Ухвала
від 27.03.2024 по справі 532/2157/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/2157/23

2/532/79/2024

Ухвала

Іменем України

27.03.2024 м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді Омельченко І.І.,

за участю секретаря судового засідання Логвиненко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кобеляки цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про звільнення від сплати заборгованості за аліментами та зменшення розміру аліментів,

Встановив:

Представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Галушко С.С. подав заяву про відкладення судового засідання, оскільки 27 березня 2024 року він, як депутат Кобеляцької міської ради, братиме участь у пленарному засіданні сесії міської ради.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Зачепа Л.О. подала заяву про те, що не заперечує проти відкладення розгляду справи на іншу дату, так як провести розгляд справи у відсутність представника відповідача не можливо.

Суд вважає за необхідне з власної ініціативи вирішити питання про перехід від спрощеного позовного провадження до загального позовного провадження, призначивши по справі підготовче засідання.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 09 жовтня 2023 року по даній справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження.

У п. 1 ч. 4 ст. 19 ЦПК України визначено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ.

Відповідно до п. 3 ч. 6 ст. 19 ЦПК України, для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, якщо такі вимоги не пов`язані із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства).

Частина 4 статті 274 ЦПК України містить імперативну норму, яка визначає перелік справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного провадження.

Згідно п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України, в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах: 1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

У постанові Верховного Суду від 24 січня 2024 року по справі № 752/1058/23 викладено висновок: якщо в справі спір виник з сімейних відносин, та даний спір не стосується стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплати додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексації аліментів, зміни способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділу майна подружжя, то ця справа не може бути розглянутою за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи предмет та правові підстави позову, якими є звільнення від сплати заборгованості за аліментами та зменшення розміру аліментів, відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України, дана справа не може розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження, оскільки підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

За змістом ч. 6 ст. 277 ЦПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Таким чином, суд вважає за необхідне з власної ініціативи перейти від розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження з проведенням підготовчого судового засідання.

Керуючись статтями 198, 223, 274, 277 ЦПК України, суд, -

Постановив:

Перейти від розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 11 год. 00 хв. 22 травня 2024 року, про що повідомити учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118004216
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від сплати заборгованості за аліментами та зменшення розміру аліментів

Судовий реєстр по справі —532/2157/23

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні