Ухвала
від 21.03.2024 по справі 930/378/24
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/378/24

Провадження №1-в/930/18/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.03.2024 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючої судді ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника лікарні ОСОБА_4 ,

особи, стовоно якої передбачається застосування примусових заходів медичного

характеру - ОСОБА_5

заколного представника ОСОБА_6

захисника - адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м.Немирові подання генерального директора Комунального некомерційного підприємства "Немирівська міська лікарня" про продовження застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Генеральний директор КНП "Немирівська міська лікарня" ОСОБА_8 звернулася з поданням про продовження ОСОБА_5 застосування примусових заходів медичного характеру.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в АДРЕСА_1 . Перебуває під амбулаторним наглядом у психіатричному кабінеті КНП «Немирівська міська лікарня». Вперше психічні розлади з`явилися у 2006р, коли перестав спілкуватися, став загальмованим, порушився сон, з`явилися зміни настрою та «напливи» думок, що пов`язує із вживанням наркотичних речовин (курив канабіс). З 2006р. знаходиться на «Д» обліку у рай психіатра. З 2008 р. неодноразово лікувався стаціонарно у ВОПНЛ ім. акад. О.І. ОСОБА_9 з діагнозом: Шизофренія, параноїдна форма, епізодичний перебіг з наростаючим дефектом. Остання госпіталізація у вище вказаній лікарні, відділення №7 з 31.10.16р. по 26.12.16р.

Був представлений на ЛКК - діагноз: Параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, помірно виражений змішаний ( апато-абулічний, параноїчний) тип дефекту. За час лікування приймав: галоперідол, р-н галоперідол-деканоат, труксал, гідазепам. Виписаний з покращенням. Вдома періодично приймав р-н галоперідол-деканоат 1,0в/м (остання ін`єкція 04.12.18р.).

З 2016р. по 2018 р. на стаціонарному лікуванні не перебував. Займався домашнім господарством біля батьків. На огляд обл.. псих МСЕК документи не подавалися.

04.12.18 р. в зв`язку з погіршенням психічного стану пацієнта (порушився сон, став замкнутим, відмовлявся від прийому їжі та ліків) рай психіатром Немирівської ЦРЛ зроблено ін`єкцію р-н галоперідолу-деканоат та був направлений на стаціонарне лікування у ВОПНЛ ім.акад. О.І. ОСОБА_9 у добровільному порядку. Однак на стаціонарне лікування не з`явився. Перебував під наглядом батьків, приймає підтримуюче лікування.

11.01.2019 року скоїв напад на громадянина, таксиста, який відмовився надати йому послугу «таксі», спочатку розбив ногою вікно дверці автомобіля, в подальшому наніс удар ножем в область голови, в область грудей та пальця правої руки. Був затриманий слідчими органами. Згідно ухвали Немирівського районного суду Вінницької області від 12.01.2019 року до ОСОБА_5 застосували запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу - ІНФОРМАЦІЯ_2 , в умовах, що виключають його небезпечну поведінку терміном на 60 діб ( до 11.03.19р. включно). В супроводі начальника сектору превенції Немирівського ВВ УМП майора поліції ОСОБА_10 був доставлений до Вінницької обласної психіатричної лікарні №2, відділення №6. Переведений у від. №4 в зв`язку з реорганізацією лікарні 15.02.2019 р.

03.07.2019 р. переведений у відділення №1 згідно ухвали Немирівського районного суду Вінницької області від 29.05.2019 р, яка набрала чинності 01.07.2019 р., де знаходився по 22.04.2021р.

22.04.2021р. згідно ухвали Вінницького районного суду Вінницької області від 09.04.2021р. пацієнта переведено для подальшого примусового лікування у «Відділення для примусових заходів медичного характеру із звичайним наглядом, змішане№3».

01.11.2021р., згідно рішення 4 сесії обласної Ради 8 скликання №44 від 29.01.2021р., знаходився у «Відділенні для примусових заходів медичного характеру із звичайним наглядом, змішаному № 23», «Центру примусового лікування осіб з психічними розладами» КНП «ВОКПЛ ім. акад. О.І.Ющенка ВОР».

06.01.2022р. виписано з відділення за місцем проживання у супроводі батька ОСОБА_6 ( адреса: АДРЕСА_1 ) для подальших ПЗМХ у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги, з подальшим зверненням до районного психіатра за місце проживання.

Протягом останніх 6 місяців пацієнт щомісячно оглядався лікарем-психіатром, приймав підтримуюче лікування, але стан його значно не покращився, метушливий, неспокійний, дратівливий, схильний до афектації. Немає усвідомлення необхідності прийому підтримуючого лікування.

Висновок комісії лікарів-психіатрів КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка» №12 від 10.06.2022 року: За станом здоров`я ОСОБА_5 рекомендовано продовжити АППД, як захід медичного характеру.

Висновок комісії лікарів-психіатрів КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка» №8 від 07.07.2023 року: За станом здоров`я ОСОБА_5 рекомендовано продовжити АППД, як захід медичного характеру.

28.08.2023р., згідно ухвали Немирівського районного суду Вінницької області продовжити застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 на строк, який не може перевищувати шість місяців.

Висновок комісії лікарів-психіатрів КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка» №3 від 22.01.2024 року: За станом здоров`я ОСОБА_5 рекомендовано припинити АППД, як захід медичного характеру.

До чергової частини відділу поліції№1 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області 06.07.2023 близько 17 год 29 хв надійшло повідомлення по лінії «102» від співробітника батальйону поліції «Вінниця» (БПСПОП «Вінниця»), про те, що під час несення служби, поблизу будинку АДРЕСА_2 , зупинено ОСОБА_5 , який на запитання працівників поліції про наявність заборонених речовин, повідомив, що у нього у лівій кишені шортів, у які він одягнений, наявні заборонені речовини.

При виїзді слідчо-оперативної групи, у ході проведення огляду місця події 06.07.2023 в період часу з 18 год 24 хв до 18 год 27 хв ОСОБА_5 добровільно видав працівникам поліції з лівої кишені шортів згорток, обмотаний клейкою стрічкою синього кольору, в середині якого знаходився поліетиленовий згорток з порошкоподібною речовиною, яку було відповідним чином вилучено та направлено на проведення експертизи.

Згідно висновку експерта №СЕ-19/102-23/12776-НЗПРАП від 19.07.2023 в наданій на експертизу речовині масою 1,6705г виявлено психотропну речовину, обіг якої обмежено-амфетамін, масою 1,1257г.

23.09.2023 року згідно ухвали Вінницького міського суду Вінницької області від 23.08.2023року застосувати примусові заходи медичного характеру у вигляді примусового амбулаторного лікування.

Висновок комісіїлікарів-психіатрівКНП «Вінницькаобласна-клінічнапсихоневрологічна лікарняім. акад. О.І.Ющенка» №6 від 31.01.2024 pоку: За станом здоров`я ОСОБА_5 рекомендовано продовжити АППД, як захід медичного характеру. Скарги не висловлює.Притомний. Орієнтований всебічно вірно. Доступний формальному мовному контакту. Охоче підтримує розмову. Відповіді по суті. Настрій мінливий, зовні намагається триматися спокійно, емоційно нівельований. Агресивних та аутоагресивних тенденцій не виявляє. Мислення резонерське, дещо уповільнене за темпом. Маячні ідеї не звучать. Галюцинаторної симптоматики не спостерігається. Пам`ять та інтелект збережені. Суіцидальні думки заперечує та поведінкою не виявляє. Критика до свого стану недостатня, не розуміє необхідність прийому антипсихотичної терапії в амбулаторних умовах під наглядом рай психіатра. Недостатньо сформована критика до скоєного правопорушення.

З 25.09.2023 року хворий щомісяця з`являвся на огляд до лікаря психіатра КНП «Немирівська міська лікарня», приймав підтримуюче лікування - азалептол, клопіксол - депо.

У судовому засіданні представник КНП "Немирівська міська лікарня" ОСОБА_4 заяву підтримала з підстав, що зазначені у ній. Пояснила суду, що на даний час стан здоров`я ОСОБА_5 такий, що потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної примусової психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На думку прокурора ОСОБА_3 є всі необхідні підстави для задоволення заяви про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

У судовому засіданні ОСОБА_5 не заперечував щодо задоволення заяви про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, оскільки розуміє, що потребує лікування.

Захисник ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_7 у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви.

Законний представник ОСОБА_5 ОСОБА_6 не заперечував щодо задоволення заяви.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ухвали Вінницького міського суду Вінницької області від 23.08.2023 щодо ОСОБА_5 застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді примусового амбулаторного лікування.

Згідно висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 6 від 31.01.2024 року за результатами огляду ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я рекомендовано продовжити АППД, як захід медичного характеру.

Відповідно до ст. 95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосовування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Згідно ст. 514 КПК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування.

Враховуючи те, що ОСОБА_5 страждає на хворобу «параноїдна шизофренія, безперервний перебіг», перебуває на лікуванні та згідно висновку комісії лікарів-психіатрів № 6 від 31.01.2024 року за станом здоров`я рекомендовано продовжити АППД, як захід медичного характеру, суд дійшов висновку, що подання Генерального директора КНП "Немирівська міська лікарня" ОСОБА_8 про продовження ОСОБА_5 застосування примусових заходів медичного характеру підлягає задоволенню.

Керуючись ст.514 КПК України, с.т ст. 94,95 КК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Подання генерального директора Комунального некомерційного підприємства "Немирівська міська лікарня" про продовження застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 - задовольнити.

Продовжити примусові заходи медичного характеру відносно ОСОБА_5 до 6 місяців.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Вінницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117997505
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —930/378/24

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні