Постанова
від 27.03.2024 по справі 723/4652/23
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Справа № 723/4652/23

Провадження № 3/723/414/24

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2024 року м.Сторожинець

Суддя Сторожинецькогорайонного судуЧернівецької області Бужора В.Т., розглянувши матеріали, які надійшли від відділення поліції №1 (м. Сторожинець) Чернівецького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області про притягнення до адміністративної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, не працюючого, за ст.130 ч.1 КУпАП, -

ВСТАНОВИВ:

17 жовтня 2023 року о 22 год. 20 хв. в с. Кам`яна по вул.Колгоспній 9 п водій ОСОБА_1 керував транспортним засобом FORD Escape, д.н.з. НОМЕР_1 перебуваючи в стані наркотичного сп`яніння. Огляд на стан наркотичного сп`яніння зі згоди водія проводився у встановленому законодавством порядку у медичному закладі у лікаря нарколога, що підтверджується висновком від 17.10.2023 року № 81, чим порушив вимоги п. 2,9а Правил дорожнього руху, відповідальність за що передбачена ч. 1 ст. 130 КУпАП.

ОСОБА_1 в суд не з`явився. Однак його представник ОСОБА_2 надав суду клопотання про закриття провадження по справі, яке підтримав у судовому засіданні.

Під час розгляду справи було досліджено протокол про адміністративне правопорушення від 17.10.2023 року серії ААБ №183393, направлення на огляд водія транспортного засобу з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, відеодиск, пояснення, акт огляду на стан алкогольного сп`яніння з використанням спеціальних технічних засобів, висновок №81, пояснення.

Дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення суд дійшов висновку, що провадження у справі підлягає закриттю з огляду на наступне.

Як вбачається із матеріалів справи, в тому числі з відеозапису, неможливо встановити чи дослідження біологічного матеріалу ОСОБА_1 було проведено за допомогою тест-смужки чи за допомогою лабораторних досліджень із застосуванням приладів, дозволених для використання МОЗ, адже дана подія не була зафіксована на технічні засоби відеозапису працівниками поліції.

Також наявний у справі відеозапис не є безперервним, а тому не може бути належним та допустимим доказом по справі.

Ніхто не може бути підданий заходу впливу у зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст.266 КУпАП особи, які керують транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами та оглядові на стан алкогольного. наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо перебування під впливом лікарський препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Огляд водія (судноводія) на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, проводиться поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів. Під час проведення огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обов`язково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

У разі незгоди водія (судноводія) на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів або в разі незгоди з його результатами огляд проводиться в закладах охорони здоров`я. Перелік закладів охорони здоров`я, яким надається право проведення огляду особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, затверджується управліннями охорони здоров`я місцевих державних адміністрацій. Проведення огляду осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, в інших закладах забороняється.

Огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним.

Таким чином, у даному конкретному випадку факт перебування ОСОБА_1 17.10.2023 року в стані наркотичного сп?яніння, не може бути доведений на підставі висновку КНП "Сторожинецька БЛІЛ" № 81 За таких обставин, докази, які б прямо та беззаперечно підтверджували винуватість ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП, в матеріалах справи про адміністративне правопорушення, відсутні.

Експрес Тест (дослідження біологічного матеріалу за допомогою тест-смужки), на підставі якого зроблено висновок №81 КНП «Сторожинецької БЛІЛ» від 17.10.2023 року, не виявляє стан сп`яніння під час керування транспортним засобом, агіпотетично може свідчити тільки про вміст певних речовин у крові, які виводяться з сечею назовні через певну кількість днів. Тобто, вказаний тест реагує на вживання наркотиків не тільки в день проведення тесту, а й на продукти розпаду наркотиків, які у пацієнта знаходяться в сечі та крові протягом тривалого часу, до декількох тижнів.

Тому суд вважає, що у даному конкретному випадку факт перебування ОСОБА_1 17.10.2023 року в стані наркотичного сп`яніння (марихуана), не може бути доведений на підставі висновку №81 від 17.10.2023 року.

За таких обставин, докази, які б прямо підтверджували винуватість ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1ст.130 КУпАП, в матеріалах справи про адміністративне правопорушення, відсутні.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 265-2, ч. 1 ст.266 КПК України, у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені, зокрема, частинами 1, 2, 3 і 4статті 130 цього Кодексу, працівник відповідного підрозділу поліції МВС України, що забезпечує безпеку дорожнього руху,тимчасово затримуєтранспортний засібшляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Особи, які керують транспортними засобами і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані, зокрема, алкогольного (наркотичного) сп`яніння,підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобамита оглядові на стан такого сп`яніння.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено, що при розгляді справи про адміністративне правопорушення суд має повно, всебічно та об`єктивно дослідити всі обставини справи в їх сукупності та з`ясувати, чи було скоєно адміністративне правопорушення, чи винна особа у його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Для визнання адміністративного правопорушення таким, що містить ознаки правопорушення, діяльність особи має бути такою, що може розцінюватись як правопорушення, передбачене тією чи іншою статтею.

Відповідно до ч. 3 ст.62 Конституції України, обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях.

Враховуючи принцип презумпції невинуватості, відповідно до якого всі сумніви у винності особи, що притягується до відповідальності, тлумачаться на її користь, а недоведена вина прирівнюється до доведеної невинуватості, вважаю що в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, а тому справу про притягнення його до адміністративної відповідальності необхідно закрити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП.

Керуючись ст. 62 Конституції України, ст. 130, п. 1 ст. 247, ст.ст. 1, 9, 23, 34, 221, 249, 251, 252, 276, 277, 279, 280, 284 КпАП України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Провадження по справі про адміністративне правопорушення передбачене ст.130 ч.1 КУпАП України відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 закрити в зв`язку з відсутністю в діях останнього складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя Сторожинецького районного суду: Василь Бужора

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117997105
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

Судовий реєстр по справі —723/4652/23

Постанова від 27.03.2024

Адмінправопорушення

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Постанова від 27.02.2024

Адмінправопорушення

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Постанова від 14.12.2023

Адмінправопорушення

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні