Рішення
від 28.03.2024 по справі 679/1411/23
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/4/2024

Справа № 679/1411/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року м. Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області у складі головуючого судді Томіліна О.М., розглянувши в порядку спрощеного окремого провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , про встановлення факту, який має юридичне значення, заінтересована особа: Нетішинська міська рада,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Хмарук Ю.М., звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин між заявником та його матір`ю ОСОБА_2 , а також між його матір`ю ОСОБА_2 та її матір`ю ОСОБА_3 .

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що баба заявника ОСОБА_1 по лінії матері ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мати заявника ОСОБА_2 , яка є донькою ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Тобто заявник, відповідно до закону є спадкоємцем першої черги після смерті своєї баби ОСОБА_3 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка (пай). Заявник прийняв спадщину після смерті своєї баби, оскільки проживав разом з нею до дня її смерті за адресою: АДРЕСА_1 . 14.09.2023 була відкрита спадкова справа № 114/2023 після смерті ОСОБА_3 . Проте листом від 20.09.2023 Нетішинська державна нотаріальна контора повідомила заявнику, що для оформлення спадкових прав на майно заявнику необхідно надати документи, які підтверджують родинні відносини між заявником та його бабою ОСОБА_3 , а також між заявником та його матір`ю ОСОБА_2 , оскільки із наданих документів неможливо встановити родинний зв`язок між спадкодавцем і спадкоємцем, так як прізвище заявника та його матері у свідоцтві про народження заявника вказано як « ОСОБА_4 » та « ОСОБА_4 », а прізвище його матері у свідоцтві про шлюб та у свідоцтві про смерть, як « ОСОБА_5 ».

Враховуючи викладене, з метою належного оформлення спадщини, заявник звертається до суду та просить встановити даний факт.

Ухвалою суду від 06.11.2023відкрито провадження у даній цивільній справі. Розгляд справи ухвалено проводити в порядку спрощеного окремого провадження без повідомлення (виклику) сторін, витребувано у Нетішинської державної нотаріальної контори належним чином завірену копію спадкової справи № 114/2023, заведеної після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Учасники справи про розгляд справи в порядку спрощеного окремого провадження повідомлені належним чином.

Від Нетішинської міської ради відзив до суду не надходив, будь-яких заяв чи клопотань від неї також не надійшло.

За таких обставин, у відповідності до положень ч. 5ст. 279 ЦПК Українисуд розглядає справу в порядку спрощеного окремого провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами, оскільки клопотання про інше від сторін не надходили.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, що відповідно до паспорта заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Сіянці Острозького району Рівненської області (а.с. 6).

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , яке видано повторно 05.08.2021, вбачається, що батьками ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 (а.с. 7).

Зі свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , яке видане 03.09.1967 року та заповнено російською мовою вбачається, що: « ОСОБА_8 , 1940 года рождения, уродженец с. Березань Тарупинського р-на Измаилской области, и Полищук Надежда Кириловна, 1940 года рождения, уродженка с. Соловье Славутского района Хмельницкой області, вступили в брак 03.09.1967.» Після реєстрації шлюбу присвоєні прізвища чоловіку « ОСОБА_9 », дружині « ОСОБА_9 » (а.с. 8).

Згідно із листом №х-1011/01.01.-18/2023 від 19.06.2023 Державного архіву Хмельницької області книги реєстрації актів про народження Нетішинської селищної ради (до складу якої входило с. Солов`є) Славутського району Хмельницької області за 1940 рік на державне зберігання не надходили, а тому підтвердити факт народження ОСОБА_10 не можуть (а.с. 9).

У державному реєстрі актів цивільного стану громадян інформація щодо актового запису про народження ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відсутня (а.с. 10).

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с. 11).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 12).

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 13).

На день смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , її місце проживання було зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою також були зареєстровані: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_11 , 1925 р.н. (помер ІНФОРМАЦІЯ_8 ) (а.с. 14).

ОСОБА_3 належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності Спілки селянських господарств «Нове життя», розміром 3,2 умовних кадастрових гектар без визначення меж цієї частки в натурі (а.с. 15).

14 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Нетішинської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. На підставі його заяви було заведено спадкову справу, інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори не зверталися (а.с. 25-49). Проте листом завідувача державної нотаріальної контори № 291/01-16 від 20.09.2023 заявнику було повідомлено, що для оформлення спадкових прав заявнику необхідно надати документи, які підтверджують родинні відносини між заявником та його бабою ОСОБА_3 , а також між заявником та його матір`ю ОСОБА_2 (а.с. 16)

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільного права та інтересу може бути визнання права.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 315 Цивільного-процесуального Кодексу України суд встановлює юридичні факти, що мають юридичне значення, зокрема відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд встановлює факт родинних відносин між фізичними особами.

У пункті 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 зазначено, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору розглядається в порядку окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року, тощо.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Жодних доказів на спростування доводів заявника матеріали справи не містять.

З огляду на вищевикладене, оскільки факт родинних відносин заявника із його матір`ю ОСОБА_2 , а також його матері заявника ОСОБА_2 із ОСОБА_3 , тобто факт родинних відносин заявника із спадкодавцем, знайшов своє підтвердження з досліджених письмових доказів, а встановлення цього факту необхідно заявнику для оформлення спадщини після смерті його баби ОСОБА_3 , суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог, а тому вважає за необхідне задовольнити заяву та встановити вказані факти.

Як вбачається із ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в результаті розгляду справи окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. ст. 3, 265, 293, 313, 315 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт родинних відносин, а саме того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду або через Нетішинський міський суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його підписання. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М. Томілін

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117994721
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, який має юридичне значення, заінтересована особа: Нетішинська міська рада

Судовий реєстр по справі —679/1411/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні