Постанова
від 27.03.2024 по справі 921/409/23
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" березня 2024 р. Справа №921/409/23

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

головуючого судді:Плотніцького Б.Д.

суддівКравчук Н.М.,

Малех І.Б.

за участю секретаря судового засідання Процевич Р.Б.

розглядаючи матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері, м.Тернопіль

на рішення Господарського суду Тернопільської області від 20.11.2023 (суддя Шумський І.П.)

у справі №921/409/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Амако Україна, с.Проліски, Бориспільський район, Київська область

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері, м.Тернопіль

про стягнення 1 091 558,17грн заборгованості.

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог.

02.06.2023 (згідно відбитку штемпеля пошти) Товариство з обмеженою відповідальністю Амако Україна звернулось до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою №317 від 31.05.2023 (вх. №448 від 12.06.2023) до Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері про стягнення 1091558,17 грн заборгованості, яка складається з: 939644,66 грн основного боргу; 21701,93 грн 3% річних; 130211,58 грн плати за користування товарним кредитом.

В обґрунтування позовних вимог у позовній заяві позивач зазначав про неналежне виконання відповідачем умов договору купівлі-продажу №А-17128/356753 від 28.08.2020, в частині оплати за отриманий ним товар.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції.

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 20.11.2023 позов задоволено частково. Закрито провадження у справі за п.2 ч.1 ст.231 ГПК України, в частині позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю Амако Україна про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері 335 000 грн боргу, у зв`язку з відсутністю предмету спору. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Амако Україна 604 644 грн 66 коп. боргу, 129 748 грн 19 коп. - плати за користування товарним кредитом та 21 624 грн 70 коп. - 3% річних, 11 340 грн 26 коп. судового збору в повернення сплачених судових витрат.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги та аргументи учасників справи.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері, м.Тернопіль оскаржило таке в апеляційному порядку в частині стягнення 129 748 грн 19 коп. - плати за користування товарним кредитом. Апеляційна скарга надійшла до Західного апеляційного господарського суду 11.12.2023.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги апелянт зазначає, що судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваного рішення неповно з`ясовано обставини справи, визнано встановленими недоведені обставини, що мають значення по справі, зроблено висновки, що не відповідають фактичним обставинам справи, порушено норми процесуального права та невірно застосовано норми матеріального права.

У апеляційній скарзі представник відповідача зазначив, що суд першої інстанції неправомірно стягнув з відповідача суму в розмірі 129748,19 грн. за користування товарним кредитом, оскільки кредитором не надавались довідки розрахунки суми процентів за користування товарним кредитом.

Відтак, апелянт просить скасувати рішення першої інстанції в частині стягнення 129748,19 грн. плати за користування товарним кредитом.

Відзиву на дану апеляційну скаргу не надходило.

Справа неодноразово відкладалась у зв`язку з неявкою сторін. Представники сторін в судові засідання не з`являлись, хоча належним чином були повідомлені про час та дату слухання справи. Клопотань про відкладення справи не надходило.

Згідно з ч.ч.3, 11 ст.270 ГПК України передбачено, що розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених ч.10 цієї статті та ч.2 ст.271 цього Кодексу і суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідача та позивача про час та дату судового засідання було повідомлено належним чином.

Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною передумовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін учасників справи, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні (ст. 202 ГПК України).

У цій справі участь представників сторін в судовому засіданні обов`язковою не визнавалась.

Виходячи зі ст.129 Конституції України, ст.2 ГПК України, своєчасний розгляд справи є одним із завдань судочинства, що відповідає положенням ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо права кожного на справедливий розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Зважаючи на те, що явка представників учасників справи обов`язковою не визнавалась, матеріали справи є достатніми для перевірки правильності застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, позиція відповідача викладена у апеляційній скарзі, а також на строки розгляду апеляційної скарги на рішення, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників сторін.

Обставини справи, встановлені судами першої та апеляційної інстанції.

28.08.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю Амако Україна (надалі - постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері (надалі - покупець), укладено договір купівлі-продажу №А-17128/356753 (надалі - договір), згідно п.1.1 якого постачальник зобов`язався протягом дії даного договору поставити покупцю запасні частини для сільськогосподарської та будівельної техніки та обладнання, комерційних автомобілів, причепів, автохімію, мастила (оливи), покришки, супутні товари для вищезазначеної техніки (надалі - товар) за його замовленнями окремими партіями, за цінами, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що остаточно погоджуються сторонами в накладних або додатках до цього договору, які є невід`ємною частиною даного договору, а покупець зобов`язався приймати товар та оплачувати його на встановлених договором умовах.

Договір вступає в дію з моменту його підписання повноважними особами обох сторін та діє до 31 грудня поточного року включно. Якщо за десять днів до закінчення строку дії даного договору жодна зі сторін не повідомить іншу сторону рекомендованим листом про розірвання договору, строк дії даного договору вважається кожного разу автоматично продовженим до 31 грудня наступного календарного року включно (п.2.1, п.2.2 договору).

У п.3.2, п.3.3 договору зазначено, що постачальник підтверджує замовлення з урахуванням наявних на його складі товарних позицій, або які можуть бути доставлені покупцю у відповідні строки з інших складів постачальника. При постачанні по передплаті постачальник одночасно з підтвердженням замовлення надає покупцю рахунок на оплату. Замовлення, підтвердження замовлення та рахунок на оплату можуть передаватися (надсилатися) іншій стороні в оригіналі, а також в копії факсимільним зв`язком або на електронну пошту.

Відповідно до п. 4.1, п. 4.2 договору ціни товару вважаються остаточно погодженими сторонами в видатковій накладній на момент поставки товару. У випадку здійснення покупцем 100% попередньої оплати за товар, ціни на товар, встановлені постачальником, не змінюються, за умови своєчасної оплати покупцем виставленого йому рахунку у відповідності з п.5.1.1. цього договору.

Покупець зобов`язаний здійснити оплату товару на умовах 100% передплати за замовлену партію товару згідно рахунка постачальника (п. 5.1 договору).

Згідно з п. 5.1.1 договору рахунок підлягає оплаті протягом 3 (трьох) банківських днів з дати його виставлення. В разі порушення покупцем даної умови рахунок вважається недійсним, а постачальник має право змінити ціну товару.

При проведенні поставки з відстроченням оплати, про що сторони укладають додаток до цього договору, покупець зобов`язаний оплатити вартість такого товару після його поставки, в строк, зазначений у відповідному додатку до цього договору (п. 5.2 договору).

Відповідно до п. 5.3 договору якщо товар поставлено без попередньої оплати, а додаток про відстрочення оплати укладено не було, покупець зобов`язаний оплатити вартість такого товару протягом трьох банківських днів з дати поставки товару, вказаної в видатковій накладній.

У п. 6.1 договору зазначено, що поставка здійснюється самовивозом товару покупцем зі складу постачальника протягом 5 робочих днів, з дати зарахування на поточний рахунок постачальника 100% загальної вартості товару, якщо інше не передбачено додатком до цього договору.

Сторони можуть в додатках до цього договору визначити інший порядок поставки товару (п. 6.3 договору).

Відповідно до п. 9.1 договору повернення або обмін товару належної якості проводяться постачальником за зверненням покупця тільки при наявності накладної про повернення товару від покупця із зазначенням номеру і дати видаткової накладної постачальника, за якою був поставлений товар.

У п. 12.1, п. 12.2 договору зазначено, що накладні, за якими поставляється товар за цим договором, а також додатки та інші двосторонні документи до договору, що підписані уповноваженими представниками постачальника та уповноваженими представниками покупця за даним договором, вважаються невід`ємною частиною цього договору. Зміни та доповнення до цього договору мають бути оформлені в письмовій формі та підписані сторонами договору.

27.05.2021 між сторонами укладено додаток №1 до договору №А-17128/356753 від 28.08.2020 (надалі додаток №1), у п. 1 якого зазначено, що виконання договору сторонами у частині постачання товару згідно п. 1.1 договору здійснюється за наступною схемою, зокрема:

- в межах терміну дії цього додатку постачальник поставляє покупцю запасні частини, автохімію, мастила (оливи), шини, супутні товари тощо (надалі - товар). Поставка товару здійснюється на умовах EXW (склад постачальника: Київська область, село Проліски, вулиця Броварська, 2), згідно Інкотермс 2010 року (п. 1.1 додатку №1);

- товар, в межах дії цього додатку до договору, постачається на умовах відстрочки платежу і товарного кредиту (у випадках, визначених цим додатком). Покупець зобов`язаний оплатити повну вартість отриманого товару згідно із договором та цим додатком протягом 30 календарних днів з дня отримання відповідного товару (п. 1.3 додатку №1);

- підставою для нарахування плати за користування товарним кредитом є існування хоча б однієї з двох умов:

а) наявність на дату такого нарахування дебіторської заборгованості покупця та збільшення на 3 і більше відсотків курсу Євро до української гривні у відношенні до курсу, який був на момент відвантаження товару;

б) строк дебіторської заборгованості перевищує строк оплати, який зазначений у п. 1.3 цього додатку (п. 1.5 додатку №1);

- розмір плати за користування товарним кредитом (процент по товарному кредиту) згідно з умовами п.1.5 цього додатку розраховується як додавання сум, отриманих в п.п. 1.6.1-1.6.2:

1.6.1. збільшення на 3 і більше відсотків курсу Євро до української гривні на день розрахунку процентів по товарному кредиту у відношенні до курсу, який був на момент відвантаження товару (виникнення/збільшення дебіторської заборгованості покупця перед постачальником). Сторони погодили використовувати в якості інформації про курси курс продажу на момент закриття торгів на міжбанківському ринку України дані, який опублікований на сайті http://mezhbank.org/ua, а у випадку відсутності даних - на інтернет-сайті http://minfin.com.ua/сurrency/mb/.

1.6.2. за користування товарним кредитом з моменту закінчення строку, зазначеного в п. 1.3 цього додатку - 1,5% в місяць, від суми неоплаченої в строк дебіторської заборгованості до повного погашення дебіторської заборгованості (п. 1.6 додатку №1).

- постачальник нараховує проценти щомісячно та надає покупцю довідку-розрахунок суми процентів за користування товарним кредитом (п. 1.7 додатку №1);

- покупець зобов`язаний сплатити суму нарахованих процентів за користування товарним кредитом протягом 10 календарних днів з дня отримання від постачальника відповідного розрахунку (п. 1.8 додатку №1).

У п. 2 додатку №1 зазначено, що цей додаток вступає в дію з моменту його підписання та діє до 31.12.2021, а в частині взаєморозрахунків між сторонами - до повного взаєморозрахунку сторін. Якщо за десять днів до закінчення строку даного додатку жодна зі сторін це повідомить іншу сторону рекомендованим листом про розірвання додатку, строк дії даного додатку вважається кожного разу автоматично продовженим до 31 грудня наступного календарного року включно. В будь якому випадку, оплата за отриманий товар має бути здійснена покупцем в повному обсязі до 30 листопада поточного року в якому товар був отриманий покупцем. У разі отримання товару в період з 01 по 31 грудня, оплата за отриманий товар повинна бути здійснена протягом 3 банківських днів з моменту отримання товару.

В матеріалах справи міститься оформлений у двосторонньому порядку акт звірки взаємних розрахунків, яким сторонами підтверджено, що станом на 31.12.2021 у Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері перед Товариством з обмеженою відповідальністю Амако Україна значиться заборгованість в сумі 562667,46 грн, яка виникла на підставі договору №А-17128/356753 від 28.08.2020.

З врахуванням правового висновку Верховного Суду, викладеного у постановах від 05.03.2019 у справі №910/1389/18, від 11.01.2022 у справі №927/738/19 акт звірки взаєморозрахунків являється підтвердженням наявності боргу суб`єкта господарювання, його розміру, визнання боржником такого боргу.

Відповідно до ч.4 ст.236 ГПК України, ч.6 ст.13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Надалі, у 2022 році на виконання умов договору купівлі-продажу, Товариством з обмеженою відповідальністю Амако Україна (постачальником) передано Товариству з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері (покупцю) товар на загальну суму 1087730,36 грн, згідно видаткових накладних: №Hm 000095/356753 від 16.02.2022 на суму 2044,46 грн; №Hm 000100/356753 від 17.02.2022 на суму 58629,60 грн; №Hm 000101/356753 від 17.02.2022 на суму 68788,80 грн; №Hm 000114/356753 від 21.02.2022 на суму 8177,86 грн; №Hm 000116/356753 від 21.02.2022 на суму 4422,12 грн; №Hm 000123/356753 від 22.02.2022 на суму 56814,89 грн; №Hm 000125/356753 від 22.02.2022 на суму 509519,74 грн; №Hm 000002/356753 від 23.02.2022 на суму 137615,44 грн; №Hm 000150/356753 від 10.03.2022 на суму 8682,96 грн; №Hm 000151/356753 від 10.03.2022 на суму 3556,80 грн; №Hm 000555/356753 від 31.05.2022 на суму 32104,24 грн; №Hm 000695/356753 від 27.06.2022 на суму 10080 грн; №Hm 000725/356753 від 30.06.2022 на суму 124070,27 грн; №Hm 000770/356753 від 12.07.2022 на суму 18815,08 грн; №Hm 000771/356753 від 12.07.2022 на суму 733,39 грн; №Hm 000813/356753 від 25.07.2022 на суму 18612,01 грн; №Hm 000822/356753 від 25.07.2022 на суму 1075,06 грн; №Hm 000825/356753 від 25.07.2022 на суму 23987,64 грн.

Приймання - передача товару згідно зазначених накладних посвідчується зробленими на них відмітками представника відповідача та відбитком печатки відповідача.

Отримання товару по вищевказаних видаткових накладних відповідачем у справі не заперечується.

Разом з цим, згідно накладних на повернення товару №Hm 000000009/356753 від 16.03.2022 на суму 63477,29 грн, №Hm 000000037/356753 від 14.07.2022 на суму 733,39 грн, №Hm 000000038/356753 від 14.07.2022 на суму 6451,20 грн ТОВ Агро спар машинері здійснило повернення товару на загальну суму 70661,88 грн.

Однак, як стверджує позивач, відповідач, в порушення умов договору, свої зобов`язання по оплаті вартості отриманого товару виконував не в повному обсязі.

За твердженням позивача, на виконання умов договору у 2022 році ТОВ Агро спар машинері здійснено перерахування ТОВ Амако Україна коштів на загальну суму 640091,28 грн.

В якості доказів оплати коштів на вказану суму, позивачем до матеріалів справи долучено банківські виписки АТ Укрсиббанк, які містять дати на суми здійснених відповідачем проплат, а саме: 08.02.2022 - 6224,57 грн; 11.02.2022 - 58629,60 грн; 23.02.2022 - 68788,80 грн; 08.03.2022 - 12951,12 грн; 30.05.2022 - 32104,24 грн; 27.06.2022 - 10080 грн; 28.06.2022 - 124070,27 грн; 07.07.2022 - 5440,51 грн; 11.07.2022 - 19548,47 грн; 21.07.2022 - 952,56 грн; 22.07.2022 - 18612,01 грн; 25.07.2022 - 23987,64 грн; 02.08.2022 - 13701,49 грн; 21.10.2022 - 25000 грн; 31.10.2022 - 15000 грн; 01.11.2022 - 15000 грн; 04.11.2022 - 30000 грн; 11.11.2022 - 15000 грн; 28.11.2022 - 30000 грн; 09.12.2022 - 40000 грн; 13.12.2022 - 15000 грн; 14.12.2022 - 15000 грн; 15.12.2022 - 15000 грн; 16.12.2022 - 15000 грн; 21.12.2022 - 15000 грн.

Таким чином, станом на момент звернення позивача з позовом до суду, решта зобов`язання в сумі (562667,46 грн + 1087730,36 грн - 70661,88 грн - 640091,28 грн) 939644,66 грн залишилось не виконаним.

Несплата коштів в сумі 939644,66 грн за отриманий товар, мала наслідком звернення позивача з даним позовом до суду 02.06.2023.

Після відкриття провадження у справі відповідачем до матеріалів справи подано копії платіжних інструкцій №12771 від 23.06.2023 на суму 10000 грн, №12841 від 27.06.2023 на суму 10000 грн, №12851 від 28.06.2023 на суму 10000 грн, №12870 від 29.06.2023 на суму 10000 грн, №12898 від 30.06.2023 на суму 10000 грн, №12978 від 04.07.2023 на суму 10000 грн, №12996 від 05.07.2023 на суму 10000 грн, №13024 від 06.07.2023 на суму 10000 грн, №13050 від 07.07.2023 на суму 15000 грн, №13057 від 10.07.2023 на суму 15000 грн, №13140 від 12.07.2023 на суму 10000 грн, №13209 від 14.07.2023 на суму 15000 грн, №13325 від 18.07.2023 на суму 15000 грн, №13467 від 26.07.2023 на суму 15000 грн, №13545 від 03.08.2023 на суму 30000 грн, №13625 від 08.08.2023 на суму 30000 грн, №13740 від 16.08.2023 на суму 30000 грн, №13784 від 18.08.2023 на суму 20000 грн, №13988 від 01.09.2023 на суму 30000 грн.

Згідно вказаних платіжних доручень ТОВ Агро спар машинері перераховано ТОВ Амако Україна кошти на загальну суму 305000 грн за отриманий товар.

Товариством з обмеженою відповідальністю Амако Україна у заяві №1032 від 16.11.2023 підтверджено факт здійснення 06.10.2023 відповідачем часткової оплати суми основного боргу в розмірі 30000 грн.

Таким чином, на момент розгляду справи в суді першої інстанції решта зобов`язання в сумі (939644,66 грн - 335000 грн) 604644,66 грн залишилась не виконаним.

Норми права та висновки, якими суд апеляційної інстанції керувався при прийнятті постанови.

Статтями 15,16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання; кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (ст.11 ЦК України).

Статтею 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно з ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст. 530 ЦК України).

Статтею 629 ЦК України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

З матеріалів справи вбачається, що між сторонами виникли зобов`язання за договором купівлі-продажу.

Приписами ст.655 ЦК України визначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч.1 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Частиною 1 статті 694 ЦК України передбачено, що договором купівлі-продажу може бути передбачений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме п. 1.3 додатку №1 до договору товар, в межах дії цього додатку до договору, постачається на умовах відстрочки платежу і товарного кредиту (у випадках, визначених цим додатком). Покупець зобов`язаний оплатити повну вартість отриманого товару згідно із договором та цим додатком протягом 30 календарних днів з дня отримання відповідного товару.

Судами з`ясовано, що в порушення умов договору купівлі-продажу №А-17128/356753 від 28.08.2020, приписів перелічених норм, а також ст. ст.11,14 ЦК України, ст.ст.173, 174, 193 ГК України, повний розрахунок по оплаті вартості отриманого товару в строк визначений умовами п.1.3 додатку №1 до договору, боржник не провів, заборгувавши станом на момент ухвалення рішення судом першої інстанції 604 644,66 грн.

Вказана сума заборгованості відповідачем не заперечується.

Згідно з ч.1 ст.610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені законом або договором (ст. 611 ЦК України).

Нормами ст.599 ЦК України, ст.202 ГК України визначено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

За таких обставин, вимоги про примусове стягнення боргу в сумі 604644,66 грн за невиконання грошових зобов`язань по договору купівлі-продажу №А-17128/356753 від 28.08.2020 правомірно задоволені судом першої інстанції.

У зв`язку з порушенням виконання грошового зобов`язання, позивач також просив стягнути з відповідача 130211,58 грн плати за користування товарним кредитом та 21701,93 грн 3% річних, обчислених від суми боргу 939644,66 грн за період 24.08.2022 31.05.2023. Тобто, в основу розрахунку позивачем взято борг, який існував на момент його звернення з позовом до суду.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч.1 ст.612 ЦК України).

В силу ч.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати (ч.5 ст. 694 ЦК України).

Відповідно до ст. 536 ЦК України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Як вже зазначалось, п. 1.6.2 додатку №1 до договору обумовлено нарахування плати за користування товарним кредитом у розмірі 1,5% в місяць від суми неоплаченої заборгованості, з моменту закінчення строку, зазначеного в п.1.3 цього додатку.

Відповідно до змісту п.3 ч.2 ст.129 Конституції України, ст.13, ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести належними і допустимими доказами ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно зі ст.86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Колегією суддів перевірено розрахунки суду першої інстанції та правомірність їх нарахування, внаслідок чого суд апеляційної інстанції підтверджує правомірність стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері 604644,66 грн боргу, 129748,19 грн - плати за користування товарним кредитом та 21624,70 грн 3% річних. Твердження апелянта, про відсутність підстав для нарахування відсотків за користування товарним кредитом у розмірі 1,5% не знайшли підтвердження. Такі нарахування передбачені п.1.6.2 додатку №1 до договору.

Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Дана норма кореспондується зі ст. 46 ГПК України, в якій закріплено, що сторони користуються рівними процесуальними правами.

Згідно зі ст. ст. 73,74,77 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Частиною 1 ст. 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безсторонньому дослідженні наявних у справі доказів.

Однак, скаржником всупереч вищенаведеним нормам права, не подано доказів, які б підтвердили доводи, викладені в апеляційній скарзі, та спростували правомірність висновків, викладених в оскаржуваному рішенні суду першої інстанції.

Відповідно до статті 276 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Відповідно до ст. 236 ГПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню господарського судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи. Якщо одна із сторін визнала пред`явлену до неї позовну вимогу під час судового розгляду повністю або частково, рішення щодо цієї сторони ухвалюється судом згідно з таким визнанням, якщо це не суперечить вимогам статті 191 цього Кодексу.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції вважає, що рішення місцевого господарського суду слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Судові витрати.

У зв`язку з залишенням апеляційної скарги без задоволення, апеляційний господарський суд на підставі ст. 129 ГПК України дійшов до висновку про покладення на апелянта витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 86, 129, 236, 269, 270, 275, 276, 281, 282 ГПК України, Західний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агро спар машинері залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду Тернопільської області від 20.11.2023 у справі №921/409/23 залишити без змін.

3. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Порядок та строки оскарження постанов апеляційного господарського суду до суду касаційної інстанції визначені ст.ст.287-289 ГПК України.

Головуючий суддяПлотніцький Б.Д.

СуддяКравчук Н.М.

СуддяМалех І.Б.

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118000743
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/409/23

Судовий наказ від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Постанова від 27.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Рішення від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Рішення від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні