Ухвала
від 26.03.2024 по справі 160/7034/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

26 березня 2024 року Справа № 160/7034/24

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Кадникова Г.В., розглянувши позовну заяву з доданими документами ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до відповідача-1: Центрального управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради (49005, м. Дніпро, вул. Левка Лук`яненка, буд. 39/41), відповідача-2: Управління Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Дніпропетровській області (49000, м. Дніпро, пр. Поля Олександра, буд. 1) про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 , позивач) звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить:

- визнати протиправними дії Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Дніпропетровській області (далі відповідач-2) щодо проведення вибіркової перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи позивачу та складання за результатами перевірки Акту перевірки №3800 від 30.06.2023;

- визнати протиправними дії Центрального управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради (далі відповідач-1) щодо припинення виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеній особі, позивачу, з 01 серпня 2023 року;

- зобов?язати відповідача-1 поновити виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеній особі - позивачу.

Разом з позовом подане клопотання про відстрочення сплати судового збору, в обґрунтування якого позивач посилається на скрутне фінансове становище у зв`язку з переміщеням позивача внаслідок військової агресії Російської Федерації. Окрім того, що внаслідок бойових дій позивач втратив доступ до свого житла, ним втрачено також і все майно, що знаходилось в ньому. Переміщення позивача до відносно безпечного регіону країни залишило відбиток на фінансовому стані з огляду на необхідність інтеграції у новому для себе життєвому середовище, облаштування побуту за новим місцем проживання, пошуку додаткових джерел доходу тощо.

Згідно з положеннями ч.1 ст.133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Законом України «Про судовий збір» встановлено правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Частиною 1 ст.8 Закону України «Про судовий збір» визначено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов, зокрема, предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

З огляду на викладене, враховуючи наведені позивачем обґрунтування та подані докази, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання та відстрочення позивачу сплати судового збору за подання до суду вищевказаного адміністративного позову до ухвалення судового рішення по справі.

Крім того, одночасно з позовом, позивач звернувся із заявою про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, в обґрунтування якої просить вважати причини пропуску строків звернення до суду поважними, оскільки 22.09.2023 відповідач-1 у відповідь на зверненя позивача повідомлено про припинення виплати спірної допомоги та обгрунтування такого рішення.

Розглянувши подану заяву, разом із доданими документами, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню.

Враховуючи приписи ст.ст.12, 171, 257 КАС України розгляд справи буде здійснюватися за правилами спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст.ст.12, 133, 171, 173, 174, 257, 261-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду з позовом до відповідача-1: Центрального управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, відповідача-2: Управління Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Дніпропетровській області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до адміністративного суду.

Клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору за подання до суду позовної заяви ОСОБА_1 до відповідача-1: Центрального управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, відповідача-2: Управління Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Дніпропетровській області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору за подання до суду позову до відповідача-1: Центрального управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, відповідача-2: Управління Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Дніпропетровській області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії.

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до відповідача-1: Центрального управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, відповідача-2: Управління Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Дніпропетровській області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії та відкрити провадження у справі.

Справа розглядатиметься суддею Кадниковою Г.В. одноособово в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання, за наявними у справі матеріалами.

Розгляд справи по суті розпочати 24.04.2024р.

Запропонувати відповідачам у разі невизнання адміністративного позову протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання (вручення) копії цієї ухвали, надати відзиви на позовну заяву (відзиви) і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову разом із доказами, що підтверджують надіслання (надання) копії відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Вимоги ухвали суду є обов`язковими для виконання.

Копію ухвали надіслати:

- позивачу за адресою: АДРЕСА_1 ;

- відповідачу-1 за адресою: АДРЕСА_2 , разом з копією адміністративного позову з додатками;

- відповідачу-2 за адресою: АДРЕСА_3 , разом з копією адміністративного позову з додатками.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки http://adm.dp.court.gov.ua/sud0470/gromadyanam/csz/.

Відповідно до ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сил из моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г. В.Кадникова

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118006677
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —160/7034/24

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кадникова Ганна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні