Рішення
від 28.03.2024 по справі 488/1077/24
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/1077/24

Провадження № 2-о/488/68/24 р.

РІШЕННЯ

Іменем України

28.03.2024 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі: головуючого по справі судді Селіщевої Л.І.,

за участю секретаря Волошиної Я.І.,

розглянувши ввідкритому судовомузасіданні,в м.Миколаєві,цивільну справуза заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті фізичної особи на тимчасово окупованій території України, заінтересована особа: Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса),-

Встановив:

Заявник - ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту смерті його матері - ОСОБА_2 , громадянки України, ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Новий Гай Чаплинського району Херсонської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Чаплинка Херсонської області.

В обгрунтування заяви ОСОБА_1 посилається на те, що отримати свідоцтвопро смертьу органахдержавної реєстраціїактів цивільногостану неможливо,оскільки йогомати померлана тимчасовоокупованій територіїУкраїни,на якійнеможливо отриматимедичний документвстановленого зразка.Встановлення даногоюридичного фактунеобхідно дляпроведення державноїреєстрації смертіматері натериторії України,отримання свідоцтвапро смертьвстановленого зразка.

В судове засіданняучасники процесу не з`явилися. Їх неявка не перешкоджає розгляду заяви у його відсутність, оскільки справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду (ч. 2 ст. 317 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Пунктом 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення, суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Із матеріалів справи вбачається, що 03.12.2023 року за адресою: АДРЕСА_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що видано медичне свідоцтво про смерть серії № 280 від 04.12.2023 року.

Даний документ не є підставою для державної реєстрації смерті на території України, відповідно до статті 17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану та п. 1 розділу 5 глави 3 Правил про державну реєстрацію актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 (у редакції наказу Мінюсту України від 24.12.2010 № 3307/5).

За змістом п.п. 2, 3 ст. 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Державна реєстрація смерті ОСОБА_2 не була проведена на території України, оскільки для підтвердження факту смерті відсутній документ, форма якого відповідає формі, визначеній наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 року № 545 "Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті".

Відповідно до ст. 17 Закону України Про реєстрацію актів цивільного стану підставою для проведення державної реєстрації смерті є документ встановленої форми про смерть, виданий закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Заява про державну реєстрацію смерті подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров`я або судово-медичної установи, - не пізніше п`яти днів. Державна реєстрація смерті за заявою, поданою у строки, визначені частиною другою цієї статті, та до закінчення одного року з дня настання смерті, проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі: якщо заява надійшла після закінчення одного року з дня настання смерті; встановлення у судовому порядку факту смерті; звернення для реєстрації смерті особи, оголошеної судом померлою. У разі настання смерті в дорозі (у поїзді, на судні, в літаку тощо) державна реєстрація смерті може бути проведена в найближчому органі державної реєстрації актів цивільного стану. Державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров`я, де настала смерть, та інших осіб. Про державну реєстрацію смерті іноземця відділ державної реєстрації актів цивільного стану повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Оскільки державна реєстрація смерті громадянки України ОСОБА_2 в порядку, що встановлений законодавством України, не була проведена з причин, що викладені вище, то суд вважає необхідним встановити юридичний факт її смерті, який достовірно встановлений судом.

На підставі викладеного, керуючись ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України та ст. ст. 258-259, 315-317, 319, 430 ЦПК України, суд,-

Вирішив:

Заяву - задовольнити.

Встановити юридичний факт смерті громадянки України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Новий Гай Чаплинського району Херсонської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Чаплинка Херсонської області.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду після набрання ним чинності направити відділу державноїреєстрації актівцивільного стану для проведення державної реєстрації факту смерті ОСОБА_3 .

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення. У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), м. Миколаїв, пр. Богоявленський, 340/2, ЄДРПОУ 23038206.

Суддя Л.І.Селіщева

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117999883
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті фізичної особи на тимчасово окупованій території України, заінтересована особа: Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса

Судовий реєстр по справі —488/1077/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні