Ухвала
від 29.03.2024 по справі 554/3203/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 29.03.2024Справа № 554/3203/24 Провадження № 1-кс/554/3884/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2024 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №1 Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про проведення огляду у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022172060000216 від 05 жовтня 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 240 КК України,

в с т а н о в и в:

До провадженняслідчого суддінадійшло вищезазначенеклопотання пронадання дозволуна проведенняогляду на території Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавський тепловозоремонтний завод», код ЄРДПОУ 38560924, що по вулиці Гайового 30, у м. Полтаві, з метою виявлення та фіксації відомостей, обставин вчинення кримінального правопорушення, визначення розмірів чи підтвердження або спростування факту порушення вимог природоохоронного законодавства в ході експлуатації артезіанських свердловин ТОВ «ПТРЗ» із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу в м. Полтава, задля надання ними безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо).

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що у провадженні слідчого відділення ВП № 1 Полтавського районного управління поліції ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування № 42022172060000216 від 05. жовтня 2022 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 240 КК України.

Із змісту відомостей, внесених до ЄРДР слідує, що за фактом здійснення видобування корисних копалин місцевого значення суб`єктами господарювання у яких закінчився термін дії спеціального дозволу на їх видобування на території м. Полтави та Полтавського району.

Так, зважаючи на наявність достатніх підстав вважати, що інформація, яка може бути отримана шляхом проведення огляду території Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавський тепловозоремонтний завод», код ЄРДПОУ 38560924, що по вулиці Гайового 30, у м. Полтаві, буде сприяти повному, всебічному і неупередженому дослідженні обставин, підтвердження чи спростування факту порушення вимог природоохоронного законодавства в ході експлуатації артезіанських свердловин необхідним ТОВ «ПТРЗ» виникає необхідність у проведенні огляду території та розміщених на ній будівель, споруд, устаткувань передбачених для обслуговування артезіанських свердловини та самих артезіанських свердловин за участі спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу в м. Полтава.

У судовому засідання слідчий підтримав вказане клопотання в повному обсязі та просив його задовольнити.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. ч. 1 і 2 ст. 237 КПК України слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється за правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч. 5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

На підставі викладеного, оцінюючи наведені в клопотанні докази, слідчий суддя вважає, що слідчим в достатній мірі доведено наявність підстав вважати, що інформація, яка може бути отримана шляхом проведення огляду на території Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавський тепловозоремонтний завод», код ЄРДПОУ 38560924, що по вулиці Гайового 30, у м. Полтаві, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема для підтвердження чи спростування факту порушення вимог природоохоронного законодавства в ході експлуатації артезіанських свердловин, і отримання такої інформації можливе лише шляхом надання дозволу на проведення такого огляду, а тому приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 233 - 235, 237 і 372 КПК України, суд,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №1 Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду на території Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавський тепловозоремонтний завод», код ЄРДПОУ 38560924, що по

вулиці Гайового 30, у м. Полтаві, з метою виявлення та фіксації відомостей, обставин вчинення кримінального правопорушення, визначення розмірів чи підтвердження або спростування факту порушення вимог природоохоронного законодавства в ході експлуатації артезіанських свердловин ТОВ «ПТРЗ» із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу в м. Полтава, задля надання ними безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо).

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення, тобто до 29 квітня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118004504
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022172060000216 від 05 жовтня 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 240 КК України

Судовий реєстр по справі —554/3203/24

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні