Рішення
від 28.03.2024 по справі 735/981/23
КОРОПСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №735/981/23р.

Провадження по справі № 2-о/735/9/2024р.

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

28 березня 2024 року смт.Короп

Коропський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Балаби О.А.,

присяжних: Захарченко С.М., Мазепи В.В.

за участю секретаря судового засідання Редько А.О.,

адвоката - Зощенка В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Короп заяву Червоненського психоневрологічного інтернату, заінтересовані особи: орган опіки та піклування Коропської селищної ради, ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

Червоненський психоневрологічний інтернат звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_1 , вказуючи на те, що він перебуває в Червоненському психоневрологічному інтернаті з 06.07.2023 року і страждає психічною хворобою резидуальна шизофренія, F 20.5. Визнання ОСОБА_1 недієздатним потрібне заявнику для встановлення над ним опіки.

У судове засідання представник заявника не з`явився, проте надав заяву про розгляд справи без участі представника. Заяву підтримує та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Коропської селищної ради у судове засідання не з`явився, проте подав заяву про розгляд справи у відсутність представника.

У судовому засіданні адвокат Зощенко В.В. заяву підтримав та просить задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, оскільки за станом здоров`я не може бути присутнім у судовому засіданні.

Вивчивши матеріали справи суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено,що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває в Червоненському психоневрологічному інтернаті з 06.07.2023 року і страждає психічною хворобою резидуальна шизофренія, F 20.5.

Згідно рішення від 29 вересня 2023 року № 294 виконавчий комітет Коропської селищної ради рекомендує призначити опікуном над підопічним Червоненського психоневрологічного інтернату ОСОБА_1 директора Червоненського психоневрологічного інтернату Тягнирядна Петра Андрійовича.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 33 від 25.01.2024 року у ОСОБА_1 виявлені ознаки резидуальної шизофренії (F 20.5 за Міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду), внаслідок якого він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Згідно ст. 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_1 недієздатним та покладення обов`язків опікуна на Червоненський психоневрологічний інтернат, в особі керівника інтернату.

Керуючись ст. ст. 39, 66 ЦК України, ст.ст. 263-265, 299, 300 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Прохори, Борзнянського району, Чернігівської області - недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_1 .

Призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_1 директора Червоненського психоневрологічного інтернату - Тягнирядна Петра Андрійовича.

Встановити строк дії рішення суду два роки з моменту набрання ним законної сили.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення.

Рішення суду набирає законної сили післязакінченнястроку подання апеляційної скарги, а вразіподання апеляційноїскарги- після розгляду справи апеляційним судом,якщорішення не булоскасовано.

Суддя: О.А. Балаба

Присяжні:

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118001471
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —735/981/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні