Рішення
від 14.03.2024 по справі 740/8114/23
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/8114/23

Провадження № 2/740/348/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 березня 2024 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

судді Олійника В.П., при секретарі судового засідання Пулинець Ю.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Лосинівської селищної ради Ніжинського району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно,

встановив:

У грудні 2023 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду із позовом до Лосинівської селищної ради Ніжинськогорайону про визнання права власності на буд. АДРЕСА_1 , а саме: за позивачем ОСОБА_1 на 1 / 5 частку в порядку спадкування після матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 1 / 5 частку в порядку спадкування після батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на 1 / 5 частку, як за колишнім членом колгоспного двору; за позивачем ОСОБА_2 на 1 / 5 частку в порядку спадкування після матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 1 / 5 частку, як за колишнім членом колгоспного двору. Позовні вимоги обгрунтовуються тим, що вказане домоволодіння станом на 15 квітня 1991 року мало статус колгоспного двору, в якому проживали ОСОБА_5 .-голова, ОСОБА_3 - дочка, ОСОБА_4 -зять, ОСОБА_6 -онука, ОСОБА_6 -онука. Спадщина ОСОБА_5 прийнята її дочкою ОСОБА_3 шляхом подачі заяви до нотаріуса про прийняття спадщини. ОСОБА_3 , мати позивачів, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , батько позивачів, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . У зв"язку з віднесенням даного домоволодіння до статусу колгоспного двору та відсутності документів щодо визначення часток його співвласників позивачі позбавлені можливості в позасудовому порядку оформити належне право на даний будинок. Просять позов задовольнити.

Згідно заяв від 11 березня 2024 року позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 позов підтримують, справу просять розглянути за їх відсутності.

Відповідно до заяви від 03 січня 2024 року сільський голова Лосинівської селищної ради Стрілець А. просить розглянути справу за відсутності, позовні вимоги визнає.

Інші заяви, клопотання сторін станом на час розгляду справи відсутні.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно ч.2 ст.247 ЦПК України не здійснюється.

Відповідно до ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст.206 ЦПК України.

Статтею 206 ЦПК України встановлено, що відповідач має право визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Із врахуванням доказів по справі суд приходить до слідуючих висновків.

Позивачами по справі є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання в АДРЕСА_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання в АДРЕСА_3 .

Відповідно до копії довідки Лосинівської селищної ради Ніжинського району №234 від 07 листопада 2023 року станом на 15 квітня 1991 року у домоволодінні АДРЕСА_1 , яке мало статус колгоспного двору, проживали ОСОБА_5 .-голова, ОСОБА_3 - дочка, ОСОБА_4 -зять, ОСОБА_6 -онука, ОСОБА_6 -онука.

Згідно копії свідоцтва про право власності на житловий будинок від 19 серпня 1991 року будинок АДРЕСА_1 зареєстрований за колгоспним двором, головою якого є ОСОБА_5 , на підставі рішення виконкому Ніжинської районної Ради народних депутатів №153 від 12 липня 1989 року, відомості про самочинне будівництво не зазначені, технічний паспорт від 09 листопада 2023 року засвідчує прийняття даного будинку до експлуатації.

Приписами ст.ст.120, 123 ЦК Української РСР (в ред. від 18 липня 1963 року), чинного на час існування колгоспних дворів, майно колгоспного двору належало його членам на праві сумісної власності.

Право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні, розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

Із врахуванням викладеного ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_6 станом на 15 квітня 1991 року не втратили права на даний будинок, їх частки є рівними - по 1 / 5.

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Шатура Ніжинського району, її спадщину шляхом подачі заяви до нотаріуса про прийняття спадщини прийняла дочка ОСОБА_3 , що підтверджується матеріалами спадкової справи № 115/2000 після ОСОБА_5 ..

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Шатура Ніжинського району, спадщину останньої шляхом фактичного вступу і подачі заяв до нотаріуса про прийняття спадщини прийняли позивачі- дочки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які також є і спадкоємцями за заповітом своєї матері від 08 лютого 2008 року, що підтверджується матеріалами спадкової справи №11/2009 після ОСОБА_3 , в яких наявна заява ОСОБА_4 про відмову від спадщини своєї дружини ОСОБА_3 ..

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Шатура Ніжинського району, його спадщина прийнята дочкою-позивачем ОСОБА_1 шляхом подачі заяви нотаріусу про прийнятят спадщини, що підтверджується копіями матеріалів спадкової справи після ОСОБА_4 , у яких наявна заява ОСОБА_2 , як дочки спадкодавця, про відмову від належної їй частки у спадковому майні на користь ОСОБА_1 ..

Докази щодо інших осіб, які у встановленому порядку здійснили дії по прийняттю спадщини ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,-відсутні.

Спадкодавці ОСОБА_5 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не втратили права на належні їм частки вказаного будинку по 1 / 5 за кожним, цивільна правоздатність спадкодавців, як фізичних осіб, відповідно до ст.25ЦКУкраїни припинилась у момент їх смерті, відсутність правовстановлюючих документів на будинок, зокрема на вказані частки спадкодавців ОСОБА_5 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , перешкоджає позивачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 оформити прийняту спадщину своїх батьків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , що є підставою для захисту прав позивачів на спадкування в судовому порядку шляхом визнання права власності на спірний будинок позивача ОСОБА_1 в порядку спадкування після матері ОСОБА_3 , яка прийняла, але належним чином не оформила спадщину своєї матері ОСОБА_5 ,-на 1 / 5 частку, а в порядку спадкування після батька ОСОБА_4 -на 1 / 5 частку, всього в порядку спадкування- 2 / 5 частки; позивача ОСОБА_2 -на 1 / 5 частку в порядку спадкування після матері ОСОБА_3 , яка прийняла, але належним чином не оформила спадщину своєї матері ОСОБА_5 ..

Відповідно до ст.182ЦКУкраїни право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом (ч.4 ст.182 ЦК України, ст.4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень).

Постановою приватного нотаріуса Ніжинського районного нотаріального округу Бублик В.М. від 31 жовтня 2023 року відмовлено позивачам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у видачі свідоцтв про право на спадщину на вищезазначений будинок у зв"язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нього з визначенням часток членів колгоспного двору.

Постановою державного нотаріуса Другої Чернігівської державної нотаріальної контори від 21 листопада 2023 року відмовлено позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищезазначений будинок у зв"язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нього з визначенням часток членів колгоспного двору.

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , як члени колгоспного двору, не втратили права на даний будинок, їх частки становлять по 1 / 5, у зв"язку з чим наявні правові підстави для визнання цього права в порядку цивільного судочинства, що є підставою для задоволення позову в цій частині.

В судовомузасіданнівстановлено,щосільський голова Лосинівської селищної ради Стрілець А., якпредставниквідповідача,згідноподаноїписьмової заявипозов визнає.

Встановленісудомобставини,якієпідставоюдлязадоволенняпозову,сторонаминесростовувалисьінезаперечувались,такожсудом надана можливість відповідачу представити свою позицію по справі за умов, які не ставлять його в істотно несприятливе становище у порівнянні з іншою стороною. Дані обставини свідчать про можливість ухвалення рішення про задоволення позову в підготовчому засіданні відповідно до ст.ст.200, 206 ЦПК України.

При розгляді справи суд виходить виключно із тих доказів, що надані сторонами під час судового розгляду із врахуванням змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Керуючись ст.ст.4, 12, 13, 81, 200, 206, 247, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , місце проживання в АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , в порядку спадкування право власності на 2 / 5 (дві п`ятих) частки житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , місце проживання в АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право власності на 1 / 5 (одну п`яту) частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , як за колишнім членом колгоспного двору.

Визнати за ОСОБА_2 , місце проживання в АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , в порядку спадкування право власності на 1 / 5 (одну п`яту) частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , місце проживання в АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , право власності на 1 / 5 (одну п`яту) частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , як за колишнім членом колгоспного двору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі до Чернігівського апеляційного суду апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В.Олійник.

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118009296
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —740/8114/23

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні