Ухвала
від 27.03.2024 по справі 127/21758/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/21758/19

Провадження 6/127/42/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

у складі: головуючого судді Сичука М.М.,

за участі секретаря судового засідання Коровай А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці подання головного державного виконавця Першого відділу державної виконавчої служби міста Вінниці Центрально міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Літвінової М.В. про розшук боржника ОСОБА_1 ,

В С Т А Н О В И В:

Головний державний виконавець Першого відділу державної виконавчої служби у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Літвінова М.В. звернулася до Вінницького міського суду Вінницької області з поданням про розшук боржника у виконавчому провадженні №64583555 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Подання мотивоване тим, що на виконанні у Першого відділу державної виконавчої служби у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) знаходиться виконавче провадження 64583555 з виконання виконавчого листа №127/21758/19 виданого 16.02.2021 про стягнення із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 грошові кошти в розмір 20 000 доларів США та стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 судовий збір за подання позовної заяви, заяви про забезпечення позову, апеляційної та касаційної скарг в загальному розмірі 23 550 гри. 20 коп.

Згідно відомостей зазначених у виконавчому документі боржник проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до відомостей ДМС у боржника не має місця реєстрації та відповідно до відповіді на запит Державної прикордонної служби України, боржник здійснила перетин кордону, виїхала за межі території України та станом на 31.01.2024 року на територію України не поверталася, тобто на даний час її місце перебування невідоме, що стало підставою для звернення із поданням про його розшук.

У судове засідання державний виконавець не з`явився, в поданні судове засідання просила проводити без участі представника відділу.

Боржнику ОСОБА_1 судом на адресу реєстрації місця проживання була надіслана судова повістка, проте вона в судове засідання не з`явилася.

Дослідивши матеріали подання, суд прийшов до наступного.

Судом встановлено, що на виконанні у Першого відділу державної виконавчої служби у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) знаходиться виконавче провадження 64583555 з виконання виконавчого листа №127/21758/19 виданого 16.02.2021 про стягнення із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 грошові кошти в розмір 20 000 доларів США та стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 судовий збір за подання позовної заяви, заяви про забезпечення позову, апеляційної та касаційної скарг в загальному розмірі 23 550 гри. 20 коп.

Згідно відомостей зазначених у виконавчому документі боржник проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до відомостей ДМС у боржника не має місця реєстрації та відповідно до відповіді на запит Державної прикордонної служби України, боржник здійснила перетин кордону, виїхала за межі території України та станом на 31.01.2024 року на територію України не поверталася, тобто на даний час її місце перебування невідоме, що стало підставою для звернення із поданням про його розшук.

Державний виконавець неодноразово здійснював виклик боржника до відділу ДВС, однак боржник на виклики не з`являєся.

Інших відомостей щодо місця проживання чи перебування боржника державному виконавцю встановити не вдалося.

Порядок виконання рішень судів та рішень інших органів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначений Законом України «Про виконавче провадження».

За положеннями частини 1 статті 1 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначеніКонституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, як і відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно частини 1статті 18 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов`язаний вживати заходів примусового виконання рішень, встановлених цим Законом, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

На підставі частини 1статті 36 Закону України «Про виконавче провадження» у разі відсутності відомостей про місце проживання, перебування боржника - фізичної особи виконавець звертається до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника.

Частиною 4 розділу IX Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012р. № 512/5передбачено, що за неможливості з`ясування місцезнаходження боржника державний виконавець звертається з поданням до суду про його розшук.

Згідно з частиною 1статті 438 ЦПК України розшук боржника або дитини, привід боржника оголошуються за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або дитини чи місцезнаходженням їхнього майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

Підставою для звернення виконавця до суду з поданням про розшук боржника є відсутність відомостей про місцеперебування та проживання боржникафізичної особи.

Виконавцем здійснюється перевірка місця проживання боржника, місце реєстрації - якщо вони відрізняються. Про встановлення факту відсутності боржника за місцем реєстрації (проживання) складається акт. Додатково здійснюється перевірка майнового стану, надсилаються запити про встановлення факту працевлаштування та отримання доходів.

Перед зверненням до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника - фізичної особи державний виконавець (приватний виконавець) вживає заходів, спрямованих на встановлення фактичного місцезнаходження боржника - фізичної особи щодо: отримання відповіді на запит від відповідних територіальних органів МВС України про місце реєстрації особи; отримання інформації від учасників виконавчого провадження та інших осіб, у тому числі усно (в такому випадку отримана інформація відображається в акті державного виконавця), про можливі місця перебування боржника; перевірки наявності боржника за можливими місцями його перебування, встановленими під час проведення виконавчих дій; отримання інформації щодо місця роботи боржника; отримання інформації про боржника з інших джерел.

Аналіз вищенаведених норм права дає підстави для висновку, що звернення державного виконавця до суду із поданням про розшук боржника повинно бути підтверджене відповідними документами, що обґрунтовують наявність невиконаного виконавчого провадження з вини боржника та безрезультативність виконавчих дій по виявленню місця знаходження боржника.

Крім того, що розшук боржника є суттєвим втручанням у приватне життя особи у розумінні ст. 8 Конвенції про захист прав і основоположних свобод, і тому має бути легітимним, виправданим та пропорційним цілям, які мали бути досягнуті. Суд також враховує позицію Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), висловлену у п. 33 рішення ЄСПЛ у справі «Фельдман проти України», за яким будь-яке втручання у право особи на повагу до її приватного та сімейного життя становитиме порушення статті 8 Конвенції, якщо воно не здійснювалося « згідно із законом», не переслідувало легітимну ціль та було «необхідним у демократичному суспільстві» у тому сенсі, що воно було пропорційним цілям, які мали бути досягнуті.

З матеріалів справи вбачається, що на виконанні Першого відділу державної виконавчої служби у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) знаходиться виконавче провадження 64583555 з виконання виконавчого листа №127/21758/19 виданого 16.02.2021 про стягнення із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 грошові кошти в розмір 20 000 доларів США та стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 судовий збір за подання позовної заяви, заяви про забезпечення позову, апеляційної та касаційної скарг в загальному розмірі 23 550 гри. 20 коп.

Згідно відомостей зазначених у виконавчому документі боржник проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно наданого державним виконавцем до подання звіту про здійснення відрахувань та виплат ТОВ «ГАЛА ФУДЗ» щодо ОСОБА_1 за постановою від 21.09.2021 по 31.10.2023 здійснювало відповідні відрахування із заробітної плати.

Отже, з матеріалів справи вбачається, що державним виконавцем з`ясовано адресу реєстрації боржника та місце його робити.

Відповідно до відомостей ДМС у боржника не має місця реєстрації та відповідно до відповіді на запит Державної прикордонної служби України, боржник здійснила перетин кордону, виїхала за межі території України та станом на 31.01.2024 року на територію України не поверталася, тобто відомо, що боржник перебуває поза межами України, у зв`язку з чим відсутні правові підстави для оголошення її розшуку.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні подання державного виконавця про оголошення розшуку боржника.

На підставі викладеного та керуючись ст. 438 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

В задоволенні подання головного державного виконавця Першого відділу державної виконавчої служби міста Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Літвінової М.В. про розшук боржника у виконавчому провадженні №64583555, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118011985
СудочинствоЦивільне
Сутьрозшук боржника ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —127/21758/19

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Якименко М. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Якименко М. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Постанова від 13.01.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 22.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні