Рішення
від 26.03.2024 по справі 163/397/24
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/397/24

Провадження № 2/163/124/24

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.

з участю секретаря судового засідання Кузьміної А.В.

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вишнівської сільської ради Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

У позовній заяві позивачка просить ухвалити рішення про визнання її власником нерухомого майна в порядку спадкування житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлені вимоги обґрунтуванні тим, що позивачка є спадкоємцем, яка прийняла спадщину за заповітом після смерті матері. На частину спадкового майна були видані свідоцтва про право на спадщину, щодо отримання свідоцтва про право на спадщину на будинок нотаріус відмовив через відсутність реєстрації спадкового нерухомого майна у державних органах, у зв`язку із чим реалізація його спадкових прав можлива лише у судовому порядку.

Стислий виклад позиції відповідача

Від Вишнівської сільської ради на адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

Рух справи в суді, вирішення заяв та клопотань.

Позовна заява надійшла до суду 19 лютого 2024 року.

Ухвалою від 21 лютого 2024 року відкрито провадження у справі. Визначено розглядати справу в порядку загального позовного провадження. Витребувано спадкову справу щодо майна померлого ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розгляд підготовчого судового засідання призначено на 26 березня 2024 року.

В підготовче засідання сторони не з`явились.

Позивач в судове засідання не з`явилася, подала заяву, в якій просила розгляд справи проводити за її відсутності.

Від Вишнівської сільської ради на адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

У зв`язку з неякою в судове засідання всіх учасників справи та відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Підставність та обґрунтованість позову доводиться доданими до позову письмовими доказами та витребуваною судом з Любомльської державної нотаріальної контори спадковою справою № 174/2004 заведеної після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно із копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Любомльськогорайонного судуВолинської областівід 25березня 2021року усправі №163/272/21встановлено фактродинних відносин,а саме,що ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно довідки Машівського старостинського округу Вишнівської сільської ради №6-38 від 28.11.2022 після смерті ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 залишилося спадкове майно. Заповіт від імені ОСОБА_2 посвідчувався Машівською сільською радою 06 березня 1990 року та зареєстрований в реєстрі за № 10.

Згідно копії заповіту від 06 березня 1990 року ОСОБА_2 заповіла все своє майно дочкам ОСОБА_3 , яка проживає в місті Новоросійську Краснодарського краю і Мартинюк Євдокії Мойсеївні, яка проживає в місті Любомль Волинської області.

Згідно матеріалів спадкової справи встановлено, що позивачка спадщину після смерті матері прийняла за заповітом, подавши відповідну заяву нотаріусу. Спадкоємиця ОСОБА_3 спадщину не прийняла.

На частину спадкового майна, зокрема на право на земельну частку (пай) розміром 2,49 гав умовних кадастрових гектарах ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

Постановою державного нотаріусу Любомльської державної нотаріальної контори Волинської області від 29.01.20203 березня 2023 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на указане нерухоме майно через відсутність на нього правовстановлюючих документів.

Належність доспадкової масипісля смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 підтверджується довідкою Машівського старостинського округу Вишнівської сільської ради №6-38 від 28.11.2022.

Згідно копіїтехнічного паспортавиготовленого станомна 06липня 2023року №ТІ01:1141-5085-5239-3762 нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 складається із житлового будинку А-1, прибудови а, прибудови а1, колодязю №1, огорожі №2,№3, інвентаризаційна вартість становить 61040 грн.

Докази, відхилені судом, та мотиви їх відхилення.

Немає.

Застосовані норми права, мотиви та висновки суду.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до положень статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини, відповідно до ст. 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Враховуючи встановлені по справі фактичні обставини, а також вищенаведені положення матеріального та процесуального закону, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Отже, встановлено підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні та задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст.200, 206, 259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , в порядку спадкування за заповітом, власником нерухомого майна, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 та згідно даних технічного паспорта виготовленого станом на 06 липня 2023 року №ТІ01:1141-5085-5239-3762 складається із житлового будинку А-1, прибудови а, прибудови а1, колодязю №1, огорожі №2, №3.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Ім`я позивача ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 .

Найменування відповідача - Вишнівська сільська рада Ковельського району Волинської області; місцезнаходження - вулиця Незалежності 80А, село Вишнів Ковельський район Волинська область, Україна; код ЄДРПОУ 04333164.

Головуючий : суддя С.А. Шеремета

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118002876
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —163/397/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні