Рішення
від 26.03.2024 по справі 703/6378/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/6378/23

2/703/463/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Прилуцького В.О.

секретаря судовогозасідання Дегтярь Л.В.

учасники справи:

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом у відкритому судовому засіданні в в залі суду м. Сміла в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Смілянської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Балаклеївської сільської ради до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємства «Смілянська багатопрофільна лікарня ім.Софії Бобринської» про стягнення витрат, завданих лікуванням потерпілого від злочину,-

встановив:

Заступник керівника Смілянської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Балаклеївської сільської ради, звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , в якій просить суд стягнути 14174 грн 90 коп витрат на лікування потерпілого.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовано тим, що вироком Кам`янського районного суду Черкаської області від 23 травня 2023 ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України.

Згідно вироку під час спілкування з поліцейськими ОСОБА_2 , близько 20 год. 30 хв., перебуваючи по АДРЕСА_1 , почав висловлювати невдоволення діями працівників поліції та конфліктувати з ними, після чого умисно наніс удар кулаком лівої руки в праву частину обличчя старшому дізнавачу сектору дізнання відділу поліції № 2 ЧРУП ГУНП в Черкаській області майору поліції Коломійцю В.П., спричинивши останньому, відповідно до висновку експерта № 05-6-01/407 від 29 листопада 2021 року тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми у вигляді струсу головного мозку із синцем обличчя справа, та які за ознаками короткочасного розладу здоров`я відносяться до категорії легких, що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

Таким чином, за вказаних обставин ОСОБА_2 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене, ч. 2 ст. 345 КК України, - умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв`язку з виконанням цим працівником службових обов`язків.

Встановлено, що потерпілій у даному кримінальному провадженні ОСОБА_3 пройшла курс стаціонарного лікування в КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. С. Бобринської» з 06 липня 2021 року по 16 липня 2021 року.

ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні 10 днів, вартість 1 ліжко-дня у червні 2021 року складала 1417 грн 49 коп. Загальна вартість лікування за 10 календарних днів становить 14174 грн 90 коп.

Отже, своїми протиправними діями ОСОБА_2 завдав державі майнової шкоди на загальну суму 14174 грн 90 коп.

В обґрунтування підстав подання вказаного позову в інтересах держави прокурор зазначив, що відповідно до п.3 ч.1 ст.131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Статтею 56 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами.

Згідно з ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Прокурор вказує, що дана позовна заява подана як захід прокурорського реагування з метою захисту інтересів держави в особі Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, оскільки понесені лікувальним закладом витрати на лікування потерпілого у кримінальному провадженні відшкодовані не були, що негативно вплинуло на фінансовий стан органу та спричинило збитки державі. Кошти державного бюджету України та місцевих бюджетів, асигновані на охорону здоров`я, використовуються для забезпечення населенню гарантованого рівня медичної допомоги, фінансування державних цільових і місцевих програм щодо охорони здоров`я та фундаментальних наукових досліджень з цих питань.

Згідно з статутом КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. С. Бобринської», затвердженим рішенням сесії Балаклеївської сільської ради від 26 травня 2023 року № 36-1/VIII, лікарня є лікарняним закладом охорони здоров`я - комунальним унітарним некомерційним підприємством, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом.

Комунальне некомерційне підприємство «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. Софії Бобринської» Смілянської районної ради Черкаської області передано зі спільної власності громад Смілянського району в особі Смілянської районної ради Черкаської області у комунальну власність Балаклеївської сільської ради за рішенням сесій Балаклеївської сільської ради від 20.11.2020 № 2 1 / VIII та Смілянської районної ради від 22 жовтня 2020 року № 63-5/VII. Майно підприємства є власністю Балаклеївської сільської ради.

Засновником, власником та органом управління майном підприємства є Балаклеївська сільська рада. Підприємство є підпорядкованим, підзвітним та підконтрольним засновнику.

Крім того, прокурор зауважує, що предметом позовних вимог є відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, що свідчить про порушення економічних інтересів КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. С. Бобринської», що ускладнює належну реалізацію нею функцій держави щодо державної політики в галузі охорони здоров`я, оскільки кошти, виділені з бюджету на вказані цілі, залишаються до цього часу не відшкодовані в судовому порядку, що згідно зі ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» потребує втручання органів прокуратури шляхом подання позовної заяви.

Оскільки Балаклеївська сільська рада не звернулася самостійно до суду із позовом про відшкодування понесених закладом охорони здоров`я витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої від кримінального правопорушення, прокурор вважає, що вона неналежно здійснює захист інтересів держави, а тому у прокурора виникає право на звернення із позовною заявою до суду на захист державних інтересів, так як вказана бездіяльність призводить до ненадходження коштів до бюджету.

Відтак, прокурор просить суд стягнути з ОСОБА_2 шкоду, заподіяну КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. С. Бобринської» лікуванням потерпілого від злочину, перерахувавши її в сумі 14174 грн 90 коп на користь Балаклеївської сільської ради.

Ухвалою судді від 28 грудня 2023 року відкрито провадження по справі та призначено до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача прокурора Смілянської окружної прокуратури Сокольвяк О.І. в судовому засіданні підтримала позовні вимоги та просила їх задовільнити з підстав наведених у позові.

Представник Балаклеївської сільської ради в судове засідання не зявився до суду надійшла заява від голови сільської ради про підтримання позовних вимг та про розгляд справи у відсутність їх представника.

Представник КНП Смілянська багатопрофільна лікарня ім. Софії Бобринської» в судове засідання не з`явився, про день, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні вказав, що позовні вимоги не визнає, оскільки зазначає, що вирок суду відносно нього є непровірним, а розрахунок суми за лікування, який надала ліканя невідповідає дійсності, оскільки він не бив ОСОБА_3 та відповідно не повинен платити за його лікування.

Заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, повно, всебічно та безпосередньо з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд дійшов наступних висновків.

Згідно зі статтями 12, 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Відповідно до статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 цього Кодексу, тобто тягар доказування лежить на сторонах цивільно-правового спору.

Згідно зі статтями 76-79 ЦПК України доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи виникає спір.

Доказування у цивільній справі, як і судове рішення, не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом установлено, що вироком Кам`янського районного суду Черкаської області від 23 травня 2023 року ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України.

Зі змісту вироку вбачається, що 16 червня 2021 року о 08 год. 00 хв. відповідно до Книги нарядів сектору поліцейської діяльності № 2 відділу поліції № 2 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області на добове чергування заступили старший дізнавач сектору дізнання відділу поліції № 2 ЧРУП ГУНП в Черкаській області майор поліції Коломієць В.П. та дільничний офіцер поліції СПД № 2 ВП № 2 ЧРУП ГУНП в Черкаській області лейтенант поліції ОСОБА_4 .

Відповідно до підп. 1 п. 4 розділу II Інструкції із заходів безпеки при поводженні зі зброєю, затвердженої наказом МВС України від 01 лютого 2016 року № 70 ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проведено цільовий інструктаж, після чого ними в черговій службі отримано табельну вогнепальну зброю.

Цього дня, о 18 год. 42 хв., до відділу служби «102 » УОАЗОР ГУНП в Черкаській області надійшло повідомлення від ОСОБА_2 , який перебував на території свого дачного домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , про те, що в с. Лубенці Черкаського району Черкаської області невідомі особи порушують правила використання та охорони земель сільськогосподарського призначення, внаслідок чого завдано шкоди його домогосподарству.

Указане повідомлення СПД № 2 ВП № 2 ЧРУП ГУНП в Черкаській області було зареєстроване до ITC ІПНП за № 1506.

У подальшому, ОСОБА_3 спільно із ОСОБА_4 , виконуючи свої службові обов`язки у складі слідчо-оперативної групи СПД № 2 ВП № 2 ЧРУП ГУНП в Черкаській області, будучи одягненими в службовий однострій на службовому автомобілі марки BA3-21213, державний номерний знак НОМЕР_1 , виїхали на вищезазначений виклик.

Не доїжджаючи до місця події, неподалік від місця проживання ОСОБА_2 , службовий автомобіль марки BA3-21213, державний номерний знак НОМЕР_1 , у зв`язку з дощовою погодою на грунтовій дорозі застряг у намиві грунту з поля.

Перебуваючи на місці події, поліцейськими ОСОБА_3 та ОСОБА_4 було виявлено заявника ОСОБА_2 , який підійшов до них та мав ознаки алкогольного сп`яніння, поводив себе агресивно і виражався нецензурною лайкою в бік працівників поліції.

Під час спілкування з поліцейськими ОСОБА_2 , близько 20 год. 30 хв., перебуваючи по АДРЕСА_1 , почав висловлювати невдоволення діями працівників поліції та конфліктувати з ними, після чого умисно наніс удар кулаком лівої руки в праву частину обличчя старшому дізнавачу сектору дізнання відділу поліції № 2 ЧРУП ГУНП в Черкаській області майору поліції Коломійцю В.П., спричинивши останньому, відповідно до висновку експерта № 05-6-01/407 від 29 листопада 2021 року тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми у вигляді струсу головного мозку із синцем обличчя справа, та які за ознаками короткочасного розладу здоров`я відносяться до категорії легких, що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

Таким чином, за вказаних обставин ОСОБА_2 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене, ч. 2 ст. 345 КК України, - умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв`язку з виконанням цим працівником службових обов`язків.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року вирок Кам`янського районного суду від 23 травня 2023 року змінений в частині виключення з мотивувальної частини вироку посилання як на доказ висновок спеціаліста в галузі судово медичної експертизи № 02-01484 від 22 червня 2021 року.

Встановлено, що потерпілий у даному кримінальному провадженні ОСОБА_3 пройшов курс стаціонарного лікування в КНП «Смілянська міська лікарня» Смілянської міської ради із 06 липня 2021 року по 16 липня 2021 року.

Згідно з інформацією КНП «Смілянської багатопрофільної лікарні ім. С. Бобринської» від 08 лютого 2022 року № 139 ОСОБА_3 знаходився на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні лікарні з 06 липня 2021 року по 16 липня 2021 року. Вартість ліжко дня 1 417 грн 49 коп. Кількість днів 10, загальна вартість лікування 14 174 грн 90 коп.

Відповідно до частини 6 статті 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду визначені частиною 1 статті 1166 ЦК України, відповідно до якої майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини (частина 2 статті 1166 ЦК України).

За змістом частин 1,3 статті 1206 ЦК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово в наслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

У пункті 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 07 липня 1995 року № 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» роз`яснено, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з « Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання », затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року затверджено « Порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання », яким встановлено, що згідно із статтею 1206 Цивільного кодексу України кошти, витрачені закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування особи потерпілої від злочину, за винятком випадку завдання такої шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства чи тяжкої образи з боку потерпілого, підлягають відшкодуванню особою, яка вчинила злочин, у розмірі фактичних витрат.

Сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу.

Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

Отже, з матеріалів справи вбачається, що потерпілий ОСОБА_3 отримав тілесні ушкодження від дій ОСОБА_2 .

При цьому, суд вважає доведеним, що ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні з 06 по 16 липня 2021 року (10 календарних днів). Вартість 1ліжко-дня складає 1417 грн 49 коп. Загальна вартість лікування за 10 календарних днів становить 14174 грн 90 коп.

Доказів на спростування суми понесеної КНП « Смілянська багатопрофільна лікарня ім. Софії Бобринської » на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 , відповідач ОСОБА_2 до суду не надав та твердження позивача належними та допустимими доказами не спростував.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено, що КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. Софії Бобринської » понесла витрати на лікування потерпілого ОСОБА_3 , який отримав тілесні ушкодження у зв`язку із вчиненням ОСОБА_2 злочину.

Враховуючи вище викладене, проаналізувавши вище вказані докази у справі в їх сукупності та законодавчі норми, виходячи з принципів: законності, об`єктивності, розумності та справедливості, суд вважає, що з відповідача ОСОБА_2 на користь Балаклеївської сільської ради слід стягнути витрати понесенні на лікування ОСОБА_3 .

У порядку статті 141 ЦПК України, у зв`язку із задоволенням позовної вимоги прокурора, який на підставі пункту 6 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» звільнений від сплати судового збору при зверненні до суду з даним позовом, судовий збір у розмірі 2 684 грн. слід стягнути з відповідача на користь держави.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 16, 1166, 1191, 1206 ЦК України, ст.ст. 3-5, 7-13, 17, 19, 43, 49, 76-81, 89, 137, 141, 259, 263-265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов Смілянської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Балаклеївської сільської ради до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємства «Смілянська багатопрофільна лікарня ім.Софії Бобринської» про стягнення витрат, завданих лікуванням потерпілого від злочину - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого по АДРЕСА_2 , зареєстрованого по АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 витрати, завдані КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. Софії Бобринської» лікуванням потерпілого від злочину в загальній сумі 14 174 грн 90 коп (чотирнадцять тисяч сто сімдесят чотири гривні дев`яносто копійок), перерахувавши її на користь Балаклеївської сільської ради (вул. Незалежності, 2, с. Балаклея, Черкаського району, Черкаської області, код ЄДРПОУ: 25874705) до місцевого бюджету: р/р: UA778999980314050542000023687 ГУК у Черк. обл./тг с.Балаклея/21081100.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого по АДРЕСА_2 , зареєстрованого по АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 на користь держави судовий збір у розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Рішення суду може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття.

Повний текст рішення виготовлено 29 березня 2024 року.

Головуючий: В. О. Прилуцький

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117994087
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат, завданих лікуванням потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —703/6378/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні