Рішення
від 25.03.2024 по справі 671/2754/23
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/2754/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2024 року Волочиський районний суд Хмельницької області в складі: головуючої- судді Бабій О.М.,

з участю секретаря судового

засідання Кошонько Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Волочиську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - орган опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про позбавлення батьківських прав, призначення опікуна та стягнення аліментів на утримання дитини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити її опікуном дитини, та стягнути з ОСОБА_2 аліменти на утримання дитини в розмірі 1/4 частини від всіх видів доходу, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що вона є рідною тіткою ОСОБА_3 Проживаючи у АДРЕСА_1 вона вже опікувалась останнім, який був зареєстрований за її адресою.

Вказує, що з вересня 2019 року його мати ОСОБА_2 перестала цікавитись життям свого сина ОСОБА_4 , перестала надавати йому допомогу, кошти, продукти харчування. Батько ОСОБА_4 - ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач зазначає, що у зв`язку із воєнними діями постало питання евакуації та виїзду у більш безпечне місце проживання. Проте, ОСОБА_2 відмовилась від виїзду та вивозу сина із зони бойових дій. Так, 10.04.2022 року вони приїхали проживати в АДРЕСА_2 .

Тож, як вказує позивач, фактично з вересня 2019 року по даний час ОСОБА_2 ухиляється від виконання батьківських обов`язків, зокрема, не бере педагогічної, матеріальної, грошової, посильної трудової, або будь-якої іншої участі у вихованні своєї дитини, не піклується про фізичний, духовний розвиток сина, його навчання, підготовку до самостійного життя. Всі питання щодо виховання ОСОБА_4 вирішуються позивачем самостійно без участі та підтримки з боку відповідача. Він знаходиться на повному її утриманні.

Учасники справи в судове засідання не з`явились.

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_6 в судовому засіданні 21.02.2024 року позовні вимоги підтримали з викладених у позові підстав та просили їх задовольнити. До судового засідання подали до суду заяви, в яких просили справу розглядати без їх участі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог - органу опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області Мариніна А.О., яка була опитана в судовому засіданні 21.02.2024 року, вважає, що в інтересах дитини та з метою її захисту доцільним є позбавлення прав громадянки ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_3 .

Свідок ОСОБА_7 , який був опитаний судовому засіданні 21.02.2024 року, пояснив, що він є рідним братом ОСОБА_3 . Його тітка (позивач) та дядько (чоловік позивача) опікувались ними, оскільки їх мати ними не займалась та зловживала алкогольними напоями. Останній раз спілкувався з рідною мамою 16.05.2022 року, однак вона не цікавилась ОСОБА_3 зовсім. Він та його брат ОСОБА_3 до тітки відносяться дуже добре, як до мами. Позитивно відноситься до того, щоб тітка стала опікуном його брата.

Свідок ОСОБА_8 , який був опитаний судовому засіданні 21.02.2024 року, пояснив, що він є чоловіком позивача. ОСОБА_3 в основному проживав у них, або в бабусі. Вони влаштували дитину до школи та водили на заняття. Відповідач зловживала алкогольними напоями, тому не опікувалась дітьми. ОСОБА_2 на зв`язок не виходить і не виходила. Він не проти, щоб його дружина (позивач) була опікуном ОСОБА_4 , позбавивши батьківських прав відповідача.

Враховуючи те, що відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, в силу ч. 11 ст. 128 ЦПК України вважається такою, що повідомлена про час та місце слухання справи належним чином, суд вважає за можливе справу слухати у її відсутності.

Заслухавши 21.02.2024 року учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти. Судом встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 є батьками неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується даними свідоцтва про його народження (а.с. 15).

Батько дитини - ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 23).

Мати дитини - ОСОБА_2 ухиляється від виховання та утримання свого сина, не виявляє стосовно нього турботи, не піклується про створення належних умов для фізичного і духовного розвитку сина, не цікавиться його життям та здоров`ям, про дитину піклується його рідна тітка ОСОБА_1 , що підтверджуються висновком органу опіки Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області від 11.01.2024 року, про доцільність та можливість позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_2 відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Окрім того, наказом начальника відділу «Служби у справах дітей» Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області № 9 від 21.09.2023 року, тимчасово влаштовано дитину ОСОБА_3 , з числа внутрішньо-переміщеної особи, в сім`ю тітки ОСОБА_1 , яка проживає в АДРЕСА_2 , у зв`язку із тим, що мати дитини ОСОБА_2 тимчасово залишилась у м. Лисичанську, а батько дитини загинув (а.с. 20).

Також, згідно із довідкою-характеристикою № 306, виданою старостою Купільського старостинського округу Війтовецької селищної ради Хмельницької області, позивач ОСОБА_1 перебуває у шлюбі та проживає разом із чоловіком ОСОБА_8 та ОСОБА_3 . За місцем проживання характеризується з позитивного боку, у побуті завжди ввічлива, тактовна, працелюбна. За характером спокійна, врівноважена, розсудлива. Із сусідами підтримує добрі взаємини (а.с. 13).

Згідно із характеристикою дитини ОСОБА_3 , останній навчається в Купільському ліцеї з 06.05.2022 року. За період навчання виявив достатній та високий рівень знань, на уроках активний, дисциплінований, являється старостою класу, має друзів. Хлопчика виховує рідна тітка - ОСОБА_1 . Вдома створено всі необхідні житлово-побутові умови для нормального розвитку дитини. Вона підтримує постійний зв`язок зі школою та класним керівником, завжди відвідує батьківські збори (а.с. 18).

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованої постановою ВРУ № 789-XII від 27.02.1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до ч.ч. 2-3 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Статтею 12 Закону України «Про охорону дитини» передбачено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно із ч. 4 ст. 155 СК України, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Згідно із п. 16 постанови Пленуму ВСУ № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач життям свого сина ОСОБА_3 не цікавиться, самоусунулася від виконання своїх батьківських обов`язків стосовно свого сина, а тому суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 необхідно позбавити батьківських прав щодо сина ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 4 ст.167 СК України, якщо дитина не може бути передана другому з батьків, переважне право перед іншими особами на передання їм дитини мають, за їхньою заявою, баба та дід, повнолітні брати та сестри, інші родичі дитини, мачуха, вітчим.

Згідно із ст. 243 СК України опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Так, згідно із ч. 3 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 244 СК України опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа. При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини.

Орган опіки та піклування не заперечує щодо призначення громадянки України ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 .

З урахуванням того, що батько дитини помер, а мати не бажає приймати участь у вихованні дитини, при цьому малолітній ОСОБА_3 проживає разом із своєю тіткою - позивачем і судом не встановлено перешкод для призначення ОСОБА_1 опікуном дитини, суд приходить до висновку, що слід встановити опіку над малолітнім ОСОБА_3 , призначивши його опікуном тітку ОСОБА_1 .

За змістом ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (ч. 3 ст. 181 СК України).

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ч.1 ст. 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

З урахуванням вказаної норми законодавства, позовна вимога про стягнення аліментів також є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України рішення в частині стягнення з відповідача на користь позивача суми платежу (аліментів) за один місяць підлягає негайному виконанню.

Згідно ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі за позовами про стягнення аліментів. У такому випадку, судовий збір стягується з відповідача у розмірі, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Згідно із ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене, на підставі ст. ст. 164, 180-182, 243 Сімейного кодексу України та керуючись ст. ст. 141-142, 247, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянку України, жительку АДРЕСА_3 , позбавити батьківських прав відносно її малолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити опіку над малолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженку м. Магдебург, країна Німеччина, яка проживає в АДРЕСА_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянки України, жительки АДРЕСА_3 , (ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 ), на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи із 11 грудня 2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 3220 грн. 80 коп. судового збору на користь держави.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду шляхом подання в тридцятиденний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Позивач:ОСОБА_1 ( АДРЕСА_4 ; ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 ) Відповідач:ОСОБА_2 ( АДРЕСА_5 ; ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 )Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог:Орган опіки та піклування Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області (31256, Хмельницька область, смт. Війтівці, вул. Героїв України, 10Г; код ЄДРПОУ: 44012298)

Повне судове рішення складено 25 березня 2024 року.

Суддя О.М.Бабій

СудВолочиський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118017417
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —671/2754/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні