Ухвала
від 29.03.2024 по справі 904/1340/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29.03.2024м. ДніпроСправа № 904/1340/24

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Татарчук В.О., розглянувши матеріали позовної заяви

За позовом Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Дніпропетровська обл., м. Жовті Води)

до Виконавчого комітету Жовтоводської міської ради (Дніпропетровська обл., м. Жовті Води)

про скасування рішення

СУТЬ СПОРУ:

Державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Виконавчого комітету Жовтоводської міської ради, в якій просить:

- скасувати рішення від 12.10.2006 №494 Виконавчого комітету Жовтоводської міської ради, на підставі якого видано свідоцтво від 19.10.2006 №131 про право власності та проведено державну реєстрацію прав власності;

- скасувати видане Виконавчим комітетом Жовтоводської міської ради свідоцтво від 19.10.2006 №131 про право власності на нерухоме майно на нежитлову будівлю, що знаходиться по вулиці Хмельницького, 13, м. Жовті Води, Дніпропетровської області, 52210;

- скасувати державну реєстрацію речових прав за Державним підприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" права власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: Хмельницького, 13, м. Жовті Води, Дніпропетровської області;

- визнати за Міністерством енергетики України (Україна, 01601, місто Київ, вулиця Хрещатик, будинок 30, код ЄДРПОУ 37552996) право власності на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю, що знаходиться за адресою: вул. Хмельницького, 13, м. Жовті Води, Дніпропетровська область, 52210.

Судові витрати по сплаті судового збору просить покласти на відповідача.

Проаналізувавши матеріали позовної заяви, господарський суд встановив, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Пунктами 3, 5 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити:

- зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Пунктом 2 частини першої статті 163 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що ціна позову визначається:

- у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Відповідно до частини другої статті 164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, в порушення наведених норм, позивач не надає доказів, на підставі яких можливо встановити вартість майна, а саме: об`єкта нерухомого майна нежитлову будівлю, що знаходиться за адресою: вул. Хмельницького, 13, м. Жовті Води, Дніпропетровська область, 52210.

Разом з цим, позовна заява не містить викладу обставин, якими позивач обґрунтовує вимоги про визнання права власності за Міністерством енергетики України, а також правових підстав звернення саме позивачем із зазначеною вимогою.

Крім того, згідно з пунктом 2 частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

- сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

З 01.01.2024 набрав чинності Закон України "Про Державний бюджет України на 2024 рік", статтею 7 якого встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3028,00грн.

Господарський суд встановив, що позовна заява подана 27.03.2024 через систему "Електронний суд" та позивач заявляє три вимоги немайнового характеру і одну вимогу майнового характеру.

Згідно з підпунктами 1, 2 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду:

- позовної заяви майнового характеру позивачем сплачується судовий збір в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- позовної заяви немайнового характеру позивачем сплачується судовий збір у сумі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім того, відповідно до частини 3 статті 4 Закону України "Про судовий збір", при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Отже, за подання позовної заяви позивач мав сплатити судовий збір в такому розмірі:

- за три немайнових вимоги в розмірі 9084,00грн (3028,00 * 3 = 9084,00грн);

- за одну майнову вимогу в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, яка визначається вартістю майна, за яким позивач просить визнати право власності, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Однак, матеріали позовної заяви не містять документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Враховуючи викладене, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, що є підставою для її залишення без руху.

За змістом статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" до Виконавчого комітету Жовтоводської міської ради про скасування рішення - залишити без руху.

2. Державному підприємству "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати уточнену позовну заяву, яка буде містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує вимоги про визнання права власності за Міністерством енергетики України, а також правові підстави звернення саме Державним підприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" із зазначеною вимогою, та надати докази направлення відповідачу копії уточненої позовної заяви;

- надати докази, на підставі яких можливо встановити вартість майна, а саме: об`єкта нерухомого майна нежитлову будівлю, що знаходиться за адресою: вул. Хмельницького, 13, м. Жовті Води, Дніпропетровська область, 52210;

- надати докази сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі.

3. Роз`яснити, що у випадку невиконання позивачем вимог суду про усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 29.03.2024 й оскарженню не підлягає.

Суддя В.О. Татарчук

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118001223
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування рішення

Судовий реєстр по справі —904/1340/24

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні