівської міської ради Черкаської області, ОСОБА_2 , третя особа: державний нотаріус Канівської державної нотаріальної контори Черкаської області Шатило Любов Адамівна, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Канівського міськрайонного суду Черкаської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Канівської міської ради Черкаської області, ОСОБА_2 , третя особа: державний нотаріус Канівської державної нотаріальної контори Черкаської області Шатило Любов Адамівна, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 10.11.2023 по вказаній справі було відкрито загальне позовне провадження.

Ухвалою Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 12.02.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Ухвалою Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 19.02.2024 за залучено до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_2

13.03.2024 через канцелярію суду відповідач ОСОБА_2 через свого представника адвоката Васяновича В.В. подав зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , Канівської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Канівська державна нотаріальна контора Черкаської області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, для спільного розгляду з первісним.

В судовому засіданні представник відповідача адвокат Васянович В.В. підтримав поданий зустрічний позов, просив поновити строк для його подання та прийняти до спільного розгляду з первісним. Вважав за необхідне повернутися до стадії підготовчого провадження.

Позивач в судовому засіданні щодо повернення до підготовчого засідання поклалася на розсуд суду, заперечувала проти прийняття зустрічного позову, оскільки вважає це безпідставним.

Дослідивши подану зустрічну позовну заяву, вислухавши пояснення учасників процесу, суд дійшов наступного висновку.

З матеріалів справи №697/2434/23 за позовом ОСОБА_1 до Канівської міської ради Черкаської області, ОСОБА_2 , третя особа: державний нотаріус Канівської державної нотаріальної контори Черкаської області Шатило Любов Адамівна, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, що ухвалою суду від 19.02.2024 до участі у справі залучено в якості співвідповідача ОСОБА_2 та відкладено розгляд справи до 27.03.2024.

У зв`язку з тим, що підготовче засідання було закрито без участі учасників процесу, а співвідповідач бажає скористатися своїм правом та подала зустрічний позов, а можливість заявлення відповідних клопотань у справі в загальному провадженні можливо лише на стадії підготовчого провадження, згідно ст.197 ЦПК України, то необхідно повернутися на стадію підготовчого провадження у справі.

Верховний Суд (постанова від 16.12.2021 у справі № 910/7103/21) зазначив, що суди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження. Такі обставини мають бути вагомими, оскільки можливість повернення до стадії підготовчого провадження з будь-яких підстав нівелює саме значення стадій процесу: як підготовчого провадження, так і стадії розгляду справи по суті. Отже, заявляючи клопотання про повернення до стадії підготовчого провадження заявник має навести вагомі обставини, які потребують процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження.

У зв`язку з цим, враховуючи, що відповідач бажає скористатися своїм правом на подання зустрічної позовної заяви, суд вважає за необхідне повернутися на стадію підготовчого провадження у справі.

Відповідно до ст. 193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

З матеріалів зустрічного позову встановлено, що він поданий вчасно із додержанням вимог, викладених у ст.ст. 175-177 ЦПК України, підстави для залишення без руху, підстави для повернення, або підстави для відмови у відкритті провадження у справі не встановлені.

Оскільки первісний та зустрічний позов взаємопов`язані та їх спільний розгляд є доцільним, суд вважає, що зустрічний позов слід прийняти до спільного розгляду з первісним.

Керуючись ст.2,189,193 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Повернутися на стадію підготовчого провадження у справі № 697/2434/23.

Заяву представника відповідача ОСОБА_3 про прийняття зустрічного позову до спільного розгляду з первісним задовольнити.

Прийняти зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , Канівської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Канівська державна нотаріальна контора Черкаської області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, до спільного розгляду з первісним і об`єднати в одне провадження з первісним позовом ОСОБА_1 до Канівської міської ради Черкаської області, ОСОБА_2 , третя особа: державний нотаріус Канівської державної нотаріальної контори Черкаської області Шатило Любов Адамівна, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, присвоївши справі № 697/2434/23.

Призначити справу до спільного розгляду в підготовчому засіданні на 25 квітня 2024 о 12:00 год. в приміщенні Канівського міськрайонного суду Черкаської області.

Надати відповідачу за зустрічним позовом 15-денний строк для подання відзиву на зустрічну позовну заяву, відповідно до ст. 191 ЦПК України, позивачу за зустрічним позовом 5 денний строк з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 29.03.2024.

Головуючий Л . О . Колісник

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117993924
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —697/2434/23

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Колісник Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні