Ухвала
від 29.03.2024 по справі 912/736/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

29 березня 2024 рокуСправа № 912/736/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Коваленко Н.М.,

розглянувши матеріали позовної заяви №370 від 19.03.2024 Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон"</a> (далі - ТОВ "Фірма Ерідон"), код ЄДР 43106699, вул. Б. Хмельницького, 35, с. Чопилки, Переяслав-Хмельницький р-н, Київська обл., 08467,

до відповідача 1.: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОФІРМА ЯСЕНІВСЬКА" (далі - СТОВ "АГРОФІРМА ЯСЕНІВСЬКА"), вул. Гагаріна, 18, с. Ясинове, Олександрівський р-н, Кіровоградська обл., 27325

відповідача 2.: Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯСИНІВСЬКИЙ ХУТІР"</a> (далі - ТОВ "ЯСИНІВСЬКИЙ ХУТІР"), код ЄДР 38884406, вул. Гагаріна, 29, с. Ясинове, Олександрівський р-н, Кіровоградська обл., 27325

відповідача 3.: гр. ОСОБА_1 (далі - гр. ОСОБА_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

про стягнення 7 879 231,18 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області 25.03.2024 засобами поштового зв`язку надійшла позовна заява ТОВ "Фірма Ерідон" до СТОВ "АГРОФІРМА ЯСЕНІВСЬКА", ТОВ "ЯСИНІВСЬКИЙ ХУТІР", гр. ОСОБА_1 з вимогами:

1. Стягнути солідарно з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОФІРМА ЯСЕНІВСЬКА" та ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон"</a> 5 386 700,27 грн заборгованості з оплати товару за договором поставки № 245/23/11 від 18.07.2022 та укладеними до нього додатками, та у зв`язку із простроченням виконання відповідного зобов`язання: 666 465,10грн пені; 36 % річних у сумі 782 599,63 грн; 1 043 466,18 грн як плату за користуванням товарним кредитом.

2. Стягнути солідарно з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОФІРМА ЯСЕНІВСЬКА" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯСИНІВСЬКИЙ ХУТІР"</a> на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Ерідон"</a> 5 386 700,27 грн заборгованості з оплати товару за договором поставки № 245/23/11 від 18.07.2022 та укладеними до нього додатками, та у зв`язку із простроченням виконання відповідного зобов`язання: 666 465,10грн пені; 36 % річних у сумі 782 599,63 грн; 1 043 466,18 грн як плату за користуванням товарним кредитом.

3. Стягнути з відповідачів на користь позивача всі понесені судові витрати.

Господарським судом враховано, що відповідачем 3. у справі є фізична особа, однак з дати набрання чинності Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) в редакції Закону України від 03.10.2017 №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" одним із критеріїв віднесення справ до господарської юрисдикції визначено наявність між сторонами саме господарських правовідносин, а також впроваджено підхід щодо розмежування юрисдикції залежно від предмета правовідносин, а не лише від суб`єктного складу сторін.

Отже, ознаками спору, на який поширюється юрисдикція господарського суду, є наявність між сторонами господарських відносин, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і спору про право, що виникає з відповідних відносин, наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом, відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

З огляду на положення ч. 1 ст. 20 ГПК України, а також статей 4, 45 цього Кодексу для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду конкретної справи має значення суб`єктний склад саме сторін правочину та наявність спору, що виник у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності.

Відповідно до ч. 6-8 ст. 176 ГПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи. Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом п`яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду. Суддя з метою визначення підсудності може також користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

Суддя при здійсненні судочинства має доступ до інформації Реєстру в обсязі, необхідному для ідентифікації учасників судового процесу (ст. 11 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус").

Так, судом з Єдиного державного демографічного реєстру встановлено, що гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу. Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не є підприємцем, суд відкриває провадження протягом п`яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача. (ч. 1 ст. 176 ГПК України)

Розглянувши вказану позовну заяву, господарський суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Позивач зазначає адресу місця реєстрації проживання відповідача 3.: 27325, Кіровоградська область, Олександрівський р-н, с. Ясинове, вул. Гагаріна, 16.

Отже, позивачем вказано адресу місця реєстрації проживання відповідача 3. відмінну від відомостей, зазначених в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

В якості доказу направлення позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу 3. до позову додано опис вкладення, відповідно до якого позовна заява з додатками направлена на адресу: АДРЕСА_3 , тобто не за адресою реєстрації проживання відповідача 3., зазначеною в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Стаття 164 ГПК України встановлює вимоги до документів, що додаються до позовної заяви, та ч. 2 указаної статті зазначає, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ст. 91 ГПК України письмові докази, до яких належать і документи, подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Зокрема, учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Проте, в порушення вказаних вимог копія довіреності №25/04 від 25.04.2023 містить штамп "Згідно з оригіналом адвокат Д.М. Пустовойтов. 20.03.2024", проте не містить підпису такої особи.

З огляду на викладене, така копія документу не є доказом у розумінні ч. 2 ст. 91 ГПК України, оскільки не засвідчена належним чином.

Отже, позивачем не дотримано приписи ч. 2 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України - суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 ГПК України - в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За ч. 3-4 ст. 174 ГПК України - якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, 164, 172, 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву №370 від 19.03.2024 ТОВ "Фірма Ерідон" залишити без руху.

У строк, який не перевищує десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, позивачу усунути недоліки позовної заяви, а саме подати:

- уточнену позовну заяву з правильним зазначенням місця реєстрації проживання чи перебування відповідача 3. або пояснення з приводу розбіжностей, що містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі та позовній заяві, щодо адреси реєстрації гр. ОСОБА_1 ;

- докази направлення позовної заяви з додатками відповідачу 3. за адресою реєстрації відповідно до Єдиного державного демографічного реєстру (опис вкладення, розрахунковий документ) або письмові пояснення щодо причин такого направлення на іншу адресу гр. ОСОБА_1 ;

- належним чином засвідчену копію довіреності №25/04 від 25.04.2023;

- докази направлення заяви на усунення недоліків відповідачам з урахуванням положень статті 42 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали направити позивачу.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118002139
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 7 879 231,18 грн

Судовий реєстр по справі —912/736/24

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні