Рішення
від 20.03.2024 по справі 594/1555/23
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/1555/23

Провадження №2/594/53/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року

Борщівський районний суд Тернопільської області

у складі: головуючого Чир П.В.

з участю секретаря Козій Я.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Борщеві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Борщівської міської ради про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, в якому просить визнати за нею, як за спадкоємцем за законом, після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на будинковолодіння з надвірними будівлями та спорудами АДРЕСА_1 , посилаючись на те, що нотаріусом її відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю документів, що посвідчують право власності та рекомендовано звернутись до суду.

Позивач подала заяву про зміну предмета позову, в якій просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право забудовника щодо житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що знаходяться в АДРЕСА_1 з правом здачі в експлуатацію та отримання на її прізвище документів що посвідчують право власності. В обґрунтування позову посилається на те, що її чоловікові рішенням виконкому Мушкатівської сільської ради від 26.02.2003 року № 09 «Про можливість приведення до норм проектної документації побудованого двохповерхового жилого будинку та надання дозволу на добудову до існуючого господарського будинку, з часткововою його реконструкцією в АДРЕСА_2 громадянину ОСОБА_2 », надано дозвіл на приведення до норм проектної документації побудованого двохповерхового житлового будинку; зобов`язано виготовити в Борщівському районному комунальному підприємстві «Архбудпроект» проектну документацію; після закінчення будівництва представити житловий та господарський будинок для прийняття в експлуатацію державній технічній комісії. Саме з 2003 року спірне домоволодіння експлуатується, використовується за своїм призначенням її сім`єю. Будь-яких недоліків чи невідповідностей проекту забудови у збудованих будівлях не виявлено, про що свідчить технічний паспорт. Однак за життя забудовник - спадкодавець ОСОБА_2 закінчене будівництвом домоволодіння для прийняття його в експлуатацію державній приймальній комісії не представив, своє право власності на нього не оформив. Оскільки об`єкт будівництва не був прийнятий до експлуатації і право власності на нього не було зареєстроване, то до складу спадщини входять всі належні спадкодавцеві як забудовникові права та обов`язки, в тому числі, і право передати від свого імені для прийняття до експлуатації завершеного будівництвом об`єкту, та зареєструвати право власності.

Позивач ОСОБА_1 та її представник у судове засідання не прибули, у поданій заяві просять слухати справу у її відсутності.

Відповідач, представник Борщівської міської ради, в судове засідання не з`явився, в поданій суду письмовій заяві позов визнав та просить розглянути справу у відсутності представника міської ради.

Дослідивши та оцінивши докази по справі суд встановив такі факти.

Борщівською державною нотаріальною конторою 17.07.2023 листом №242/02-14 відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на майно яке складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю документів, що посвідчують право власності спадкодавця на вищезазначене майно та рекомендовано позивачці звернутися до суду для визначення належності вказаного майна спадкодавцю та наступної належності позивачці як спадкоємиці за законом.

За даними технічного паспорта на житловий будинок, зокрема згідно характеристики будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виготовленого техніком з інвентаризації нерухомого майна ФОП ОСОБА_3 17 квітня 2023 року до складу домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 , входить: житловий будинок з підвалом та гаражем «А» 2003 року побудови; тамбур «а» - 2003 року, господарський будинок «Б» 2003-2009 року ; літня кухня «В»- 1991 року побудови; тамбур «в»; навіс «в1» - 1991 року побудови; ворота «1»; огорожа «2»; криниця 1/2 «3».Дійсна вартість домоволодіння становить 822284 грн.

Спадкодавцю ОСОБА_2 рішенням Мушкатівської сільської ради від 26.02.2003 року № 09 надано дозвіл на приведення до норм проектної документації побудованого двоповерхового житлового будинку, на добудову до існуючого господарського будинку, в АДРЕСА_2 . Зобов`язано ОСОБА_2 виготовити в Борщівському районному комунальному підприємстві «Архбудпроект» проектну документацію на вищевказані житловий будинок та добудову до існуючого господарського будинку. Після закінчення будівництва передати такі будівлі для прийняття в експлуатацію державній технічній комісії.

Рішенням Мушкатівської сільської ради від 31.03.1993 року № 9 ОСОБА_2 передано безоплатно у власність земельну ділянку площею 0,60 га, з яких 0,25 для обслуговування житлового будинку.

Рішенням Мушкатівської сільської ради від 30.03.2012 року №15, вирішено видати свідоцтво про право власності на житловий будинок та господарські будівлі і споруди в АДРЕСА_1 ОСОБА_2 В бюро технічної інвентаризації зареєструвати свідоцтво права власності на будинковолодіння.

Як вбачається з довідки Борщівської міської ради №06-14-14/0134 від 16 лютого 2024 року, згідно рішення №2642 від 22 травня 2023 Борщівської міської ради Чортківського району «Про впорядкування нумерації житлових будинків по вулицях в АДРЕСА_3 змінено з АДРЕСА_2 (триста вісім) на АДРЕСА_1 (один).

ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Великі Гаї Тернопільського району Тернопільської області помер ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Як спадкоємець за законом, позивач прийняла спадщину, подавши 31.03.2022, в шестимісячний строк з дня відкриття спадщини, заяву нотаріусу за місцем відкриття спадщини, на підставі якої державним нотаріусом заведено спадкову справу №45/2002, номер у спадковому реєстрі 69224349 (інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину від 24.08.2022).

Інших спадкоємці, а саме діти та мати померлого ОСОБА_2 від прийняття спадщини відмовилися про що свідчать копії заяв доданих до матеріалів справи.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що будівництво житлового та господарського будинків в АДРЕСА_1 проводилося спадкодавцем ОСОБА_2 на відведеній для цієї мети земельній ділянці, за наявності документа, який дає право виконувати будівельні роботи, однак за життя забудовник - спадкодавець ОСОБА_2 для прийняття його в експлуатацію державній приймальній комісії не представив, своє право власності на нього не оформив.

За змістомст.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Право ОСОБА_2 на забудову не припинено у зв`язку з його смертю, а тому може бути успадковане спадкоємцем ОСОБА_1 .

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування, якщо будівництво здійснювалося згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки як забудовника входять до складу спадщини.

Якщо об`єкт будівництва не був завершений спадкодавцем чи не був прийнятий в експлуатацію, або право власності не було за ним зареєстроване, то до складу спадщини входять усі належні спадкодавцеві як забудовнику права та обов`язки, а саме: право власності на будівельні матеріали та обладнання, які були використані спадкодавцем у процесі цього будівництва; право завершити будівництво (як правонаступник спадкодавця - замінений у порядку спадкування забудовник); право передати від свого імені для прийняття в експлуатацію завершений будівництвом об`єкт; право одержати на своє ім`я свідоцтво про право власності та зареєструвати право власності.

Оскільки об`єкт будівництва не був прийнятий до експлуатації і право власності на нього не було зареєстроване, то до складу спадщини входять всі належні спадкодавцеві як забудовникові права та обов`язки, в тому числі і право передати від свого імені для прийняття до експлуатації завершеного будівництвом об`єкту, та зареєструвати право власності.

Відповідно до ст.ст.1216-1218 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Аналізуючи всі досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, враховуючи те, що відповідачем заперечень щодо задоволення позову надано не було, позов ним визнано, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, підставними, ґрунтуються на вимогах закону, а тому, підлягають задоволенню.

На підставі ст.ст.16, 1216, 1218, 1220,1223,1233-1235,1268 ЦКУкраїни,та керуючисьст.ст.13,12,81,141,200,206,263,265ЦПК України,суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядкуспадкування зазаконом післясмерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 право забудовника щодо житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 , з правом здачі в експлуатацію та отримання на своє прізвище документів, що посвідчують право власності.

Судові витрати по справі покласти на сторони в тій частині, в якій вони їх понесли.

Апеляційну скаргуна рішеннясуду можебути поданопротягом тридцятиднів здня складенняповного судовогорішення безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , жительки АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Борщівська міська рада, що знаходиться в м.Борщеві, вул.Грушевського,2 Чортківського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04058485.

Повне рішення складено 29 березня 2024 року.

Головуючий Чир П. В.

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118000308
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —594/1555/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Чир П. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Чир П. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Чир П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні