Ухвала
від 29.03.2024 по справі 589/799/24
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/799/24

Провадження № 2-о/589/61/24

УХВАЛА

29 березня 2024 року м. Шостка

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Сидорчука О.М.,

присяжних Мурзової Н.В., Позницької Т.М.,

з участю:

секретаря судового засідання Медведь А.В.,

представника заявника - адвоката Рязанець А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Шосткинської міської ради Сумської області про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над ним опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

22 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернувся до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області із заявою, в якій просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над нею опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

26 лютого 2024 року по справі було відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку окремого провадження.

Суд зазначає, що 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року №3022-IX.

Зокрема, ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) доповнено частиною 5, згідно якої у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Проте, матеріали справи не містять доказів залучення адвоката особи, стосовно якої розглядається справа.

Згідно із п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно із п.2 ч.2 ст.13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» від 2 червня 2011 року за №3460-VI (далі - Закон №3460-VI), безоплатна вторинна правнича допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону №3460-VI, право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно із цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, - щодо яких суд розглядає справу про визнання фізичної особи недієздатною, - на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Крім того, частиною 4 ст.62 ЦПК України передбачено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону №3460-VI.

Беручи до уваги, що ОСОБА_2 не має можливості самостійно залучити адвоката, а також те, що вона є суб`єктом права на безоплатну вторинну правничу допомогу, суд приходить до висновку про необхідність залучення їй адвоката, для надання правничих послуг протягом розгляду справи в суді.

Керуючись ст. 62, 258-260, 293, 299 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Доручити Шосткинському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги вирішити питання про призначення адвоката для надання безоплатної вторинної правничої допомоги ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_1 ) з метою представництва її інтересів під час розгляду цивільної справи №589/799/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Шосткинської міської ради Сумської області про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна.

Відкласти судове засідання у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Шосткинської міської ради Сумської області про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, на 04 квітня 2024 року на 14 год. 15 хв., яке відбудеться в залі судових засідань Шосткинського міськрайонного суду Сумської області за адресою: поштовий індекс 41100, Сумська область, місто Шостка, вулиця Свободи, будинок 63.

Повідомити, що адвокат має право завчасно ознайомитися з матеріалами справи та повинен прибути в судове засідання 04 квітня 2024 року на 14 год. 15 хв. до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області.

Зобов`язати Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги невідкладно надіслати на електронну адресу суду документи з приводу виконання цієї ухвали.

Копію ухвали направити Шосткинському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомог для виконання.

Ухвала оскарженнюне підлягаєта набираєзаконної силиз моментуїї підписаннясуддею.

Суддя О.М. Сидорчук

Присяжні: Н.В. Мурзова

Т.М. Позницька

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118017152
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над ним опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —589/799/24

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні