Ухвала
від 28.03.2024 по справі 723/742/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Справа № 723/742/24

Провадження № 2-о/723/1378/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року м. Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області в складі:

головуючого судді Бужори В.Т.,

присяжних Шкробанець В.Л.,

Адамович Е.І.

за участю секретаря

судового засідання Чікал І.В.

перевіривши матеріали за заявою «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» заінтересована особа: орган опіки та піклування Красноїльської селищної ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_1 про визнання громадянина недієздатним,

встановив:

Заявник Комунальний заклад «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» звернувся до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною. Посилається на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом 1-ї групи з дитинства та перебуває підопічним в комунальному закладі «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» на підставі наказу №53 віж 24.01.2015 року . Заінтересована особа ОСОБА_1 працює друкаркою секретарем Комунального закладу «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» яка просить визнати недієздатним та встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того, просить призначити у справі судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану останнього та здатності розуміти значення своїх дій і керувати ними. В судове сторони не з`явилися. Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Відповідно до п.2 ч.1 ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

З ч.1 ст.298 ЦПК України вбачається, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що вимога заявника є обґрунтована і підлягає задоволенню, оскільки для вирішення питання про психічний стан ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 потрібні спеціальні знання в області медицини.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає, що на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного та керуючись ч.1 ст.39 ЦК України, ст.ст.103, 104, 105, 222, 252, 298 ЦПК України, суд, -

постановив:

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- чи хворіє на психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який, за станом свого здоров?я, перебуває в комунальному закладі «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» (вул. Штефана чел Маре, 173, смт. Красноїльськ, Чернівецька область)? ??

- чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи у якості підопічного в комунальному закладі «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» (вул. Штефана чел Маре, 173, смт. Красноїльськ, Чернівецька область), характер та зміст власних дій, чи може керувати ними і передбачати їх наслідки?

- чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи у якості підопічного в комунальному закладі «Попаснянський обласний психоневрологічний інтернат» (вул. Штефана чел Маре, 173, смт. Красноїльськ, Чернівецька область), призначення йому опікуна?

- чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням стану його здоров?я, з?явитися у судове засідання та особисто дати пояснення по його справі?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України

Зобов`язати заявника надати експертам Чернівецької філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» на період проведення експертизи медичну документацію щодо стану психічного здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Матеріали цивільної справи №723/742/24 (провадження №2-о/723/1378/24) надати в розпорядження експерта.

Оплату роботи експертів віднести на рахунок держави.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Сторожинецький районний суд Чернівецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Василь БУЖОРА

Присяжні: Валентин Шкробанець

Елеонора Адамович

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117997109
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним

Судовий реєстр по справі —723/742/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні