Ухвала
від 28.03.2024 по справі 921/43/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28 березня 2024 року м. ТернопільСправа № 921/43/24 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровця Я.Я.

розглянув клопотання Управління житлово-комунального господарства благоустрою та екології Тернопільської міської ради про залучення третьої особи

у справі №921/43/24

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопіль - ВМП", вул. Руська, 16/3, м. Тернопіль

до відповідача Управління житлово-комунального господарства благоустрою та екології Тернопільської міської ради, вул. Коперніка, 1, м. Тернопіль

про стягнення заборгованості.

Встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Тернопіль - ВМП" звернулося до Господарського суду Тернопільської області з позовом до відповідача Управління житлово-комунального господарства благоустрою та екології Тернопільської міської ради про стягнення заборгованості у розмірі 289 854,30 грн.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судових справ між суддями від 29.01.2024, для розгляду справи №921/43/24 визначено суддю Боровця Я.Я.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 05.02.2024 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопіль - ВМП" залишено без руху, на підставі частини 1 статті 174 ГПК України, для надання можливості позивачу усунути недоліки позовної заяви.

23.02.2024 на адресу Господарського суду Тернопільської області надійшла заява про усунення недоліків ( вх. №1584), зі змісту якого вбачається, що позивачем усунуто недоліки позовної заяви, які визначено в ухвалі про залишення позовної заяви без руху від 05.02.2024.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 28.02.2024 відкрито провадження у справі №921/43/24 за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 28.03.2024.

27.03.2024 відповідач звернувся до Господарського суду Тернопільської області з клопотанням (вх. №2505) про залучення до участі у справі №921/43/24 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Відділ технічного нагляду Тернопільської міської ради з підстав, викладених в ньому , з врахуванням клопотання (вх.№2523 від 28.03.2024) .

Відповідно до частини 1 статті 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. При цьому, можливість вчинення сторонами ряду процесуальних дій обмежена закінченням підготовчого провадження.

Пунктом 10 частиною 2 статті 182 ГПК України зазначено, що вирішення заяв та клопотань учасників справи здійснюється судом у підготовчому засіданні.

Розглянув клопотання щодо залучення третьої особи, судом встановлено таке.

При розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом ( стаття 169 ГПК України).

Відповідно до статті 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

В обґрунтування залучення третьої особи, заявником зазначено, що Відділ технічного нагляду Тернопільської міської ради у спірних правовідносинах, які виникли щодо Договору про закупівлю послуг №662 від 02.10.2023 здійснює технічний нагляд і контроль за ходом, якістю, обсягом надання послуг та за дотриманням затверджених розцінок, передбачених даним спірним Договором і тендерною документацією, у зв"язку з чим ухвалене судове рішення даного позову, може вплинути на права та/або обов"язки Відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради, а тому відповідач просить залучити Відділ технічного нагляду Тернопільської міської ради до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

У постанові від 25.06.2019 у справі №910/17792/17 Велика Палата Верховного суду зазначила, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права чи обов`язки щодо однієї зі сторін. Отже, особа, яка бажає взяти участь у справі як третя особа без самостійних вимог, має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін. Підставою для вступу (залучення) в судовий процес такої третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору - ймовірність виникнення в майбутньому в неї права на позов або пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача. Водночас предмет спору повинен перебувати за межами цих правовідносин, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору. Для таких третіх осіб неможливий спір про право з протилежною стороною у зазначеному процесі. Якщо такий спір допускається, то ця особа повинна мати становище співвідповідача у справі, а не третьої особи.

Отже, виходячи із наведених норм процесуального закону щодо участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, суб`єктного складу учасників правовідносин, суд прийшов до висновку, що рішення у даній справі може зачіпати права та/або обов`язки Відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради, а тому вважає за доцільне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Відділ технічного нагляду Тернопільської міської ради.

Процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи та оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвали (частина 2 статті 232 ГПК України).

Керуючись статтями 50, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання задовольнити.

2. Залучити до участі у справі №921/43/24 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Відділ технічного нагляду Тернопільської міської ради.

3. Зобов"язати позивача - ТОВ "Тернопіль - ВМП" надіслати Відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради копію позовної заяви з додатками, докази надіслання надати суду ( опис вкладення та розрахунковий документ).

4. Підготовче засідання у справі №921/43/24 відбудеться "25" квітня 2024 року о 15:00 год., у приміщенні Господарського суду Тернопільської області за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 14 А, зал судових засідань № 4, 5 поверх.

5. Запропонувати Відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради подати (надіслати) до суду: письмові пояснення з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову, з врахуванням вимог статті 168 ГПК України; копії письмових пояснень надіслати іншим учасникам справи (позивачу та відповідачу), докази надіслання надати суду.

6. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до статті 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

7. Копію ухвали надіслати позивачу, відповідачу та третій особі - до електронного кабінету в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею з "29" березня 2024 року та оскарженню не підлягає.

Учасники справи можуть отримати інформацію у справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою - https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Я.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118002483
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —921/43/24

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні