Ухвала
від 26.03.2024 по справі 544/337/24
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/337/24

пров. № 2-о/544/72/2024

Номер рядка звіту 4

У Х В А Л А

про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи

(вступна та резолютивна частини)

26 березня 2024 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді Сайко О.О.,

присяжних: Міщенка Я.І.,

Баглай Т.М.,

за участі секретаря Костенко Т.В.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

особи, відносно якої розглядається заява ОСОБА_2 ,

представника особи, відносно якої розглядається заява-адвоката Орла В.І.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду на вул. Соборній, 41 справу за заявою Грабарівського психоневрологічного будинку-інтернат, заінтересована особа Пирятинська міська рада Полтавської області, про визнання фізичної особи недієздатною,

У С Т А Н О В И В :

Директор Грабарівського психоневрологічного будинку-інтернат звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатною.

Вказує, що ОСОБА_2 є підопічною Грабарівського психоневрологічного будинку-інтернат. 12.11.2007 ОСОБА_2 була встановлена І "Б" група інвалідності з дитинства, у зв`язку з помірною розумовою відсталістю. Тому, за станом здоров`я, остання потребує догляду і перебування у психоневрологічному будинку-інтернаті.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 клопотання про призначення експертизи підтримала.

Адвокат Орел В.І., що діє в інтересах ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечував про призначення по даній справі психіатричної експертизи.

В порядку п. 2 ч. 1ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи хоча б однією із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно ст. 298 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи викладене, суд вважає, що для правильного вирішення та з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібно призначити судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 та здатності (нездатності) її розуміти значення своїх дій, керувати ними.

В зв`язку з призначенням експертизи відповідно до вимог п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українипровадження в справі підлягає зупиненню на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст.105,252,260 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 пропризначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 - задовольнити.

Призначити вцивільній справіза заявою Грабарівського психоневрологічногобудинку-інтернат амбулаторнусудово-психіатричнуекспертизу,проведення якоїдоручити комісіїлікарів-психіатрів Полтавської філіїсудових експертиздержавної установи«Інститут судовоїпсихіатрії Міністерстваохорони здоров`яУкраїни» (36013,м.Полтава,вул.Медична,1), попередивши експертів за ст.384,385 КК Україниза відмову від дачі висновку та за дачу завідомо неправдивого висновку.

На розгляд експертизи поставити питання:

1)Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на хронічний, стійкий психічний розлад? Якщо так, то на який?

2)Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Провадження у справі зупинити до отримання висновку експерта.

Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи № 544/337/24.

Ухвала може бути оскаржена у справі до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з моменту її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Повний текст ухвали виготовлений 29.03.2024.

Суддя О.О.Сайко

Присяжні: Я.І.Міщенко

Т.М.Баглай

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118004573
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —544/337/24

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні