Рішення
від 07.03.2024 по справі 556/2165/23
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/2165/23

Номер провадження 2/556/126/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.03.2024

Володимирецький районний суд Рівненської області в складі

головуючої судді Іванків О.В.,

секретаря судових засідань Кньовець Н.П.,

з участю представника позивача Росошик О.І. ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Володимирець в порядку загального позовного провадження справу за позовом за позовом Антонівської сільської ради як органу опіки та піклування в інтересах неповнолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

Антонівська сільська рада, як орган опіки та піклування, звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , про позбавлення її батьківських прав відносно чотирьох неповнолітніх дітей.

Позовні вимоги мотивовані тим, що на території с. Антонівка проживають неповнолітні діти ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Матір`ю дітей є ОСОБА_2 , батьком - ОСОБА_8 . Батько дітей помер - свідоцтво про смерть НОМЕР_1 , видане Антонівською сільською радою, актовий запис № 20 від 20.03.2023 року.

Згідно з інформацією Антонівської сільської ради «Довідка про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщені осіб» від 26.07.2023 № 1851, сім`я ОСОБА_2 зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , а фактично проживає за адресою АДРЕСА_2 .

Мати дітей, ОСОБА_2 , не створила належні умови для проживання і виховання дітей, ухиляється від виконання батьківських обов`язків - не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя. На даний час жінка вагітна, не працює, зловживає алкогольними напоями. На зауваження та попередження не реагує. В громадських місцях веде себе неадекватно, проявляє агресію, висловлюється нецензурною лайкою. Дані факти підтверджуються інформацією інспектора ювенальної превенції Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області від 19.07.2023 № 6074/215/01-2023.

В будинку, де проживає сім`я ОСОБА_2 , неналежний санітарний стан. Продуктами харчування родина забезпечена частково. Наявний дитячий одяг в неналежному стані, розкиданий в шафах та по кімнатах будинку. Постільна білизна, що знаходиться на ліжках дітей, не випрана. Будинок занедбаний, підлога на кухні в аварійному стані, подвір`я в бур`янах. Собаки та коти, які є домашніми улюбленцями сім`ї та проживають на вулиці, постійно заходять у будинок, мають доступ до дитячих ліжок та особистих речей, в приміщенні побутує неприємний запах. Даний факт засвідчують акти обстеження умов проживання сім`ї від 26.05.2023 року, від 23.02.2023 року, від 09.05.2022 року та від 18.06.2021 року, надані службою у справах дітей виконавчого комітету Антонівської сільської ради.

Службою у справах дітей виконавчого комітету Антонівської сільської ради неодноразово було проведено відповідну роботу з ОСОБА_2 . Громадянка не налаштована на співпрацю, ситуація в сім`ї довгий час не має позитивних змін. В ході проведеної бесіди з дітьми було з`ясовано, що вони виявляють бажання проживати з бабусею - ОСОБА_9 , яка зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 . Зі слів дітей, вони часто ночують у бабусі, оскільки мама, перебуваючи у п`яному вигляді, веде себе агресивно.

Згідно з характеристиками Антонівського ліцею Антонівської сільської ради (від 09.06.2023 № 67, від 15.06.2023 № 71, від 09.06.2023 № 66 та від 09.06.2023 № 65), ОСОБА_2 не бере активної участі у вихованні дітей, не відвідує батьківські збори, не спілкується з класними керівниками та вчителями-предметниками. Матір неодноразово бачили у нетверезому стані, вона не проявляє інтересу до успіхів і невдач дітей, тим самим злісно уникає виконання батьківських обов`язків. На дзвінки класних керівників не відповідає. Внаслідок цього виникають проблеми з навчанням дітей в школі.

Питання щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 по відношенню до неповнолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було розглянуте 17.07.2023 року комісією з питань захисту прав дитини Антонівської сільської ради, прийняте рішення № 11 та погоджено висновок «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , жительки с. Антонівка», згідно з яким позбавлення батьківських прав визнано за доцільне. Даний висновок затверджений рішенням виконавчого комітету Антонівської сільської ради від 19.07.2023 року № 118.

Вище наведені обставини в своїй сукупності і стали підставою для звернення до суду з позовом про позбавлення відповідачки батьківських прав.

Вказана позовна заява надійшла до Володимирецького районного суду Рівненської області 28.07.2023 року.

Ухвалою Володимирецького районного суду від 10.08.2023 року у вказаній справі було відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

10.10.2023 року підготовче провадження закрито і призначено справу до судового розгляду.

Судові засідання у даній справі відкладались за клопотанням відповідачки та у зв"язку із її неявкою.

Представник позивача - Антонівської сільської ради в судовому засіданні підтримала позовні вимоги, пояснила, що родина ОСОБА_10 перебуває на обліку в соціальних службах та під соціальним супроводом, на поведінку ОСОБА_2 , яка ухиляється від виховання дітей, зловживає спиртним, неодноразово надходили скарги. Всі вжиті заходи виявились безрезультатними, оскільки ОСОБА_2 не робить належних висновків, і продовжує ухилятись від обов`язків по вихованню та утриманню дітей. Підтримала заявлені вимоги з мотивів та підстав, викладених у позові.

Відповідач ОСОБА_2 заперечила проти позову, пояснила, що вона любить своїх дітей, піклується та утримує їх в силу своїх можливостей. Не вбачає підстав для позбавлення її батьківських прав, дії посадових осіб і працівників соціальних служб вважає упередженими. Просила відмовити в задоволенні позову.

Заслухавши пояснення сторін, показання свідків, дослідивши обставини справи та докази, надані на їх підтвердження, у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Згідно ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільну справу у межах заявлених вимог та на підставі наданих сторонами доказів.

Згідно ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки і піклування, прокурор, сама дитина, яка досягла 14 років.

Сімейний кодекс України детально регулює питання застосування такого засобу захисту дитини, її прав та інтересів від посягань з боку її власних батьків , як позбавлення батьківських прав.

Статтею 150 СК України передбачені обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини.

Стаття 164 СК України чітко встановлює перелік підстав позбавлення батьків батьківських прав.

Так, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Таким чином, позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх або неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків.

Відповідно до п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення дітей до батьків. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка не досягла 18 років і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України.

Ухилення від виконання обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток, як складову виховання, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних, інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм маралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо так і в сукупності можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Отже, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом і може мати місце при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Позбавлення батьківських прав допускається тоді, коли змінити ставлення батьків до виховання дитини неможливо (ухвала ВССУ від 01.11.2017 року у справі № 211/559/16-ц).

Європейський суд з прав людини зазначив, що між інтересами дитини і інтересами батьків має існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особливу увагу слід приділяти найважливішим інтересам дитини, які за своєю природою і важливістю повинні переважати над інтересами батьків (рішення від 07.12.2006 по справі «HUNT v. UKRAINE», № 31111).

В судовому засіданні на підставі належних та допустимих доказів встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є матір`ю неповнолітніх дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвами про народження: серія НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , виданих виконавчим комітетом Антонівської сільської ради Володимирецького району Рівненської області.

На час судового розгляду ОСОБА_10 народила п"яту дитину - ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , з яким проживає в смт.Рафалівка Вараського району.

Також встановлено, що батько дітей ОСОБА_8 загинув під час захисту Батьківщини, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 , видане Антонівською сільською радою, актовий запис № 20 від 20.03.2023 року.

З інформації інспектора ювенальної превенції Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області від 19.07.2023 № 6074/215/01-2023 вбачається, що матір дітей, ОСОБА_2 , не створила належні умови для проживання і виховання дітей, ухиляється від виконання батьківських обов`язків - не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя. На даний час жінка вагітна, не працює, зловживає алкогольними напоями. На зауваження та попередження не реагує. В громадських місцях веде себе неадекватно, проявляє агресію, висловлюється нецензурною лайкою.

Матеріалами справи встановлено, що відносно ОСОБА_2 , неодноразово було складено протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 183 від 05.05.2017 року, за ч. 1 ст.184 КУпАП від 26.05.2022 року, за ст. 173 КУпАП від 21.12.2022 року, за ч. 1 та ч. 2 ст. 178 КУпАП та ч. 1 ст. 175-1 КУпАП від 21.12.2022 року, за ч. 2 ст. 184 КУпАП від 10.01.2023 року, за ч. 2 ст. 184 від 26.05.2023 року, за ст. 173 від 26.05.2023 року, за ст. 183 від 18.07.2023 року та за ч. 1 ст. 127 від 18.07.2023 року, на підставі яких ОСОБА_2 неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності.

В будинку, де проживає сім`я ОСОБА_2 , неналежний санітарний стан. Продуктами харчування родина забезпечена частково. Наявний дитячий одяг в неналежному стані, розкиданий в шафах та по кімнатах будинку. Постільна білизна, що знаходиться на ліжках дітей, не випрана. Будинок занедбаний, підлога на кухні в аварійному стані, подвір`я в бур`янах. Собаки та коти, які є домашніми улюбленцями сім`ї та проживають на вулиці, постійно заходять у будинок, мають доступ до дитячих ліжок та особистих речей, в приміщенні побутує неприємний запах. Даний факт засвідчують акти обстеження умов проживання сім`ї від 26.05.2023 року, від 23.02.2023 року, від 09.05.2022 року, та від 18.06.2021 року, надані службою у справах дітей виконавчого комітету Антонівської сільської ради.

Відповідно до характеристики від 26.07.2023 № 1850, виданої Антонівською сільською радою, ОСОБА_2 зарекомендувала себе посередньо, часто зловживає спиртними напоями, в полі зору соціальних служб перебуває з 2016 року.

Службою у справах дітей виконавчого комітету Антонівської сільської ради неодноразово було проведено відповідну роботу з ОСОБА_2 . Громадянка не налаштована на співпрацю, ситуація в сім`ї довгий час не має позитивних змін. В ході проведеної бесіди з дітьми було з`ясовано, що вони виявляють бажання проживати з бабусею - ОСОБА_9 , яка зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 . Зі слів дітей, вони часто ночують у бабусі, оскільки мама, перебуваючи у п`яному вигляді, веде себе агресивно.

Відповідно до наказу Служби у справах дітей Антонівської сільської ради №11 від 20.12.2023 неповнолітні діти: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 передані у сім`ю баби ОСОБА_9 , жительки АДРЕСА_1 , до вирішення питання про подальше влаштування дітей.

Також відповідно до наказів Служби у справах дітей Антонівської сільської ради №7, №8, №9, №10 від 20.12.2024 взято на первинний облік служби у справах дітей, які залишились без батьківського піклування неповнолітніх дітей ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні свідок ОСОБА_13 пояснила, що ОСОБА_10 є вдовою її сина ОСОБА_14 , який загинув на фронті. ОСОБА_15 завжди була схильна до зловживання спиртними напоями, погано доглядала дітей, в основному ними займався батько, а свідок йому допомагала. В нетверезому стані ОСОБА_10 стає дуже агресивною, може сваритись, битись, била і дітей. Старші дівчата - ОСОБА_16 і ОСОБА_17 - намагаються підтримувати порядок в домі, готують їсти, в той час коли матір взагалі нічого не робить по господарству чи в будинку. Може піти на декілька годин, а іноді відсутня декілька днів. Як навчаються, і чим зайняті діти її не цікавить. Після загибелі ОСОБА_18 , відповідач продовжила зловживати спиртним, а потім взагалі поїхала з села, пізніше стало відомо, що вона певний час жила у своїх батьків, на Волині. Всі діти зараз живуть зі свідком, оскільки ОСОБА_10 в село не повернулась, не приїжджає і вкрай рідко дзвонить. після народження п"ятої дитини переїхала в смт.Рафалівку, де, як кажуть, придбала квартиру, однак дітей до себе жити не кличе, нормальних відносин між нею та дітьми немає.

Допитана як свідок неповнолітня ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , пояснила, що її матір ОСОБА_2 ні їй ні іншим дітям, не допомагає ні матеріально, ні фізично. Мати зловживає спиртним, в нетверезому стані стає агресивною, може насварити, вдарити. Домашню роботу робить ОСОБА_16 із сестрою ОСОБА_19 , раніше їм допомагала бабуся - татова матір, а зараз вони взагалі у неї живуть постійно. Мати дома не робить ніякої роботи, може піти на декілька годин, закрити будинок, тоді молодші діти, які раніше приходять зі школи, стоять і чекають на дворі. Навчанням, здоров"ям успіхами чи проблемами нікого з дітей матір не цікавиться, до школи не приходить, між ними немає довірливих відносин. І бабуся, і тато, і працівники сільської ради неодноразово просили матір виправитись, однак вона цього не зробила і робити не хоче. Після загибелі батька все тільки погрішилось, матір продовжувала пити, хоча і була вже вагітна, а потім взагалі поїхала з села до своїх батьків, а їх залишила. У зв`язку з тим, що вона досі являється їхнім законним представником, вона вільно розпоряджається їхніми коштами, які отримала за загибель батька на себе, а вони не отримують нічого. Таким чином вона ставить їх в скрутне матеріальне становище. Просить суд повністю задоволити позов та винести рішення яким позбавити ОСОБА_2 відносно неї та інших дітей батьківських прав.

Аналогічні пояснення надала ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка також пояснила, що матір отримує належну їй пенсію по втраті годувальника, однак не витрачає її для придбання необхідних їй речей, аналогічно матір незрозуміло куди витрачає кошти з пенсій ОСОБА_20 та ОСОБА_21 . Всіма питаннями життя родини вже тривалий час займається бабуся ОСОБА_22 .

Неповнолітній свідок ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 підтвердив показання своїх сестер, також пояснив, що він матір боїться і не хоче з нею жити, бо вона коли п"яна, то б"ється, декілька разів так штовхала його, що він падав. Молодша сестра - ОСОБА_21 - теж боїться матір, навіть не захотіла їхати в суд, щоби з нею не зустрічатись. Доки вони ще жили з матір"ю, то часто бувало так, що після школи він та ОСОБА_21 приходили додому, а будинок був закритий, вони мусили або чекати старших сестер, або йти до бабусі. Якщо ОСОБА_16 і ОСОБА_17 зранку не готували їсти, то дома їжі не було, часто до приходу сестер зі школи ОСОБА_21 сиділа дома голодна.

Як вбачається з висновку затвердженого рішенням виконавчого комітету Антонівської сільської ради від 19.07.2023 року № 118, питання щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 по відношенню до неповнолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було розглянуте 17.07.2023 року комісією з питань захисту прав дитини Антонівської сільської ради, прийняте рішення № 11 та погоджено висновок «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , жительки с. Антонівка», згідно з яким позбавлення батьківських прав визнано за доцільне.

Суд вважає висновок органу опіки та піклування обґрунтованим, у ньому наведено достатньо підстав та аргументів, які вказують на доцільність позбавлення відповідачки батьківських прав, а також позитивного впливу такого рішення на інтереси дітей. Таким чином, надані по справі докази вказують на свідоме небажання відповідачки належним чином виконувати батьківські обов`язки, піклуватись про дітей та займатись їх вихованням.

За наведених вище обставин, суд приходить до висновку, що відповідач ОСОБА_2 , за місцем проживання характеризується негативно, не працює, зловживає алкогольними напоями, курить, веде аморальний спосіб життя, не приділяє належної уваги догляду та розвитку своїх дітей, не турбується про їх життя та здоров`я, фізичний та духовний розвиток, не створює необхідних умов для життя та розвитку, не виховує дітей у дусі поваги до Батьківщини, держави та суспільства, не забезпечує продуктами харчування у достатній кількості, одягом та взуттям відповідно до сезону. Крім того, ОСОБА_2 негативно впливає на морально-психологічний стан неповнолітніх, подає їм негативний приклад, в т.ч. щодо поведінки в побуті, в сім`ї, по відношенню до осіб похилого віку та інших осіб.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає, що у судовому засіданні достовірно встановлено, що ОСОБА_2 , вихованням та утриманням своїх неповнолітніх дітей не займається, свідомо протягом тривалого часу ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, їх матеріальному утриманню, у зв`язку з чим наявні підстави, передбачені п. 2 ч.1 ст.164 СК України для позбавлення відповідачки батьківських прав щодо її дітей, що сприятиме захисту якнайкращих інтересів дітей.

Доводи ОСОБА_2 не спростовують висновків суду, і не підтверджуються належними та допустимими доказами.

Так, в судовому засіданні ОСОБА_10 пояснила, що вона любить всіх своїх дітей, в даний час налагоджує своє життя, в т.ч. взаємовідносини з дітьми, спілкується з дітьми та забезпечує їх, не зловживає спиртними напоями. Разом з тим, із наданих представником позивача письмових доказів вбачається, що поведінка ОСОБА_10 за місцем її тимчасового перебування у Волинській області та за місцем постійного проживання в смт.Рафалівка не змінилась, ОСОБА_10 вчиняла насильницькі дії, від сусідів по будинку в смт.Рафалівка, також і від батьків відповідачки надходили скарги, оскільки ОСОБА_10 зловживає спиртними напоями, не доглядає належно свого малолітнього сина, залишає його самого. ОСОБА_23 має вади розвитку спричинені тим, що під час вагітності його матір вживала спиртні напої.

Як пояснила неповнолітній свідок ОСОБА_7 , після судового засідання, яке відбулось в кінці січня, матір дійсно перевела на її картку гроші для купівлі сезонного одягу. Що відбувається в смт.Рафалівка, де матір купила квартиру і живе з новонародженим братом, Ані невідомо, вона, а також ОСОБА_19 , ОСОБА_20 і ОСОБА_21 , там не були. Будь-яких спроб налагодити відносини зі сторони матері свідок не підтвердила.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітніх дітей є єдиним засобом захисту інтересів неповнолітніх та забезпечення їх законних прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору при поданні позову до суду про позбавлення батьківських прав, то суд на підставі ч. 2 ст. 133, ч. 1,2,6 ст. 141 ЦПК України, стягує ці витрати з відповідачки на користь держави у розмірі 1211,20 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 11, 60,88, 212, 215 ЦПК України, ст.ст. 150,164,165 СК України, Постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав» № 3 від 30.03.2007 року, суд -

у х в а л и в:

Позов Антонівської сільської ради, як органу опіки та піклування до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав - задоволити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (РНОКПП: НОМЕР_6 ), жительку АДРЕСА_3 , батьківских прав відносно її неповнолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та малолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_5 , (РНОКПП: НОМЕР_6 ), жительку АДРЕСА_3 в дохід держави судовий збір в розмірі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 копійок.

Роз`яснити, що мати, позбавлена батьківських прав, має право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Повний текст рішення буде складено 15 березня 2024 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О.В. Іванків

Повний текст рішення складено 18 березня 2024 року

Учасники процесу:

Позивач: Антонівська сільська рада Вараського району Рівненської області, юридична адреса: 34380, с.Антонівка, вул.Богдана Хмельницького, 14, Вараського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04388136.

Відповідачка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (РНОКПП: НОМЕР_6 ), жителька АДРЕСА_3 .

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118012081
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —556/2165/23

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні