Рішення
від 25.03.2024 по справі 135/136/24
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/136/24

Провадження № 2/135/118/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

25.03.2024 Ладижинський міський суд Вінницької області

у складі: головуючого судді Корнієнка О.М.,

з участю секретаря судових засідань Кузьміних О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ладижин Вінницької області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК Західенерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство «ДТЕК Західенерго» звернулося до суду із позовом про стягнення звідповідача ОСОБА_1 заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг.

У своїх вимогах позивач посилається на те, що позивач АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», в особі ДТЕК Ладижинська ТЕС, є виконавцем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів м. Ладижин на підставі ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII від 09 листопада 2017 року, за які має вноситись плата відповідно до затверджених (погоджених) рішенням органу місцевого самоврядування тарифів. Згідно із п.1 ст.9 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII від 09 листопада 2017 року споживач зобов`язаний здійснювати оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладання відповідного договору.

Відповідач належним чином не сплачує надані йому позивачем комунальні послуги, у зв`язку з чим за період з 01.10.2021 по 01.01.2024 утворилась заборгованість в розмірі 16 030,15 грн,яку просять стягнути з відповідача.

Представник позивача АТ «ДТЕК Західенерго» в судове засідання не з`явився, згідно поданої заяви позовні вимоги підтримав, просив справу розглянути за відсутності представника. Не заперечує щодо винесення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 не з`явилась в судове засідання, хоча повідомлялась про день, час і місце судового розгляду шляхом направлення поштової кореспонденції за зареєстрованою адресою місця проживання. Відзиву, заяв, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не подала.

За таких обставин судом, з урахуванням положень ч. 1 ст. 280 ЦПК України, було ухвалено розглядати справу заочно на підставі наявних у ній даних чи доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи та усі зібрані по справі докази, давши їм оцінку в сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Судом встановлено, що «ДТЕК Ладижинська ТЕС», яка є відокремленим підрозділом АТ «ДТЕК Західенерго» та є виконавцем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів у кв. АДРЕСА_1 .

Відповідач зареєстрована у вказаній вище квартирі та є споживачем послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, які надаються АТ «ДТЕК Західенерго».

З матеріалів справи слідує, що відповідач не сплачує кошти за надані послуги з централізованогоопалення, постачання холодноїта гарячоїводи і водовідведення, у зв`язку з чиммає боргпо оплатіжитлово-комунальнихпослуг врозмірі 16 030,15 грн за періодз 01.10.2021 по 01.01.2024, що стверджується наданим позивачем розрахунком боргу за спожиті житлово-комунальні послуги в кв. АДРЕСА_1 .

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» учасникамиправовідносин усфері наданняжитлово-комунальнихпослуг є :1)споживачі (індивідуальніта колективні); 2)управитель; 3) виконавці комунальних послуг.

Відповідно до ч.2 ст.6 Закону України«Прожитлово-комунальніпослуги» виконавцямикомунальних послугє: 1)послуг зпостачання тарозподілу природногогазу -постачальник,який напідставі ліцензіїпровадить діяльністьіз постачанняприродного газу,та операторгазорозподільної системи,до якоїприєднані об`єктигазоспоживання споживача; 2)послуг зпостачання тарозподілу електричноїенергії енергопостачальник абоінший суб`єкт,визначений законом; 3)послуг зпостачання тепловоїенергії теплопостачальна організація; 4)послуг зпостачання гарячоїводи -суб`єктгосподарювання,який євласником (абоволодіє ікористується наінших законнихпідставах)теплової,тепловикористальної аботеплогенеруючої установки,за допомогоюякої виробляєгарячу воду,якщо споживачамине визначеноіншого постачальникагарячої води; 5)послуг зцентралізованого водопостачання-суб`єкт господарювання,щопровадить господарськудіяльність зцентралізованого водопостачання; 6)послуг зцентралізованого водовідведення-суб`єкт господарювання,що провадитьгосподарську діяльністьз централізованоговодовідведення; 7) послуг з поводження з побутовими відходами - суб`єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з вивезення побутових відходів у встановленому законодавством порядку.

Згідно із ч.1 ст.9Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» споживачздійснює оплатуза спожитіжитлово-комунальніпослуги щомісяця,якщо іншийпорядок тастроки невизначені відповіднимдоговором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно доч.1ст.10ЗаконуУкраїни«Прожитлово-комунальніпослуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Такий висновок узгоджується з правовою позицією Верховного Суду України, висловленою у постанові від 20 квітня 2016 року у справі № 6-2951цс15.

Встановивши, що ОСОБА_1 є користувачем послуг у кв. АДРЕСА_1 та є споживачем послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, які надаються АТ «ДТЕК Західенерго», що підтверджується розрахунком по особовому рахунку № НОМЕР_1 від 01.01.2024, суд дійшов висновку, що саме з неї як з користувача послуг у цьому житловому приміщенні підлягає до стягнення заборгованість за надані АТ «ДТЕК Західенерго» послуги.

За таких обставин, враховуючи фактичні взаємини сторін, причини позову про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг та інші обставини справи, суд вбачає, що позовні вимоги слід задовольнити.

Відповідно дост. 141 ЦПК Українистороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони всі судові витрати. По даній справі позивачем сплачено судовий збір 3028 грн, тому дані кошти підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Західенерго» 3028 грн сплаченого заявником судового збору.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1,6, 9, 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 11,16,526 ЦК України, ст.ст. 12,13,76-78,81,140-142, 258,259, 280-282 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерноготовариства «ДТЕК Західенерго»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «ДТЕК Західенерго» (IBAN НОМЕР_2 в філії Вінницьке обласне управління АТ "Ощадбанк" Ладижинське ТВБВ №10001/0111, ЄДРПОУ 05470928) заборгованість за надані житлово-комунальні послуги в розмірі 16 030,15 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «ДТЕКЗахіденерго» судові витрати в сумі 3028 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117997448
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —135/136/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Корнієнко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні