Ухвала
від 28.03.2024 по справі 684/151/24
СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позову без руху

Справа № 684/151/24

Провадження № 2/684/71/2024

28 березня 2024 року селище Стара Синява

Суддя Старосинявського районного суду Хмельницької області Волошин Р.Р., ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Старосинявської селищної ради про визнання договору купівлі продажу дійсним та визнання права власності,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до Старосинявського районного суду Хмельницької області з позовом до Старосинявської селищної ради про визнання договору купівлі продажу дійсним та визнання права власності.

Позовна заява щодо змісту та форми повинна відповідати вимогам ст.175 ЦПК України та містити дані, передбачені ч.3 вказаної статті, а також до неї додаються документи, визначеніст.177 ЦПК України.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що за подання фізичною особою позовної заяви:

- майнового характеру, вона має сплати суму судового збору, що дорівнює 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму.

- позовної заяви немайнового характеру, вона має сплати суму судового збору, що дорівнює 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 9 ст. 19 ЦПК Українирозмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

З врахуванням положень Закону України «Про Державний бюджет на 2024 рік», яким установлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3028 гривень, тобто 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1211,20 гривень.

Відповідно до абз. 2 п. 26 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» від 17 жовтня 2014 року за № 10, з урахуванням внесених змін і доповнень від 25 вересня 2015 року, відповідно до частини другої статті 9 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір», суд перед відкриттям провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України. У зв`язку із цим суд повинен перевірити, щоб платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою, що додаються до позовної заяви (заяви, скарги), містили відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір.

Відповідно до абз.2 п. 13 вказаної постанови визначено, що якщо в позовній заяві об`єднано кілька самостійних вимог майнового характеру, пов`язаних між собою, то, враховуючи, що об`єктом справляння судового збору є позовна заява, максимальний розмір судового збору має відповідати загальній сумі всіх вимог. При цьому судовий збір може бути сплачено окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Відповідно до п.15 вказаної постанови передбачено визначення ціни позову у позовах про стягнення грошових коштів та про визнання права власності на майно або витребування майна. Відповідні позовні заяви мають майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається згідно з підпунктом 1 пункту 1частини другоїстатті 4 Закону № 3674-VI.

Так, позивачем зазначено дві вимоги:

перша вимога немайнового характеру визнання договору купівлі продажу дійсним, за якою має бути сплачено 1211, 20 гривень судового збору;

друга вимога майнова - визнання права власності, за якою має бути сплачено 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму.

До позову додано квитанцію від 25.01.2024 про сплату судового збору у розмірі 2422,40 гривень.

Разом із тим, до позовної заяви не додано доказів підтвердження вартості об`єкта нерухомості, що унеможливлює визначити правильність сплати судового збору, який має становити 1211, 20 гривень за вимогу немайнового характеру та 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму за майновою вимогою.

Позивачу необхідно надати докази ринкової вартості об`єкта нерухомості, визначити ціну позову по майновій вимозі та, в разі необхідності, доплатити судовий збір.

Згідно з вимогами ч.1ст. 185 ЦПК Українисуд, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог викладених у ст.ст.175і177цьогоКодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону, позовну заяву слід залишити без руху і надати позивачу строк до десяти днів з дня вручення ухвали для усунення вищезазначених недоліків.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.4, 175,177,185 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Старосинявської селищної ради про визнання договору купівлі продажу дійсним та визнання права власності - залишити без руху і надати позивачу строк десять днів з дня вручення ухвали суду, для усунення недоліків, надати докази вартості об`єкта нерухомості, визначити ціну позову по майновій вимозі та, в разі необхідності, доплатити судовий збір.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Роман ВОЛОШИН

СудСтаросинявський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118000702
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —684/151/24

Рішення від 11.06.2024

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні