Ухвала
від 01.04.2024 по справі 299/1905/19
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/1905/19

У Х В А Л А

01.04.2024 року м. Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в особі головуючого судді Трагнюк В.Р., при секретарі Конар В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву керівника Берегівської окружної прокуратури про поновлення строку для пред"явлення до виконання виконавчого документа,

В С Т А Н О В И В:

Керівник Берегівської окружної прокуратури звернувся до суду з заявою про поновлення строку для пред"явлення до виконання виконавчого документа по справі №299/1905/19.

Заявлені вимоги мотивує тим, що Рішенням Виноградівського районного суду від 12.09.2019 по справі №299/1905/19 задоволено позовну заяву Берегівської місцевої прокуратури в інтересах Виноградівської районної лікарні до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , та вирішено стягнути з відповідача 3041 грн. 36 коп. - грошових коштів, витрачених на лікування ОСОБА_2 .

Судом винесено заочне рішення у справі.

Заявник зазначає, що поважними причинами ропуску строку звернення виконавчого листа до виконання є наступні обставини.

Про дату набрання законної сили рішення прокуратурі не було відомо та відмітка про дату його набрання також не була відображена у Єдиному державному реєстрі судовий рішень.

Берегівською окружною прокуратурою до Виноградівського районного суду 12 березня 2024 року скеровано заяву про видачу виконавчого листа у вказаній справі.

Виконавчий лист видано 12 березня 2024 року та у Єдиному державному реєстрі судовий рішень відмічено відомості про дату набрання законної сили рішення суду.

У зв`язку з наведеним, Берегівська окружна прокуратура просить поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Згідно п. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.Статтею 433 ЦПК України передбачено, що у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно до п. 17. 4) Розділ XIII ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Крім цього, суд виходить із поважності причин пропуску строку на пред`явлення виконавчого листа до виконання, із таких мотивів.

За правилами ст. 22 Закону «Про виконавче провадження» виконавчі документи щодо виконання судових рішень можуть бути пред`явленні на виконання протягом року з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, з наступного дня після його постановлення.

Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення строку пред`явлення до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

При вирішенні питання про те, які підстави можна вважати поважними для поновлення строку звернення до суду з відповідною заявою суд має керуватися тим, що вичерпного переліку таких підстав ЦПК не містить, вони в кожному конкретному випадку залежать від певних ситуацій. При цьому судом також має враховуватися прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує справедливий судовий розгляд, а виконання рішення суду є завершальною частиною розгляду цивільної справи.

Відмова в поновленні строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання тягне за собою фактичне невиконання рішення суду, що, як уже зазначалось, є завершальною частиною розгляду цивільної справи, то суд, вирішуючи дане питання відповідно до практики Європейського суду, повинен враховувати, що процесуальні обмеження у вигляді пропуску процесуального строку не можуть обмежувати реалізацію права в такий спосіб або до такої міри, щоб саму суть права було порушено. Ці обмеження повинні переслідувати легітимну мету та має бути розумний ступінь пропорційності між використаними засобами та поставленими цілями.

У контексті наведеного, з урахуванням цього положення і доводів заявника суд дійшов обґрунтованого висновку про поважність причин пропуску строку та наявність підстав для задоволення заяви.

Керуючись ст.ст. 258-260, 267, 273, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Поновити стягувачу - Берегівській окружній прокуратурі пропущений строк для пред"явлення до виконання виконавчого листа по справі № 299/1905/19 виданого 12 березня 2024 року на підставі рішення Виноградівського районного суду Закарпатської області від 12.09.2019 року про стягнення грошових коштів з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , витрачених на лікування ОСОБА_2 .

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду (п. 2 ч. 2 ст. 354 ЦПК України).

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин (ч. 3 ст. 354 ЦПК України).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст ухвали складено 01.04.2024 року.

Головуючий В. Р. Трагнюк

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118016298
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення строку для пред"явлення до виконання виконавчого документа

Судовий реєстр по справі —299/1905/19

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Трагнюк В. Р.

Рішення від 12.09.2019

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Трагнюк В. Р.

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Трагнюк В. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні