Рішення
від 12.03.2024 по справі 361/11315/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/11315/23

Провадження № 2/361/2257/24

12.03.24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2024 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

Головуючого судді Писанець Н.В.

За участю секретаря Перканюк І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 доВеликодимерської селищноїради Броварськогорайону Київськоїобласті провизначення додатковогостроку дляподання заяви для прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в :

У грудні 2023 року до Броварського міськрайонного суду надійшов вищевказаний позов ОСОБА_1 . В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, зокрема на земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: Київська обл., Броварський р-н., с/рада Богданівська, кадастровий номер 3221280800:10:006:0013. Маючи намір прийняти спадщину позивач звернулася до нотаріальної контори, у прийнятті заяви було відмовлено у зв`язку з пропуском строку на прийняття спадщини. У встановлений законом шестимісячний строк позивач не звернулась до нотаріальної контори, оскільки не була обізнана про наявність вищезазначеної земельної ділянки.

Враховуючи викладене, позивач просить визначити їй додатковий строк в один місяць з часу набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлого ОСОБА_2 .

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 15 грудня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 12 березня 2024 року підготовче провадження у справі закрито, призначено до судового розгляду у судовому засіданні.

У судове засідання позивач не з`явився, про дату, місце та час повідомлений належним чином. До початку розгляду справи подав заяву в якій позов підтримав у повному обсязі та просив його задовольнити.

Представник відповідача до Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області у судове засідання не з`явився, про місце, дату та час повідомлений належним чином. В матеріалах справи міститься заява про розгляд справи за відсутності представника відповідача.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Богданівської сільської ради Броварського району Київської області, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , про що складено відповідний актовий запис №37.

Із матеріалів справи вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася.

Відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 2,412 га, яка розташована Київська обл., Броварський р-н, с/рада Богданівська, кадастровий номер 3221280800:10:006:0013.

05.02.2024 року ОСОБА_1 надано відповідь від Другої Броварської державної нотаріальної контори про те, що строк для подачі заяви про прийняття спадщини пропущено, тому нотаріальна контора не має підстав для відкриття спадкової справи та видачі свідоцтва на спадщину за заповітом. Рекомендовано звернутись до суду для надання додаткового строку для прийняття спадщини.

Статтею 1216 ЦК України встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1216 ЦК України).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини першої статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленум Верховного Суду України № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 р., особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Необізнаність спадкоємця про наявність спадкового майна є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Таким чином, дослідивши матеріали справи, врахувавши всі обставини, зокрема те, що позивач не знав про існування заповіту, був необізнаний щодо порядку прийняття спадщини на підставі заповіту, суд вважає наведені причини пропуску звернення із заявою про прийняття спадщини є поважними, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 263-265, 352, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області про визначення додаткового строку для подання заяви для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк один місяць для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Перебіг строку вираховувати з часу набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Великодимерська селищна рада Броварського району Київської області: код ЄДРПОУ 04363834, адреса: вул. Бобрицька, буд. 1, с. В.Димерка, Броварський р-н,, Київська обл., 07442.

Суддя Н. В. Писанець

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118003399
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/11315/23

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Писанець Н. В.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Писанець Н. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Писанець Н. В.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Писанець Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні